Atentate teroriste la Paris. Un musulman originar din Mauritius, agentul de pază considerat eroul discret de la Stade de France

Atentate
teroriste la Paris. Un musulman originar din Mauritius, agentul de pază considerat eroul discret de la
Stade de France

Agentul de pază Salim Toorabally a relatat pentru NBC News cum a împiedicat pătrunderea unui terorist kamikaze pe Stade de France FOTO NBC/DR via Paris Match

Trei atacatori kamikaze au coborât dintr-un Renault Clio în seara zilei de 13 noiembrie în apropiere de Stade de France, din Saint-Denis, în timp ce avea loc meciul amical de fotbal Franţa-Germania. Unul dintre ei, Bilal Hadfi, a încercat să intre pe stadion, dar a fost oprit de către unul dintre agenţii însărcinaţi cu asigurarea pazei. Numele agentului este Salim Toorabally, un musulman originar din Mauritius.

Ştiri pe aceeaşi temă

O sută treizeci de persoane au fost ucise şi alte aproximativ 350 rănite în şase atentate teroriste comise pe 13 noiembrie la Paris. O singură persoană - un şofer de autobuz - a fost ucisă în cele trei atacuri kamikaze produse lângă stadionul Stade de France în timpul meciului amical de fotbal Franţa-Germania. Probabil alte zeci sau sute de persoane ar fi fost ucise dacă unul dintre cei trei atacatori kamikaze, Bilal Hadfi, ar fi reuşit să intre pe stadion. Dar tânărul terorist francez de 20 de ani a fost oprit la timp de Salim Toorabally, un musulman care s-a născut acum 42 de ani pe Insula Mauritius şi a emigrat în Europa pentru o viaţă mai bună. Salim este considerat un erou. Totuşi, el spune că doar îşi făcea treaba în seara celui mai grav atac terorist din istoria Franţei.

Cu câteva minute înainte de lansarea asalturilor asupra unor terase şi baruri din arondismentele 10 şi 11 şi pătrunderea a trei terorişti în sala de spectacole Bataclan în timpul unui concert al trupei Eagles of Death Metal, alţi trei tineri s-au apropiat de Stade de France pentru a comite atacuri kamikaze. Unul dintre ei, Bilal Hadfi, a încercat să pătrundă pe stadion, pentru a provoca mai multe victime. Însă el a fost oprit de Salim Toorabally.

Tânărul nu avea bilet dar insista să intre pe stadion, spune Salim pentru NBC News. El susţinea că biletul său se afla la un prieten care îl aştepta în interior dar nu m-a convins, continuă agentul de pază. Atunci, tânărul terorist, care se comporta „ciudat“, potrivit lui Salim, s-a dus către o altă poartă de acces pe stadion. Observând această mişcare, Salim şi-a avertizat imediat colegul, cerându-i să nu-i permită să intre. Câteva minute mai târziu, el a auzit un zgomot asurzitor. Prima explozie „am simţit-o drept în inimă“, îşi aminteşte Salim Toorabally. El afirmă că ştia că nu putea fi vorba de petarde, dar nu mai vedea nimic din ceea ce se întâmpla în afara stadionului. Apoi, a doua explozie a răsunat ca un „vulcan în erupţie“, iar la câteva secunde după a avut loc a treia, continuă bărbatul din Mauritius. Salim a participat ulterior la operaţiunile de evacuare, după care l-a recunoscut pe Bilal Hadfi într-o fotografie prezentată de poliţişti.

„L-am văzut pe acest bărbat în viaţă“, a mărturisit el în faţa poliţiştilor, realizând totodată cât de aproape a fost de moarte. „Şi eu aş fi putut fi o victimă“, a recunoscut Salim pentru NBC News, care nici acum nu înţelege cum de a avut loc o astfel de tragedie la Paris.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările