Tragedie la Mecca: Iranul acuză Arabia Saudită de „crimă“, însă de vină pentru busculada mortală ar fi un grup de pelerini iranieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
769 de persoane au murit în busculada de joi de lângă oraşul sfânt Mecca FOTO AP
769 de persoane au murit în busculada de joi de lângă oraşul sfânt Mecca FOTO AP

În busculada de la Mecca ce a avut loc joi, în timpul pelerinajului Hajj, au murit 769 de persoane, alte 934 de persoane fiind rănite. Dintre acestea, cel puţin 136 sunt iranieni, fapt care a făcut Teheranul să acuze de crimă autorităţile saudite şi să ceară condamnarea la un tribunal internaţional. Însă, potrivit unor oficiali din Iran, de vină pentru busculadă ar fi un grup de 300 de cetăţeni iranieni care nu a respectat indicaţiile oficiale.

Numărul anterior al morţilor în tragedia de lângă Mecca era de 717, autorităţile anunţând că restul de 52 de persoane au decedat în spitalele locale, în urma rănilor suferite în tragedie, notează Reuters. Iranul a anunţat că oficialii saudiţi ar trebui judecaţi într-un tribunal internaţional pentru ceea ce Teheranul numeşte „crimă“.

Cel mai grav dezastru care a lovit pelerinajul de la Mecca în ultimii 25 de ani a avut loc joi atunci când două grupuri de pelerini s-au întâlnit la o intersecţie din Mina, aflată la cinci kilometri de oraşul sfânt al musulmanilor.

Iranul acuză Arabia Saudită de „crimă“

Potrivit Teheranului, cel puţin 136 de iranieni se află printre cei morţi în busculadă, alţi 300 fiind daţi dispăruţi, inclusiv fostul ambasador în Liban, Ghazanfar Roknabadi, notează agenţia iraniană Fars. 

Vom îndemna tribunalele internaţionale să dea startul procesului împotriva saudiţilor pentru crimele de care se fac vinovaţi împotriva pelerinilor Hajj“, ar fi declarat procurorul general al Iranului, generalul Ebrahim Raisi, citat de agenţia iraniană studenţească ISNA.

Aceasta nu este incompetenţă, este crimă“, a spus Raisi la postul de televiziune de stat IRIB.

La Adunarea Generală a ONU, preşedintele iranian Hassan Rouhani a solicitat o investigaţie cu privire la busculadă. 

Acuzele sunt un produs al „invidiei“ pe saudiţi

Protejarea vizitatorilor moscheelor din oraşele sfinte Mecca şi Medina reprezintă un atribut important al familiei regale saudite, iar regele are titlul de „custode al celor două moschei sfinte“, continuă Reuters. 

Nu sunteţi responsabil pentru ceea ce s-a petrecut. V-aţi descurcat cu factorii benefici care au fost puşi în mâinile dumneavoastră după cum aţi putut. În ceea ce priveşte lucrurile ce nu pot fi controlate, nu puteţi fi de vină pentru ele. Destinul este inevitabil“, i s-a adresat Marele Muftiu Al al-Sheikh, prinţului încoronat al Arabiei Saudite, Mohammed bi Nayef, într-un interviu televizat.

Marele Muftiu al Arabiei saudite a declarat şi că acuzele din afara regatului sunt un produs al „invidiei“. „Mulţi sunt invidioşi pe regat pentru religia lui, pentru conducere, economie şi pentru unitatea dintre membri. Pentru marile binecuvântări pe care le-a trăit, spre deosebire de multe alte ţări“, a declarat el.

Cauza busculadei: 300 de iranieni au încălcat regulile

În timp ce investigaţia saudiţilor continuă, un oficial iranian a confirmat că un grup de pelerini iranieni care veneau din direcţia opusă au cauzat busculada mortală, potrivit presei iraniene care citează surse oficiale.

Încălcările au început atunci când un grup de 300 de pelerini iranieni a început să meargă din Muzdalifa direct către Jamarat, în loc să se ducă în tabără, aşa cum fac pelerinii Hajj pentru a aştepta momentul plecării grupului. Aceştia au venit din direcţia opusă pe strada 203, locul unde a avut loc nefericitul incident“, a declarat oficialul pentru „Asharq Al-Awsat“, o publicaţie afiliată „Arab News“.

Potrivit indicaţiilor oficiale, acest grup nu a aşteptat momentul programat pentru tabăra lor pentru a realiza ritualul aruncării pietrelor în Jamrarat Al-Aqba. Iranienii au decis să se întoarcă, din direcţie opusă, acţiune ce a coincis cu mişcarea altor grupuri, potrivit programării. Aşa a luat naştere tragedia, notează Sabq.org citând surse iraniene.

Publicaţia „Asharq Al-Awsat“ scrie că în Jamarat erau camere de supraveghere şi că înregistrările acestora confirmă mişcarea greşită a grupului de iranieni. În acel moment se pare că erau programaţi pelerinii turci.

Sursele au declarat că există un plan bine stabilit pentru ritualuri, care este implementat cu ajutorul agenţiilor guvernamentale şi a Ministerului de Interne. Însă există grupuri care nu se supun regulilor, conchide „Arab News“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite