Doi temuţi piraţi somalezi, arestaţi ca-n filme în Belgia

Doi temuţi piraţi somalezi, arestaţi ca-n filme în Belgia

Mohamed Abdi Hassam, alias Gură Mare, a fost atras în capcană şi arestat în Belgia

Doi dintre cei mai influenţi piraţi somalezi, care credeau că se duc în Belgia pentru a participa la realizarea unui film despre piraterie, au fost arestaţi la coborârea lor din avion la Bruxelles, în finalul unei operaţiuni fără precedent a justiţiei belgiene.

Ştiri pe aceeaşi temă


Mohamed Abdi Hassam, alias Afweyne (Gură Mare, în somaleză), a fost arestat sâmbătă dimineaţa pe aeroportul din Bruxelles, venind de la Nairobi, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, procurorul federal belgian Johan Delmulle, informează AFP preluată de agerpres.

Omul său de încredere, care l-a însoţit în călătorie, Mohammed M. Aden, supranumit „Tiiceey“, fost guvernator al provinciei someleze Himan şi Heeb (în centrul ţării), a fost arestat împreună cu el. Ei au fost inculpaţi pentru „deturnare“ şi „luare de ostatici“ prin capturarea navei belgiene Pompei şi participare la o „organizaţie criminală“, fiind plasaţi în detenţie preventivă de un procuror din Bruges.

Afweyene, care îşi anunţase în ianuarie retragerea, este considerat de Grupul de control al ONU asupra Somaliei şi Eritreei drept unul dintre conducătorii cei mai influenţi din reţeaua pirateriei Hobyo-Harardheere, una dintre cele două grupări principale de piraţi somalezi. Arestarea lui Afweyne era totuşi dificil de realizat pentru că acesta, locuind în Somalia, era foarte suspicios şi călătorea puţin. Unităţi speciale ale poliţiei belgiene au elaborat deci o operaţiune de infiltrare pentru a-l face să iasă din ţară şi a-l aresta.

„Planul consta în a-l aborda pe Afweyne prin intermediul complicelui său Tiiceey, în care avea încredere“, a detaliat procurorul. Fostul şef al piraţilor a fost „solicitat prin Tiiceey să colaboreze în calitate de consilier şi expert la proiectul unui film despre pirateria maritimă. Acest film trebuia să reflecte viaţa lui de pirate“, a adăugat procurorul.

 După mai multe luni de negocieri, cei doi piraţi au muşcat din momeală. „Afweyne şi Tiiceey au sosit pentru a semna contractul cu Belgia. Erau aşteptaţi“, a spus magistratul. Mohamed Abdi Hassan este considerat unul dintre creierele responsabile de deturnarea a „zeci de nave de marfă între anii 2008 -2013“, a mai subliniat procurorul.

Tiicey este suspectat că i-ar fi susţinut activ operaţiunile. Două dintre atacurile cele mai spectaculoase ale pirateriei moderne somaleze sunt atribuite lui Afweyne: cel din septembrie 2008, asupra cargoului ucrainean Faina, încărcat cu armament (tancuri de asalt, sisteme de apărare antiaeriană, lansatoare de rachete şi muniţii) şi, după două luni, cel împotriva superpetrolierului Sirius, lung de 330 m, care transporta două milioane de barili brut, încărcătura cargoului fiind evaluată la 100 de milioane de dolari
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările