Fostul ministru german Schaeuble propune ca Berlinul să contribuie la finanţarea arsenalului nuclear al Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Germania ar trebui să contribuie la costurile implicate de arsenalul nuclear al Franţei, în condiţiile în care ameninţarea unui război nuclear cu Rusia planează asupra Europei, a afirmat politicianul veteran german Wolfgang Schaeuble, într-un interviu publicat sâmbătă în Welt am Sonntag, transmite Reuters.

„Acum când complici ai lui Putin ameninţă zilnic cu o lovitură nucleară, un lucru este clar pentru mine: avem nevoie de descurajare nucleară la nivel european de asemenea”, a declarat Schaeuble, fost ministru de finanţe şi membru al parlamentului german timp de cinci decenii.

Franţa are astfel de arme, a amintit el, adăugând că, „în interesul nostru propriu, noi, germanii, trebuie să facem o contribuţie financiară la forţa nucleară franceză în schimbul unei descurajări nucleare comune”, potrivit Agerpres

Politicianul conservator, care a fost multă vreme un susţinător pasionat al integrării europene, a devenit un nume cunoscut în timpul crizei datoriilor din zona euro în 2012, când admiratorii au salutat în el un gardian al rigorii fiscale, iar oponenţii l-au acuzat că impune o austeritate dăunătoare Greciei şi altor state îndatorate.

Întrebat dacă propunerea sa ar da Berlinului un cuvânt de spus în ce priveşte folosirea armelor nucleare, Schaeuble a spus că Franţa şi Germania ar trebui să ajungă la un acord ca vecini şi parteneri în NATO.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulţi s-au temut că omenirea se afla în pragul unui război nuclear.

Franţa - unul din cei trei membri NATO care deţine arme nucleare, alături de SUA şi Marea Britanie - are în arsenalul său în jur de 300 de focoase nucleare, potrivit Institutului internaţional de cercetări în domeniul păcii (SIPRI), de la Stockholm.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite