Bruxelles-ul a devenit un uriaş cuib de spioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima perioadă, capitala Belgiei s-a transformat într-un adevărat centru al agenţilor de informaţii din întreaga lume, care-şi spionează nu numai adversarii, ci şi aliaţii.

Pentru unele agenţii de informaţii, Bruxelles-ul constituie un punct principal de interes întrucât aici se află sediile Uniunii Europene şi NATO. Pentru altele, cum ar fi cele din Africa şi Orientul Mijlociu, interesul este generat de cetăţenii statelor lor care locuiesc în Belgia şi care ar avea capacitatea de a influenţa politica din ţările lor natale, notează Politico.eu.

De altfel, în luna iunie, şeful serviciilor de informaţii interne din Austria, Peter Gridling, a declarat într-o conferinţă de presă că, în momentul de faţă, Bruxelles-ul a surclasat Viena în materie de densitate a „aşa-numitelor servicii de informaţii din afara UE“.

Chiar dacă spionajul la Bruxelles a fost cumva mereu de la sine înţeles, pe măsură ce importanţa Uniunii Europene a crescut şi, odată cu ea numărul ambasadelor din oraş, a crescut şi numărul spionilor prezenţi aici.

„Războiul Rece s-a întors“, a declarat un fost oficial din serviciile belgiene de informaţii, adăugând că, în prezent, la Bruxelles operează mai mulţi agenţi în comparaţie cu anii care au precedat căderea Zidului Berlinului.

„Chinezii, ruşii, americanii şi marocanii au o prezenţă semnificativă“ în Belgia, a mai spus pentru publicaţia citată fostul oficial, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul. Potrivit lui, în ultimii ani, Serviciul belgian de informaţii le-a cerut mai multor agenţi străini să părăsească teritoriul ţării. 

În aceste condiţii, diplomaţii de la Bruxelles pleacă de la ideea că sunt monitorizaţi zi de zi. 

„A fost o îngrijorare că există o intensă activitate a serviciilor externe“, a recunoscut Howard Gutman, fost ambasador al Statelor Unite în Belgia. Biroul lui era analizat în mod frecvent pentru a fi identificate eventuale dispozitive de înregistrare. Nici măcar prezenţa telefoanelor nu era permisă în interior, a spus el. Însă, în afara acestei încăperi, era clar că totul se ascultă.  

„Nu ai cum preveni acest lucru, doar trebuie să porneşti mereu de la premisa că ruşii şi chinezii te ascultă“, a declarat Howard Gutman, spunând în glumă că, înainte de a merge la culcare, ar fi strigat „noapte bună“ spre tavanul dormitorului său.

Sărbători pentru spionaj

Conform lui, ocazii foarte bune pentru spionaj sunt sărbătorile de zilele naţionale, când diplomaţi ai multor state vin la ambasade la recepţii. Asta pentru că, de cele mai multe ori, ataşaţii care îi însoţesc pe ambasadori la astfel de evenimente sunt ofiţeri de informaţii sub acoperire.

Un fost oficial american din domeniul serviciilor de spionaj, care a dorit să nu îi fie divulgat numele, a afirmat că, în contextul în care UE şi NATO au sedii la Bruxelles, „alte ţări au misiuni diplomatice şi economice substanţiale“ în capitala Belgiei, creând un mediu de interes „pentru toate serviciile de spionaj“. 

Totodată, a explicat el, Bruxelles-ul este un oraş în care se intră şi din care se iese cu uşurinţă, fapt ce poate „înlesni operaţiunile sensibile“.

Nici Statele Unite nu sunt străine de scena spionajului din capitala Belgiei. În 2013, săptămânalul german „Der Spiegel“ a relatat că documente furnizate de fostul angajat NSA Edward Snowden arătau că SUA desfăşurau o operaţiune de ascultare a instituţiilor UE din Bruxelles.

„Sfatul nostru general este să se dea dovadă de atenţie şi precauţie în zonele publice“, a insistat un oficial european din domeniul securităţii, explicând că autorităţile ştiu că „există puteri din exterior, din exteriorul UE, care încearcă să acceseze date“.

Probleme de coordonare

În timp ce instituţiile internaţionale încearcă să controleze ce se întâmplă în interiorul sediilor lor, mare parte din activitatea din domeniul contraspionajului revine Serviciului belgian de securitate de stat.

„Fiecare serviciu are oameni aici“, a afirmat fostul oficial din serviciile Belgiei, adăugând că activitatea de spionaj din Bruxelles acoperă domenii pornind de la energie şi până  la subiecte politice cum ar fi migraţia.

„Găseşti servicii prietenoase, servicii neutre şi servicii neprietenoase“, a spus acesta, precizând că, în general, agenţii lucrează sub acoperire, ca diplomaţi, şi adesea îşi anunţă venirea la Bruxelles la Serviciul securităţii de stat, mai scrie Politico.eu.

Problema este că, uneori, coordonarea dintre instituţiile de securitate belgiene şi cele ale UE lasă de dorit, atenţionează unii experţi. Iar autorităţile belgiene se confruntă oricum cu numeroase provocări, mai ales în contextul în care Bruxelles-ul a devenit o ţintă a terorismului islamist.

În plus, Serviciul belgian de securitate are un personal format din doar câteva sute de persoane, însă sarcinile vizează detectarea potenţialelor ameninţări teroriste, spionajul, proliferarea armelor şi criminalitatea organizată. Si, spun specialiştii, dacă nu se fac investiţii, poziţia în domeniul informaţiilor se pierde, avantajul fiind greu de recâştigat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite