LIVETEXT Criză în Grecia, trei zile până la referendum. Partidul lui Merkel ameninţă Atena că nu va primi un nou împrumut dacă Tsipras rămâne la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania nu va mai ajuta financiar Grecia cât timp aceasta este guvernată de cabinetul radical de stânga
Germania nu va mai ajuta financiar Grecia cât timp aceasta este guvernată de cabinetul radical de stânga

Germania va bloca orice ajutor pentru Grecia cât timp Guvernul Tsipras este la putere, a declarat un apropiat al cancelarului german Angela Merkel. Miercuri, premirul elen a început să facă paşi înapoi şi să-şi domolească retorica anti-austeritate, fiind chiar dispus să accepte oferta UE, „cu mici modificări”. Ministrul german al Finanţelor i-a transmis scurt că „oferta nu mai poate fi acceptată sau refuzată pentru că nu mai este valabilă.”.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Greciei va examina, vineri, legalitatea referendumului privind măsurile de austeritate propuse de creditori, UE şi FMI şi convocat duminică,de guvern, scrie „Le Figaro“.

Recursul a fost depus miercuri de două persoane fizice, printre care un fost judecator al Consiliului de Stat, în prezent avocat, apropiat de partidul de dreapta Noua Democraţie, care s-a pronunţat pentru un „Da“ la acest plebiscit.

Cei doi cer Consiliului de Stat să anuleze referendumului, deoarece ar încălca articolul 44 aliniatul 2 din Constituţie, care prevede că recursul la referendum nu poate fi făcut pentru chestiuni legate de "finanţele publice".


Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat joi că există mari şanse să se ajungă la un acord între Atena şi creditorii internaţionali după referendumul din 5 iulie, indiferent de rezultatul acestuia, potrivit AFP

„Se va ajunge la un acord fie că rezultatul votului va fi «da», fie că va fi «nu». Dacă rezultatul va fi «da», atunci va fi un acord prost, băncile se vor deschide cu un acord prost. Dacă va fi 'nu', atunci vom avea un alt acord care va fi viabil, ceva în genul propunerilor pe care noi le-am făcut în ultimele zile , a adăugat Varoufakis într-un interviu pentru canalul de televiziune BBC News.


Mii de oameni au ieşit, joi, în strada, la Paris, pentru a-şi exprima susţinerea pentru poporul elen. Mobilizaţi de mai multe sindicat din Hexagon, francezii au cerut „respectarea alegerii democratice a oamenilor” din Grecia şi respingerea măsurilor de austeritate propuse de de troikă, potrivit „Le Monde”. 

Locul unde s-au strans cei mai mulţi oameni a fost Place de la Bastille, unde militanţi ai partidelor de stânga s-au alăturat sindicaliştilor au manifestat împotriva austerităţii şi celor impuse de instituţiile financiare. 

          


Băncile greceşti îşi vor relua activitatea după ce se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, care este posibil să fie convenit imediat după referendumul de duminică, a declarat joi ministrul de stat în Guvernul elen Nikos Pappas, transmite Reuters.

De asemenea, Pappas a dezminţit speculaţiile potrivit cărora Guvernul de la Atena va impune o taxă pe depozitele bancare.„Băncile vor fi redeschise imediat ce vom avea un acord“, a spus Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei în relaţia cu creditorii internaţionali.

În schimb, bancherii sunt sceptici că acest lucru va fi posibil să aibă loc marţi, dacă Banca Centrală Europeană nu va majora plafonul liniei de finanţare de urgenţă acordată băncilor greceşti. „Am putea să rămânem fără bancnote până marţi dacă oamenii continuă să scoată câte 60 de euro pe zi“, a declarat un bancher.


Guvernul de la Atena, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, a gestionat ineficient sistemul financiar şi economic al Greciei, agravând situaţia în ultimele luni, se arată într-un raport elaborat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) prezentat joi.

"Înainte de luna ianuarie, când a început mandatul Guvernului Tsipras, economia Greciei atinsese un punct după care putea continua achitarea datoriilor ţării în anii următori. Dar, în ultimele luni, Guvernul de la Atena a diminuat eforturile de îmbunătăţire a stării economiei şi a încetinit privatizarea companiilor de stat care ar fi adus fonduri la buget", precizează raportul FMI.

"A fost creat un nou gol financiar. (...) Aceste noi necesităţi financiare ale Greciei, care se adaugă celor deja existente, fac nesustenabile perspectivele datoriei suverane. Dacă programul de asistenţă financiară ar fi fost implementat aşa cum trebuia, Grecia nu ar fi avut nevoie de eşalonări ale datoriilor", subliniază FMI.


Grecia nu este în măsură să tipărească drahme deoarece „matriţele au fost distruse“, a declarat joi ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, pe fondul creşterii speculaţiilor că după referendumul de la finele acestei săptămâni Grecia ar putea fi forţată să iasă din zona euro, transmite AFP.

Nu avem capacitatea de a tipări drahme“, a declarat Yanis Varoufakis pentru postul public de radio australian ABC. Potrivit lui Varoufakis, în 2000, cu un an înainte ca Grecia să adere la zona euro, „una dintre măsurile pe care a trebuit să le luăm a fost să ne debarasăm de toate matriţele', în conformitate cu principiul de bază a blocului potrivit căruia 'uniunea monetară este ireversibilă“. „Ne-am distrus matriţele, nu mai avem matriţe cu care să putem tipări drahme“, a spus Varoufakis.


Guvernul din Grecia, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, intenţionează să introducă o monedă paralelă, paritară cu euro, în cazul în care majoritatea grecilor vor respinge la referendum măsurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles, afirmă surse citate de Corriere della Sera.


Banca Centrală Europeană a menţinut linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, pentru a evita intrarea acestora în incapacitate de plată, transmit Bloomberg şi Reuters.

BCE păstrează controlul asupra finanţării băncilor greceşti, în condiţiile în care împrumuturile de care acestea pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE nu a solicitat modificarea garanţiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, a afirmat un oficial elen sub protecţia anonimatului.

Obligaţiunile greceşti au, în prezent, un rating de tip 'junk' (nerecomandat pentru investiţii), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.


Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat de la „Caa2“ la „Caa3“ ratingul suveran al Greciei - prima ţară dezvoltată care intră oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional, transmite, transmite Reuters.

Decizia vine după acţiuni similare de rating anunţate săptămâna aceasta de agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Standard & Poor's. Moody's a plasat ratingul Greciei sub supraveghere, cu implicaţii negative.


Ministrul grec al Apărării Panos Kammenos, liderul Partidului Grecii Independenţi (naţionalist) care face parte din coaliţia de guvernare, a ameninţat Guvernul că demisionează, dacă acesta nu retrage o propunere către creditorii Greciei de tăiere a cheltuielilor militare, relatează Ekathimerini.com. Biroul premierului s-a grăbit să-şi împace partenerul de coaliţie.


Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a avertizat ca un vot negativ la referendum s-ar traduce printr-un Grexit: “Nu poţi ajunge la o înţelegere cu cineva care îţi spune Nu”. Un vot pozitiv ar duce la reluarea imediata a negocierilor, a adăugat Sapin.


Toate ştirile despre criza din Grecia

Ce înseamnă falimentul suveran

Cum a ajuns Grecia în pragul falimentului

Cu trei zile până la referendumul de care Alexis Tsipras a legat soarta Greciei şi cea a UE, Atena şi Bruxelles-ul nu mai pot face altceva decât să aştepte rezultatul plebiscitului. Reprezentanţii creditorilor internaţionali au refuzat clar demararea oricărei alte runde de negocieri până luni, după referendumul de duminică. 

Ianis Varoufakis, ministrul grec al Finanţelor, este însă încrezător că luni se va semna un nou acord pentru menţinerea Greciei pe linia de plutire. Însă Alexis Tsipras, premierul elen, nu pare la fel de convins. Miercuri, după luni întregi de retorică agresivă la adresa creditorilor Greciei, Tsipras a avut un discurs ambiguu, pledând pentru încheierea unui acord şi sugerându-le grecilor să voteze pentru austeritate.


  • Germania va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atât timp cât Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras rămâne în funcţie, afirmă, sub acoperirea aninimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, precizând că Berlinul ar aştepta un Cabinet tehnocrat. „Întrebarea reală este dacă avem încredere în premierul Alexis Tsipras şi în Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finanţe - n.red)? Răspunsul clar pentru toate părţile este «nu»", a declarat, sub protecţia anonimatului, un politician de rang înalt din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU - centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel.

Membrii Eurogrup amână orice discuţie cu Grecia până după referendum

Potrivit politicianului german, Uniunea Creştin-Democrată va bloca orice solicitare a Greciei cât timp Guvernul considerat "comunist" rămâne la putere la Atena. "În cadrul CDU/CSU, mulţi colegi vor vota negativ la orice solicitare făcută de Varoufakis şi Tsipras. Nu mai are nimeni încredere în ei. Avem nevoie de un partener serios", a spus politicianul conservator german, citat de publicaţiile „The Times” şi „Die Zeit” şi preluat de Mediafax.

„Vom face totul pentru a obţine un rezultat favorabil la referendumul grec. Apoi, va fi necesar un nou guvern, care să implementeze măsurile", a adăugat politicianul german, sugerând că există discuţii pentru scindarea formaţiunii de extremă-stânga Syriza, principalul partid de guvernământ din Grecia. Sursa germană a dezvăluit că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ar fi fost implicat în discuţii secrete pentru scindarea Syriza, la care au participat voci moderate din formaţiune, inclusiv posibil Alexis Tsipras.

„Scopul este crearea unui guvern tehnocrat", a explicat politicianul german.


Băncile din Grecia, deschise doar pentru pensionari

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite