Mesajul Papei Francisc pentru cei aflaţi în izolare la domiciliu: un prilej pentru redescoperirea vieţii în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc FOTO Arhivă
Papa Francisc FOTO Arhivă

Oamenii ar trebui să privească izolarea în propriile case din cauza noului coronavirus ca un prilej de redescoperire a vieţii în familie, spune Papa Francisc într-un interviu acordat cotidianului italian „La Repubblica”.

Liderul Bisericii Catolice este îngrijorat că „de multe ori familiile mănâncă împreună în mare tăcere”. Nu vede cu ochi buni nici butonarea telefoanelor mobile de către copii în timp ce părinţii se uită la televizor.

„Sunt ca nişte călugări, izolaţi unul de celălalt”, consideră suveranul pontif, ajuns la vârsta de 83 de ani.

„A ne asculta unii pe alţii este un lucru important, pentru că aşa putem înţelege nevoile, eforturile, dorinţele celuilalt”, subliniază el, remarcând totodată că „bogăţia noastră se află în lucrurile mărunte”, în „gesturi de tandreţe, afecţiune, compasiune”.

„Spre exemplu, o masă caldă, o mângâiere, o îmbrăţişare, un apel telefonic” sunt gesturi care „dau înţeles vieţii şi care înfăptuieşte comuniune şi comunicare între noi”, explică Papa Francisc în acest interviu preluat de agenţia de presă DPA, citată de Agerpres în pagina electronică.

Pe fondul pandemiei de Covid-19, care loveşte dur Italia, Papa Francisc s-a aventurat, duminică, pe jos, pe străzile pustii ale Romei. El s-a rugat la două altare pentru sfârşitul pandemiei, după ce Vaticanul a anunţat că celebrările liturgice din Săptămâna Paştelui vor avea loc, în premieră, fără public.

Papa a părăsit Vaticanul neanunţat şi s-a dus să se roage la Bazilica Santa Maria Maggiore, apoi s-a îndreptat, pe una dintre principalele străzi din Roma, spre biserica Sf. Marcello, unde s-a rugat în faţa unui crucifix folosit într-o procesiune pe vremea în care ciuma a lovit Roma, în 1522.

Potrivit unui comunicat al Vaticanului, suveranul pontif s-a rugat pentru sfârşitul pandemiei şi pentru cei bolnavi, familiile acestora şi sănătatea personalului sanitar şi a lucrătorilor care au grijă de farmacii şi de magazinele cu alimente, pe fondul unei carantine la nivel naţional.

Duminică, Vaticanul a anunţat că toate celebrările liturgice din Săptămâna Paştelui vor avea loc „fără prezenţa fizică a credincioşilor” în Piaţa Sf. Petru, o măsură considerată fără precedent în vremurile moderne. Nu este clar cum vor fi reduse evenimentele de amploare însă, potrivit unor surse consultate de Reuters, se analizează posibilitatea ca acestea să fie organizate în spaţii închise, inclusiv în Bazilica Sf. Petru şi în Capela Sixtină, cu participarea unui grup restrâns, reprezentativ.

Italia este cea mai afectată ţară europeană de coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19. Bilanţul deceselor din cauza noului coronavirus a crescut miercuri la 2.503, iar numărul cazurilor confirmate a ajuns la 31.506.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite