FOTO VIDEO Viaţa de lux a sultanului din Brunei care vrea să omoare homosexualii cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah
Sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah

În mica ţară asiatică Brunei, sultanul Hassanal Bolkiah este monarhul absolut şi liderul suprem al credinţei islamice, dar este şi prim-ministrul ţării, ministrul de finanţe, externe şi comerţ, comandantul poliţiei, ministrul apărării şi comandantul forţelor armate şi chiar rectorul universităţii de stat.

O avere personală estimată la 27,7 miliarde de dolari l-a plasat printre cei mai bogaţi conducători ai lumii- şi, recent, atotputernicul sultan a devenit şi unul dintre cei mai controversaţi.

Sultanul, în vârstă de 72 de ani, a introdus un nou cod penal dur în micul său stat, care este primul din Asia care a ridicat legea sharia la nivelul naţional, scrie news.com.au.

Legile, printre alte lucruri, permit lapidarea pentru relaţii sexuale între persoane gay şi adulter, amputare pentru furt şi biciuire în public pentru avort, şi au fost descrise ca fiind „crude şi inumane” de către ONU.

Deşi sultanul are o abordare ultraconservatoare în ceea ce priveşte ordinea în regatul său, în spatele cortinei viaţa sa este un vârtej de bogăţie şi decadenţă, de la flota sa de avioane private de pasageri la faptul că Michael Jackson a cântat la petrecerea pentru ziua sa de naştere.

Al doilea cel mai longeviv monarh din lume, după Elisabeta a II-a a Marii Britanii, sultanul stă pe tronul Bruneiului de 52 de ani, după ce l-a moştenit de la tatăl său.

Mica naţiune de pe insula Borneo, care găzduieşte în jur de 430.000 de oameni, are bogăţii obţinute din exporturile de petrol şi gaze naturale, deşi mare parte a populaţiei sale trăieşte în sărăcie. Însă nu este şi cazul sultanului. Se pare că averea sa imensp creşte cu 147 de dolari în fiecare secundă, graţie acestor bunuri valoroase exploatate.

 

Sultanul, în numere

Sultanul locuieşte în cea mai mare reşedinţă regală din lume: Palatul Instana Nurul Iman, o clădire cu 1800 de camere, situată pe malul râului Brunei, care valorează 1,8 miliarde de dolari.

De parcă piscinele, moscheea enormă, grajdul pentru ponei cu aer condiţionat şi sala pentru banchete în care încap 5.000 de oaspeţi nu ar fi de ajuns, palatul este decorat cu accesorii făcute din aur şi diamante.

Liderul este un cunoscut fan al maşinilot şi colecţia sa de automobile de lux valorează 9 miliarde de dolari, fiind compusă din mai multe maşini din marca Rolls Royce, Ferrari, Bentley, Lamborghini, Aston Martin, Jaguar.

Bolkiah are o flotă de avioane private, inclusiv un Airbus de 138 de milioane de dolari, un Boeing 767 de 251 de dolari şi un Boeing 747 făcut la comandă, care valorează 431 de milioane de dolari, fiind decorat cu aur.

La petrecerea zilei sale de naştere din 1996, sultanul Hassanal a cheltuit 36,9 milioane de dolari pentru două săptămâni de petreceri, care au inclus un meci polo şi un dineu extravagant. I-a plătit lui Michael Jackson 25,8 milioane de dolari, ca artistul să cânte la trei concerte care au marcat ziua de naştere.

El a mai cheltuit câteva milioane şi pe trei nunţi. Sultanul s-a căsătorit cu verişoara sa, Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, în 1965 şi pentru că poligamia este legală în Brunei, ea rămâne soţia sa şi regină, în ciuda faptului că sultanul s-a căsătorit şi între timp a divorţat de alte două femei.

Imagine indisponibilă

Liderul din Brunei are 12 copii-şi a plătit nunţile a cinci dintre căsătoriile lor.

Reacţia internaţională faţă de noile legi din Brunei au atras atenţia asupra investiţiilor de peste hotare ale sultanului, în special hoteluri de lux care sunt acum boicotate, precum The Dorchester din Londra şi Beverly Hills Hotel din Los Angeles.

Brunei devine Arabia Saudită

În ciuda cheltuielilor extravagante ale sultanului, sub mâna sa de fier Brunei a devenit un stat conservator din punct de vedere social-şi tocmai a devenit chiar mai strict.

Sub codul penal islamic care a fost implementat în această săptămână, sexul între homosexuali, adulterul şi violul se pedepsesc cu lapidarea şi amputarea este pedeapsa pentru furt. Sarcina în afara căsătoriei sau lipsa rugăciunii vinerea pot fi pedepsite cu amenzi consistente sau închisoare.

Femeile care întreţin relaţii sexuale cu alte femei vor fi şi ele pedepsite, nu prin condamnarea la moarte, ci prin biciuire şi până la 10 de ani de închisoare.

Legea se aplicăî atât pentru musulmani, care reprezintă aproximativ două treimi din populaţia Bruneiului, cât şi pentru cei care nu sunt musulmani.

Guvernul din Brunei a apărat legile, spunând că scopul codului penal sharia este să „educe, respecte şi protejeze drepturile legitime ale tuturor indivizilor, societăţilor sau naţionalităţilor, de orice credinţă sau rasă.”

Sultanul a instituit codul penal în 2014, dar implementarea a fost întârziată din cauza presiunilor venite din partea grupurilor care militează pentru respectarea drepturilor omului.

„Brunei devine Arabia Saudită a Asiei de Sud-Est,” a spus Bridget Welsh, expertă în zona Asiei de Sud-Est, la Universitatea John Cabot din Roma.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite