Mini-summit european la Versailles în vederea implusionării UE în jurul Europei Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele François Hollande FOTO Reuters
Preşedintele François Hollande FOTO Reuters

Preşedintele François Hollande a găzduit luni, la prestigiosul castel Versailles un mini-summit european, cu ambiţia de a da un nou impuls Uniunii Europene (UE) în jurul unei relansări veritabile a Europei Apărării, relatează AFP.

„Europa poate să se relanseze prin apărare”, a dat asigurări şeful statului francez într-un interviu acordat unui număr de şase cotidiene europene înaintea acestui summit cu Angela Merkel, Paolo Gentiloni şi Mariano Rajoy, şefii guvernelor german, italian şi, respectiv, spaniol.

În opinia lui François Hollande, situaţia geopolitică creată de alegerea lui Donald Trump, care şi-a multiplicat declaraţii sfidătoare la adresa UE şi NATO, şi ambiţiile Rusiei, care intenţionează ”să se afirme ca o putere”, cere acest lucru.

Acest vast proiect înfruntă însă numeroase incertitudini, care apasă asupra Europei, prin alegeri generale în Franţa, aruncată într-o profundă criză politică, dar şi în Olanda, la jumătatea lui martie, sau în Germania, la toamnă.

Concret este vorba despre o ”cooperare structurată” care să reunească statele membre ale UE ”care vor să meargă mult mai departe” în domeniul apărării.

Marea Britanie, a doua putere militară europeană după Franţa, se va ”asocia” cooperării, în pofida ieşirii sale din UE, deoarece ea întreţine cu Parisul ”relaţii puternice în domeniul apărării, inclusiv în domeniul strategic, al disuasiunii nucleare”.

Hollande consideră că ”necunoaşterea a ceea ce este UE”, manifestată de către preşedintele american, „obligă” Europa ”să-i demonstreze coeziunea ei politică, greutatea ei economică şi autonomia ei strategică”.

Apărarea va fi, astfel, noul motor al unei Europe cu mai multe viteze, în contextul în care UE este necesar să-şi reformeze proiectul politic cu ocazia unui summit, pe 25 martie, la Roma, care va sărbători 60 de ani de la Tratatul de la Roma.

„DISLOCARE”

Este vorba cel puţin despre scenariul privilegiat de Paris şi Berlin, dintre cele cinci schiţate de preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, de la o simplă piaţp unică şi până la o integrare consolidată.

În jurul unui ”pact comun, o piaţă internă, iar pentru unii o monedă unică”, a detaliat François Hollande, statele membre care doresc acest lucru vor putea ”să meargă mai departe” nu doar în materie de apărare, dar şi de armonizare fiscală sau socială, cercetare, cultură sau tineret.

Este vorba despre o modalitate de a depăşi reticenţele, mai ales nou-veniţilor din Europa de Est.

„Va exista o Uniune Europeană cu viteze diferite, nu toţi vor participa de fiecare dată la toate etapele de integrare”, declara Merkel pe 3 februarie la Malta.

Indiferent ce va fi, francezii şi germanii consideră urgent să se acţioneze în vederea relansării unei Europe în criză după o serie de şocuri, de la criza euro la cea a refugiaţilor, punctate de Brexit şi declaraţii incendiare ale lui Donald Trump.

„Fără un nou spirit european, UE se va întrepta către o diluare, iar apoi dislocare”, a subliniat François Hollande luni pentru presa europeană.

Italia, care lucrează la foaia de parcurs a summitului de la Roma, dar şi ţările din Benlux s-au raliat acestei idei, îngrijorate de ascensiunea partidelor antieuropene.

Într-un interviu recent pentru AFP, Mariano Rajoy s-a declarat ”susţinătorul unei uniuni fiscale şi unei pieţe unice a energiei, unei pieşe unice numerice”.

Pentru ca să nu deranjeze pe nimeni şi să evite să apară ca nişte ”influenţatori”, liderii celor patru ţări cel mai populate din Europa au decis să nu facă vreun anunţ concret luni, la Versailles.

Ei se vor întâlni joi cu omologii lor europeni la un nou summit, la Bruxelles, unde unul dintre punctele esenţiale urmează să fie eventuala redesemnare a fostului premier polonez liberal Donald Tusk la şefia Consiliului European.

Un semn al vremurilor actuale, Parisul este favorabil unui al doilea mandat al lui Tusk, în timp ce partidul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia se opune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite