Oficial nord coreean, suspectat de complicitate cu unchiul lui Kim Jong-un, executat „cu un aruncător de flăcări”

Oficial nord coreean, suspectat de complicitate cu unchiul lui Kim Jong-un, executat „cu un aruncător de flăcări”

Steagul Coreei de Nord. FOTO AFP

Un oficial din Coreea de Nord a fost ucis de autorităţi cu un aruncător de flăcări, potrivit informaţiilor obţinute de un cotidian din Coreea de Sud, acesta fiind pedepsit pentru presupusele sale legături cu unchiul lui Kim Jong-un, căzut în dizgraţie şi executat la rândul său la finalul anului trecut. De atunci, liderul nord-coreean a lansat o campanie amplă de executare şi deportare a tuturor celor care au avut contact cu unchiul său.

O Sang-hon, ministru adjunct în cadrul MinisteruluiSecurităţii Publice, a fost „executat cu un aruncător de flăcări”, a dezvăluit sub protecţia anonimităţii o sursă a ziarului sud-coreean „Chosun Ilbo”, citat de „The Telegraph”.

Oficialul a fost ucis pentru că ar fi îndeplinit ordinele lui Jang Song-taek, unchiul liderului nord-coreean, de a transforma ministerul într-o divizie personală a lui Jang, menită să-l ajute să-şi desfăşoare afacerile fără probleme.

Jang a fost executat în decembrie, după ce a fost găsit vinovat la acuzaţiile de corupţie şi de subminare a autorităţii lui Kim Jong-un. Autorităţile au demarat atunci o campanie amplă de capturare a tuturor rudelor şi apropiaţii lui Jang, o parte dintre ei fiind executaţi, iar restul deportaţi în lagărele de concentrare din ţară.

În afară de O Sang-hon, alţi 11 oficiali de top ai Partidului Muncitorilor au fost executaţi recent, pe baza presupuselor lor legături cu unchiul liderului nord-coreean.

Informaţiile privind acuzaţiile aduse condamnaţilor la moarte din Coreea de Nord sunt aproape imposibil de verificat, din cauza lipsei de transparenţă a politicilor naţionale, însă cazurile din trecut au demonstrat comunităţii internaţionale că regimul de la Phenian nu are nevoie de motive foarte întemeiate pentru a-i elimina pe cei care pierd simpatia liderilor ţării.

În timp ce epurarea din Coreea de Nord continuă, Seulul şi-a exprimat îngrijorarea că ţara vecină din nordul peninsulei ar putea fi cuprinsă de nelinişte şi instabilitate. Recent, Coreea de Nord şi de Sud s-au angajat într-un schimb de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, cu rol de intimidare, fără să fie înregistrate victime.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: