Brexit: Cameron susţine că nu va accepta un acord care nu răspunde nevoilor Marii Britanii. Se anunţă discuţii dificile la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bruxelles a început astă-seară summitul Uniunii Europene la care premierul britanic David Cameron speră să obţină un acord final privind condiţiile în care Marea Britanie ar putea rămâne în Uniunea Europeană.

Reuniunea din această seară a fost pregătită de un turneu european al premierului Cameron, care a fost luni la Paris şi la Bruxelles, pentru discuţii cu preşedintele François Hollande, cu liderii fracţiunilor din Parlamentul European şi cu preşedintele Comisiei Europene.

Cu această ocazie, preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, l-a asigurat că odată ce şefii de state şi guverne din cele 28 de ţări membre ajung la un consens, acesta va fi imediat prezentat Parlamentului, pentru dezbateri. Schultz a atras însă atenţia că nu poate garanta că Parlamentul va şi aproba înţelegerea.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a afirmat din nou că ieşirea Marii Britanii din UE „nu este o opţiune”.

Sprijin pentru poziţia lui Cameron a venit miercuri din partea cancelarei Germaniei, Angela Merkel, care a declarat în Parlamentul de la Berlin că revendicările Londrei sunt „de înţeles”, chiar dacă nu sunt acceptate uşor de toate ţările membre în Uniunea Europeană şi promit să provoace noi dezbateri aprinse la actualul summit.

Cea mai disputată cerere a Londrei este de a avea dreptul să limiteze temporar accesul cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie la beneficii sociale. Este o cerere criticată mai ales de ţările est-europene care au mulţi cetăţeni stabiliţi în Marea Britanie. Preşedintele Klaus Iohannis, care va conduce delegaţia României, a declarat din nou miercuri că Bucureştiul nu poate accepta această cerere decât dacă nu este aplicată retroactiv şi dacă limitarile au caracter temporat, fiind puse în practică numai în cazuri excepţionale.

Franţa pe de altă parte este deranjată de unele cereri ale Londrei în domeniul financiar, dar şi de pretenţia de a avea un cuvânt de spus în decizii privind zona euro, din care nu face parte.

Discuţiile se anunţă intense asupra mai multor puncte în divergenţă, printre care guvernanţa economică şi migraţia. Europenii vor să evite orice 'contagiere' în alte state membre a concesiilor acordate lui David Cameron, precum posibilitatea de a restrânge prestaţiile sociale în cazul cetăţenilor europeni care muncesc în Marea Britanie. 

Dacă până vineri Cameron obţine un acord final, presa britanica speculează că premierul va convoca guvernul în aceeaşi seară pentru a aproba înţelegerea. Chiar dacă membri ai guvernului vor avea dreptul, în nume personal, să militeze după aceea pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

După şedinţa guvernului, Cameron ar putea anunţat referendumul pentru iunie. Dacă nu obţine un acord final vineri, premierul va aştepta până la summitul din martie, dar cel mai târziu în 2017 trebuie să organizeze referendumul, aşa cum a promis electoratului la realegere.

Premierul britanic David Cameron a avertizat joi, la sosirea sa la Bruxelles că nu va accepta un acord care nu răspunde nevoilor Marii Britanii, relatează AFP şi DPA. 

„Va fi dificil. Mă voi lupta pentru Marea Britanie. Dacă putem obţine un acord bun, atunci voi accepta. Dar nu voi accepta un acord care nu răspunde nevoilor noastre“, le-a spus ziariştilor Cameron, subliniind că negocierile s-ar putea prelungi.

„Cred că este mult mai important să facem acest lucru bine, decât să ne grăbim. Dar cu bunăvoinţă şi determinare, putem obţine mai mult pentru Marea Britanie“, a mai spus liderul conservator britanic.

Hollande: Un acord este posibil, dar el nu trebuie să împiedice Europa să avanseze

Preşedintele francez François Hollande a estimat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că este posibil un acord pentru evitarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a subliniat că acesta „nu trebuie să împiedice Europa să avanseze“, informează AFP. 

 „Doresc ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, dar mai presus de toate vreau ca Europa să poată avansa şi să poată fi mai puternică, şi nimeni, niciun şef de guvern, niciun şef de stat nu poate împiedica acest lucru. Europa nu poate fi împiedicată să avanseze“, a declarat Hollande.

În opinia sa, un acord privind evitarea ieşirii Marii Britanii din forul comunitar este posibil întrucât este necesar.

Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană, nicio ţară nu trebuie să aibă drept de veto şi nicio ţară nu trebuie să se sustragă regulilor comune sau autorităţilor comune — a avertizat şeful statului francez.

Summitul UE, care se va încheia vineri, va fi dominat de negocierile între statele membre pentru a se evita o ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar.

Dacă planul propus de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va fi aprobat de liderii statelor membre, atunci măsurile legislative concrete ce vor rezulta vor trebui să fie votate de Parlamentul European.

În afara aşa-numitei „frâne de urgenţă“, ce prevede posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale în condiţiile menţionate, planul mai prevede, în principal, şi crearea unui aşa-numit mecanism al 'cartonaşului roşu'. Prin acest mecanism, parlamentele ţărilor membre ar putea bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene, dacă cel puţin 55% din parlamentele naţionale votează de asemenea împotriva ei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite