Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, evocă posibilitatea unei demisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe
Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe

Din cauza disensiunilor pe care le are cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pe tema măsurilor de austeritate impuse Greciei, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a lăsat să se înţeleagă sâmbătă,  într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel, că nu exclude eventualitatea unei demisii dacă în urma negocierilor cu Atena situaţia nu va lua turnura pe care el o aşteaptă.

Întrebat asupra divergenţelor apărute "în aceste ultime săptămâni" asupra dosarului grec între el şi cancelarul german Angela Merkel, care a adoptat o linie mai puţin dură faţă de Atena, Wolfgang Schaeuble a recunoscut existenţa "unor divergenţe de opinie".

"Aceasta face parte din democraţie", a spus Schaeuble, care ulterior a precizat că ideea a fost înţeleasă greşit.

"Depunem împreună eforturi pentru găsirea unor soluţii. Fiecare are rolul lui. Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de Finanţe. Politicienii au responsabilităţile funcţiilor proprii. Nimeni nu îi poate constrânge. Dacă cineva ar încerca să exercite constrângere, aş putea merge la preşedintele Joachim Gauck pentru a-i cere eliberarea din funcţie", a explicat Schaeuble.

Întrebat de reporterul Der Spiegel dacă se gândeşte să demisioneze, ministrul german al Finanţelor a adăugat: "Nu, de ce credeţi asta? Doamna Merkel şi cu mine avem o constantă: ştim că putem conta unul pe celălalt".

„Fiecare are un rol de jucat. Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de finanţe", a spus el, asigurând în acelaşi timp că dna Merkel şi el au o constantă: "ştim ca putem conta unul pe celălalt".

Angela Merkel a putut până acum să se bazeze pe influenţa şi creditul politic ale lui Schaeuble pe lângă majoritatea sa pentru a face să fie acceptat planul de ajutor pentru Atena în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), unde nemulţumirea este în creştere printre conservatorii dnei Merkel.

Bundestagul a dat undă verde vineri lansării negocierilor pentru cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, dar 65 de deputaţi conservatori (CDU/CSU) nu au susţinut acest pachet.

Schaeuble, a cărui idee de "Grexit temporar" lansată la negocierile de la sfârşitul săptămânii trecute cu Atena, a vorbit în faţa Bundestagului despre acest al treilea plan ca despre "ultima şansă" care va funcţiona doar dacă "grecii mobilizează toate forţele". El a fost aplaudat călduros de tabăra conservatoare.

Wolfgang Schaeuble, care este descris ca fiind "nemilos" în gestionarea fondurilor publice germane, se bucură de o mare popularitate în rândul compatrioţilor săi: la începutul lunii iulie, un sondaj îl credita cu o cotă de popularitate de 72% .

Pe de altă parete, vicecancelarul german şi ministru al economiei Sigmar Gabriel a respins criticile asupra atitudinii guvernului în criza din Grecia, într-un interviu televizat din care au fost publicate extrase sâmbătă seară, informează agenţia DPA.

Vorbind la televiziunea germană ZDF, Gabriel a spus că este nerealist pentru Germania să-şi asume atât de mult risc fără a cere Greciei schimbarea comportamentului.

"Atunci ar trebui să facem acelaşi lucru cu Italia, Spania, Portugalia... Zona euro nu va putea să supravieţuiască", a afirmat Gabriel.

Gabriel a criticat de asemenea sugestia ministrului german de finanţe Wolfgang Schaeuble că Grecia ar trebui să ia în considerare o ieşire temporară din UE.

"În opinia mea, nu a fost înţelept să se prezinte acest lucru ca o sugestie germană", a spus Gabriel.

Potrivit lui Gabriel, Schaeuble ştie că într-o democraţie socială singura dată când trebuie să se vorbească despre o ieşire a Greciei din zona euro este "atunci când grecii înşişi o doresc".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite