Franţa: Militanţi Greenpeace au pătruns într-o centrală nucleară şi au aprins şi artificii VIDEO

Franţa: Militanţi Greenpeace au pătruns într-o centrală nucleară şi au aprins şi artificii VIDEO

Artificii trase înteriorul centrale nucleare Cattemon din Franţa

La două zile după avertismentul privind siguranţa centralelor nucleare franceze, activiştii Greenpeace au păcălit, joi, paza de la centrala nucleară din Cattenom, estul Franţei, şi au intrat în interior pentru a avertiza asupra risculului pe care îl reprezintă bazinele de combustibil utilizat. Mai mult, ecologiştii au lansat şi focuri de artificii din interior.

Ştiri pe aceeaşi temă

Operatorul centralei, EDF, a recunoscut o intruziune, dar a spus că activiştii au fost opriţi. "Fără acces la zona nucleară, fără impact asupra siguranţei instalaţiilor", a scris pe Twitter EDF. În jurul orei 07:00, opt militanţi au fost reţinuţi, au precizat reprezentanţi ai prefecturii din  Moselle şi ONG-ul ecologist, fără a oferi totuşi aceeaşi versiune asupra intruziunii.
 
Potrivit prefecturii, militanţii "au intrat în incinta exterioară", "alerta a fost declanşată imediat, iar plutonul specializat cu pază a neutralizat în termen extrem de scurt activiştii".
 
Potrivit EDF,  aceştia au fost interceptaţi de către jandarmi opt minute după intrare. Greenpeace afirmă că această operaţiune arată vulnerabilitatea centralelor nucleare în cazul unui atac terorist, în special vulnerabilitatea bazinelor cu combustibil folosit. Operaţiunea a stârnit îngrijorare în Luxemburg. 
 
Ministrul Mediului din ducat, Carole Dieschbourg, a precizat pe Twitter că îşi va interpela omologul francez.
Operatorul a anunţat că va depune o plângere. Militanţii "riscă câţiva ani de închisoare şi câteva zeci de mii de euro amendă", a declarat Olivier Lamarre, director adjunct al parcului nuclear al EDF.
 
citeste totul despre: