Mario Draghi, despre dialogul cu Putin: „Încep să cred că este inutil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi FOTO EPA-EFE
Mario Draghi FOTO EPA-EFE

Premierul Italiei, Mario Draghi, a deplâns duminică ineficacitatea „dialogului” cu Vladimir Putin, constatând că „oroarea” continuă în Ucraina în pofida contactelor cu Kremlinul.

„Încep să cred că cei care spun ≪ este inutil să discutaţi cu el, pierdeţi timpul≫ au dreptate”, a declarat Mario Draghi într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian „Il Corriere della Sera”. 

„L-am apărat mereu pe (preşedintele francez Emmanuel, n. red.) Macron şi continui să spun că, în calitate de actual preşedinte al UE, el are dreptate să încerce toate căile de dialog posibil. Însă eu am impresia că oroarea războiului cu al său carnagiu, cu ceea ce ei le-au făcut copiilor şi femeilor, este complet independent de declaraţii şi de apeluri telefonice” între Kremlin şi puterile străine, a adăugat Draghi, citat de AFP. 

„Până acum, obiectivul lui Putin nu a fost căutarea păcii, ci tentativa de a spulbera rezistenţa ucraineană, de a ocupa ţara şi de a o preda unui guvern prieten”, a continuat Draghi, dând asigurări totodată că Italia rămâne „apropiată de prietenii săi ucraineni”. 

Mărturisind că la începutul conflictului s-a gândit că „o victorie a Rusiei este probabilă”, Mario Draghi a adus un omagiu „rezistenţei ucrainene eroice”. 

„Ceea ce ne aşteaptă este un război de rezistenţă, o violenţă prelungită, cu distrugeri care vor continua. Nimic nu arată că poporul ucrainean poate să accepte ocupaţia rusă”, apreciază Draghi. 

Aceste declaraţii survin în contextul în care Italia a anunţat redeschiderea ambasadei sale de la Kiev, începând de luni. 

În opinia lui Draghi, sancţiunile sunt „esenţiale” pentru a „slăbi agresorul”, dar „nu pot opri trupele pe termen scurt”. Prin urmare, premierul italian a reafirmat necesitatea de a livra arme armatei ucrainene. „Ucrainenii trebuie ajutaţi direct şi aceasta este ceea ce facem noi. A nu o face ar însemna să le spunem: capitulaţi, acceptaţi sclavia şi supunerea - un mesaj contrar valorilor noastre europene de solidaritate”, a subliniat Mario Draghi.

Pe de altă parte, Mario Draghi a estimat că Europa îşi poate reduce dependenţa de importurile de gaze din Rusia „într-o perioadă relativ scurtă”. 

„Nu mai dorim să depindem de gazul rusesc, deoarece dependenţa economică nu trebuie să devină subjugare politică”, a afirmat el. 

„Pentru a face acest lucru, trebuie să diversificăm sursele de energie şi să găsim noi furnizori”, a spus premierul italian. 

La începutul acestei luni, compania italiană Eni a semnat un contract cu SonaTtrach din Algeria pentru a primi încă 9 miliarde de metri cubi de gaze până în 2024. „Alte ţări vor urma. Diversificarea este posibilă şi fezabilă într-un perioadă relativ scurtă, mai scurtă decât ne imaginam cu doar o lună în urmă”, a conchis Draghi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite