Europa, terorizată de clovnii înfricoşători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Umblă pe străzi singuri sau în grup. Sperie copii, îi împing de pe bicicletă, îi aleargă cu toporul. Atacă adolescente şi adolescenţi. Până şi bărbaţi în toată firea le cad victime. Fenomenul clovnilor înfricoşători, care a băgat în sperieţi Statele Unite încă din vară, a pus stăpânire acum şi pe vestul Europei.

Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Elveţia, Austria şi, în ultimele zile, în special Germania au fost cuprinse de isteria clovnilor - persoane deghizate în artişti comici de circ care sperie copii şi adulţi sau chiar îi atacă. Iar forţele de ordine din aceste state se tem că numărul acţiunilor de acest tip va creşte în special de Halloween. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât au început să se înregistreze răniţi. Inclusiv în rândul clovnilor, pentru că şi cei care sunt „vânaţi“ de persoanele deghizate se apără.

Cu drujba, cu toporul, cu bâta de baseball

În ultimele zile, în Germania au fost raportate peste 100 de cazuri de atacuri ale clovnilor înfricoşători, relatează Focus Online. În landul federal Renania de Nord-Westfalia, de pildă, unde numai la sfârşitul săptămânii trecute au fost înregistrate 86 de astfel de incidente, un asemenea personaj, înarmat cu o drujbă, a speriat de moarte o trecătoare. Norocul ei a fost că unealta nu a pornit, în ciuda încercărilor repetate ale clovnului. Incidentul a avut loc la Wesel.

La München, în Bavaria, o persoană costumată în paiaţă a sărit dintr-un tufiş în faţa unui băiat de numai 10 ani, agitând un topor în faţa copilului care se întorcea acasă de la sala de sport.

La Rostock, în landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, un clovn a atacat un tânăr de 19 ani cu o bâtă de baseball, rănindu-l în zona capului.

Isteria a luat o asemenea amploare încât au ajuns să apară pe reţelele sociale şi informaţii false. De exemplu, duminică, într-un text care era conceput ca o ştire de presă se preciza că un astfel de clovn a omorât un bărbat la Hanovra. Poliţia a infirmat şi a avertizat populaţia cu privire la dezinformări.

Însă panica a început să se instalaze în rândul oamenilor, iar cei atacaţi încep să se apere. Bunăoară, marţi, la Berlin, un băiat de 14 ani atacat de un clovn al groazei a scos un cuţit şi l-a înjunghiat. Avea să constate că paiaţa era de fapt un cunoscut de-al său, în vârstă de 16 ani, care a scăpat, totuşi, cu viaţă.

Dar nu în toate cazurile poliţia reuşeşte să descopere care este identitatea clovnilor. Şi motivaţia atacatorilor rămâne, de cele mai multe ori, o necunoscută. Uneori, însă, este vorba despre un simplu act de imitaţie. Sau despre o farsă.

Spaima trecătorilor

În Austria, prima astfel de glumă, prea puţin gustată de oameni, a fost făcută în urmă cu două săptămâni în landul Stiria, din est. Un şofer a fost şocat să găsească în parcare clovn al groazei. S-a dovedit că era vorba de un elev care intenţiona să facă o farsă cuiva. Mama băiatului şi-a cerut scuze pe Facebook pentru comportamentul copilului şi chiar a spus că-l va pedepsi.

Dar nu toate incidentele sunt din acest registru. La o săptămână distanţă, la Viena, în staţia de tren şi de metrou Praterstern, cunoscută drept „un magnet“ pentru infractori, a apărut un adult în costum de clovn, care a reuşit să sperie sute de pasageri care aşteptau pe peron. 

La Salzburg, un tânăr de 14 ani a fost împins de pe bicicletă de un clovn care a început apoi să râdă zgomotos. Şi în alte oraşe din Austria au avut loc incidente similare. 

Nici Elveţia nu a fost scutită de acest fenomen. La Zürich au fost înregistrate cel puţin trei cazuri în ultimele zile, autorii fiind necunoscuţi, potrivit thelocal.ch. Unul a fost chiar violent, victima fiind lovită în stomac.

În Suedia, un adolescent a fost înjunghiat în urmă cu aproximativ două săptămâni. O femeie a fost ameninţată cu moartea. Un copil de opt ani a sărit de la balcon după ce la uşa casei familiei sale au apărut clovni ai groazei. 

În Marea Britanie, autorităţile au fost chemate recent să intervină în mai multe situaţii în care persoane deghizate în clovni au sărit din tufişuri şi au speriat trecători. 

Primul astfel de caz a fost înregistrat pe 4 octombrie şi de atunci puţine zone din ţară au scăpat neatinse de acest fenomen, scrie „The Daily Mail“. Unul dintre cazuri a fost cel al unei femei care a intrat în travaliu înainte de termen după ce un clovn a sărit pe ea în Leicester. Un alt caz, considerat cel mai grav, s-a petrecut în Durham, unde un bărbat costumat în paiaţă a ameninţat cu un cuţit patru copii care se întorceau de la şcoală.

Şi în Norvegia au fost înregistrate cazuri de clovni care au încercat să bage spaima în oameni. În special la jumătatea lunii octombrie. În majoritatea situaţiilor despre care a relatat presa locală a fost vorba de adolescenţi care le-au spus poliţiştilor că s-au inspirat din filme de groază.

Nebunie pornită din Statele Unite

Această „modă“ a persoanelor deghizate în clovni pentru a speria în special tineri a început în luna august în Statele Unite, în statul Carolina de Sud, unde au fost raportate mai multe situaţii în care persoane costumate încercau să ademenească minori în păduri.

De atunci, au fost înregistrate numeroase cazuri de clovni sau de grupuri de persoane astfel deghizate care au speriat şi chiar i-au pus pe fugă pe unii locuitori din diverse state americane - din Alabama până în Wisonsin, notează time.com.

Multe dintre situaţiile raportate erau simple glume, însă autorităţile au anunţat că nu tolerează astfel de manifestări şi chiar au trecut la reţineri - în Alabama, de pildă, cel puţin şapte persoane au fost acuzate de ameninţări teroriste aflate în conexiune cu „activităţi legate de clovni“, după cum a declarat şeful poliţiei din Rainbow City, Jonathon Horton.

În Statele Unite, „isteria clovnilor“, cum a fost denumit fenomenul, a ajuns şi la Casa Albă. Secretarul de presă Josh Earnest a declarat că „este o situaţie pe care forţele de ordine o iau în serios“.

În Canada, mai multe secţii de poliţie din regiuni precum Gatineau, Quebec, Halifax, Cape Breton, Bowmanville, Ontario, Toronto sau Ottawa au primit sesizări privind apariţii înfricoşătoare ale unor persoane deghizate în paiaţe.

Clovni buni şi clovni răi

Unii au pus declanşarea acestui fenomen pe seama scriitorului de romane de groază Stephen King, autorul „It“ („Oraşul bântuit“, în trad.), publicat în 1986, o teorie fiind că numărul mare de persoane care se deghizează în clovni se leagă de lansarea filmului „It“.

Stephen King s-a distanţat însă de această situaţie şi a declarat că isteria declanşată trebuie să înceteze. Autorul nu se simte deloc amuzat de paranoia iscată de personajele costumate şi a sărit în apărarea clovnilor adevăraţi scriind pe Twitter că „cei mai mulţi sunt buni, îi înveselesc pe copii, îi fac pe oameni să râdă“.

La rândul lor, cei care-şi câştigă existenţa îmbrăcându-se în costume de clovni pentru a-i face pe cei din jur să se distreze nu sunt deloc amuzaţi de ceea ce se întâmplă acum în vestul Europei. Unii atrag atenţia că în special copiii ar putea deveni foarte reticenţi la personaje care vor să-i binedispună, alţii au ajuns chiar să se teamă pentru viaţa lor.

De altfel, forţele de ordine nu exclud apariţia unor grupuri de civili care să pornească la „vânătoare“ de clovni. 

Nu este pentru prima oară când apare un astfel de fenomen. În 2014, de pildă, tot în preajma Halloweenului, au fost înregistrate cazuri de această natură în Franţa şi în Spania. 

În urmă cu doi ani, zeci de tineri francezi s-au costumat în clovni pentru a speria oamenii, unii fiind reţinuţi de poliţie. Ca răspuns la fenomenul clovnilor înfricoşători, mai mulţi civili s-au înarmat şi au pornit pe urmele paiaţelor, ajungând, de asemenea, după gratii. 

În Spania, în oraşul Gijón, un astfel de clovn - „Gijónclown“ - a devenit chiar celebru, postările sale pe Instagram fiind urmărite de aproximativ 5.000 de persoane.

Gijonclown Instagram

Gijónclown Sursa Foto: Instagram

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite