Preţ-record pentru un peşte! Ton vândut cu 2,7 milioane de euro la licitaţie în Japonia

Preţ-record pentru un peşte! Ton vândut cu 2,7 milioane de euro la licitaţie în Japonia

Tonul a costat 10.000 de euro pe kilogram FOTO EPA-EFE

Un ton de 278 de kilograme a fost vândut, sâmbătă, la un preţ record de 333,6 milioane de yeni (2,7 milioane de euro) la Tokyo, un succes neaşteptat pentru primele licitaţii din noul an la piaţa Toyosu, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este un ton frumos, mai scump decât preconizam“, a comentat cumpărătorul, Kiyoshi Kimura, patron al lanţului de restaurante Sushi Zanmai. El deţinea deja recordul precedent, de două ori mai mic, în 2013, pentru un ton de dimensiuni mai mici.

Peştele a fost pescuit în largul prefecturii Aomori (nordul Japoniei). Preţul plătit înseamnă 10.000 de euro pe kilogram.

Joi, la ora locală 5.10, clopotele au marcat deschiderea vânzării. Sute de peşti proaspeţi şi congelaţi aliniaţi au fost adjudecaţi unul câte unul în cursul unui spectacol vizual şi sonor pe care nu îl înţeleg decât iniţiaţii. Cumpărătorii licitează cu gesturi codate. Aceasta a fost prima vânzare cu strigăt de la începutul anului la Toyosu, piaţă care a fost deschisă pe 11 octombrie pentru a urma legendarei Tsukiji, care a fost închisă după mai bine de 80 de ani. 

Municipalitatea din Tokyo, care a luat decizia de a închide piaţa Tuskiji, îşi doreşte ca piaţa Toyosu să devină la fel de populară, dar structura pieţei (ansamblu de imobile moderne) constituie un obstacol în comparaţie cu Tsukiji, foarte pitorească şi aproape de centrul capitalei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările