INFOGRAFIE Infernul de la Tianjin: sute de tone de cianură erau stocate la impozitul devastat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craterul din urma exploziei de la Tianjin este vizibil şi din spaţiu FOTO Guliver/GettuImages
Craterul din urma exploziei de la Tianjin este vizibil şi din spaţiu FOTO Guliver/GettuImages

Bilanţul exploziilor masive care au avut loc miercuri seara într-o zonă industrială din oraşul portuar Tianjin, în estul Chinei, a ajuns la 112 morţi, potrivit Reuters. 722 de persoane au fost spitalizate, printre care 58 se află în stare gravă sau critică. 21 dintre cei ucişi sunt pompieri care au intervenit la locul dezastrului. Sute de tone de cianură erau stocate la depozitul unde a avut loc dezastrul.

Sâmbătă, noi explozii s-au produs în zona industrială, iar focul a reizbucnit, determinând formarea unor nori negri de fum în zonă.  Autorităţile chineze au în continuare probleme şi la la trei zile de la catastrofă. Acestea încearcă să controleze incendiile şi să identifice cu precizie substanţele chimice stocate în depozit. 

De asemenea, autorităţile au ordonat evacuarea locuitorilor de pe o rază de trei kilometri în jurul epicentrului exploziilor, acum redus la un crater uriaş vizibil din spaţiu, după ce s-a detectat prezenţa cianurii de sodiu. Operatorii depozitului de substanţe chimice unde a avut loc explozia au fost acuzaţi de încălcarea regulilor de siguranţă.

Sute de tone de cianură erau stocate la depozitul devastat, declaraţia generalului Shi Luze, şeful Statului Major militar din regiunea Beijing, reprezentând prima confirmare oficială a prezenţei acestei substanţe toxice la depozitul de produse chimice.

Exploziile au generat temeri privind emisii de substanţe toxice, iar locuitorii şi familiile victimelor au criticat autorităţile pentru lipsa de informaţii, în condiţiile în care China a suspendat sau a închis zeci de site-uri acuzate că răspândesc „zvonuri“, notează Mediafax.

Generalul Shi a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că cianura a fost identificată în două locuri din zona exploziei. „Volumul era de sute de tone, conform primelor estimări“, a precizat el.

O echipă militară formată din 217 experţi în substanţe chimice a fost mobilizată imediat după explozii. Oficialii au cerut de asemenea ajutorul experţilor producătorilor acestor substanţe, pentru a ajuta la neutralizarea lor, lucru pentru care s-a folosit peroxid de hidrogen.

Autorităţile au încercat să asigure opinia publică, insistând că, în pofida prezenţei unor poluanţi, aerul din Tianjin este sigur. 

Agenţia oficială de presă China Nouă a relatat sâmbătă seara că nivelul de cianură din apa uzată era de 10,9 ori mai mare decât standardele în ziua care a urmat exploziilor, dar de atunci a scăzut, fiind de peste două ori mai mare decât limita normală.

Aproape 100 de persoane sunt în continuare date dispărute, inclusiv 85 de pompieri, dar oficialii au avertizat că unele dintre ele ar putea fi printre cele 88 de cadavre care nu au fost încă identificate, scrie Mediafax.

Infografie dezastru de la Tianjin
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite