Edward Snowden, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, în urma propunerii politicienilor norvegieni

Edward Snowden,
nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, în urma propunerii politicienilor
norvegieni

Fostul colaborator al NSA, Edward Snowden. FOTO: Reuters

Doi politicieni din norvegieni l-au nominalizat, miercuri, pe fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate, Edward Snowden, pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2014, baza susţinerii sale fiind dată de faptul că informaţiile dezvăluite au contribuit la promovarea păcii în lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru prestigiosul premiu, oricine poate fi nominalizat de un grup de politicieni, ceea ce a fost şi cazul socialiştilor Baard Vegard Solhjell şi Snorre Valen, cei care l-au ales pe Snowden pentru propunere.

„Noi nu acceptăm, în mod deosebit, toate dezvăluirile sale”, au declarat cei doi politicieni norvegieni în scrisoarea lor motivare a nominalizării. „Suntem convinşi, cu toate acestea, că dezbaterea publică şi schimbările în zona politicii care au avut loc în urma dezvăluirilor lui Snowden au contribuit la o lume mai stabilă şi mai paşnică”, precizează documentul.

Cele cinci persoane din comitetul Nobel nu au confirmat până acum cine a fost nominalizat.

Sâmbătă este termenul limită pentru nominalizările care pot veni de la mai multe categorii profesionale şi instituţii: mediul academic, foşti laureaţi, parlamente sau guverne.

Valen a recunoscut şi faptul că documentele expuse de fostul colaborator al NSA„au afectat interesele de securitate ale mai multor naţiuni”.

În anul 2013, Premiul Nobel pentru Pace a fost câştigat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: