FOTO Cine este „creierul“ atentatelor din Sri Lanka

FOTO Cine este „creierul“ atentatelor din Sri Lanka

FOTO EPA-EFE/ MA/ Pushpa Kumara

Un predicator islamist care apare cu faţa descoperită într-un filmuleţ difuzat de organizaţia teroristă Statul Islamic este considerat „creierul“ masacrului din Sri Lanka.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un filmuleţ difuzat marţi de Amaq, organul de propagandă al Statului Islamic, opt bărbaţi jură credinţă „califului“ Abu Bakr al-Baghdadi. Statul Islamic îi prezintă drept autorii atentatelor comise de Paştele catolic în Sri Lanka. Toţi apar cu faţa acoperită, în afară de unul singur.

Potrivit serviciilor secrete srilankeze şi premierului Ranil Wickremesinghe, bărbatul respectiv este Mohamad Zaharan şi este „creierul“ masacrului soldat, potrivit ultimului bilanţ, cu 359 de morţi, între care 39 de străini, şi peste 500 de răniţi.

Mohamad Zaharan este cunoscut drept un predicator islamist srilankez. Pe Facebook, el a publicat în ultimii ani mesaje de susţinere faţă de Statul Islamic şi diatribe împotriva „necredincioşilor“. Aceste mesaje, postate pe contul Zaharan Moulavi, au fost şterse între timp.

Într-un filmuleţ trimis pe adresa Reuters de către R. Abdul Razziq, secretarul general al organizaţiei musulmane Ceylon Thowheed Jamath, Mohamad Zaharan poate fi văzut ameninţând cu comiterea de atentate cu maşină capcană.

Grupul care a revendicat atentatele din Sri Lanka Captură YouTube

Razziq a subliniat că a avertizat serviciile secrete srilankeze încă din 2016 în privinţa pericolului pe care îl reprezenta Zaharan.

Separatiştii tamil au fost neutralizaţi, a spus el pentru Reuters, dar rămân întrebări de ce nu s-a făcut nimic în legătură cu Zaharan.

Farhan Faris, directorul adjunct al All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU), o organizaţie a doctorilor de musulmani din Sri Lanka, a declarat la rândul său că a avertizat autorităţile despre activităţile unor extremişti, între care Zaharan.

„Am subliniat că această persoană (Zaharan) era cu adevărat periculoasă. Nu au făcut nimic şi astăzi este prea târziu“, a spus Faris.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete din 11 aprilie, Zaharan se afla la acea vreme în Katthankudy, un oraş cu populaţie majoritară musulmană din estul Sri Lankăi.

Guvernul srilankez a recunoscut miercuri existenţa unei „breşe“ de securitate în cadrul statului pe fondul unor divergenţe mari între premier şi preşedinte.

Un suspect al masacrului din Sri Lanka

O notă a poliţiei avertiza, în baza unor informaţii primite de la un serviciu străin, asupra pregătirii unui atac, dar documentul respectiv nu a ajuns la preşedinte.

Potrivit autorităţilor srilankeze, atentatele de duminică au fost comise de nouă kamikaze, între care o femeie. Ei au luat la ţintă trei biserici şi trei hoteluri.

Guvernul vorbeşte despre un „atac coordonat“ şi îl atribuie unei „facţiuni disidente“ din mişcarea islamistă locală National Thowheeth Jama'ath (NJT). În total, 59 de persoane au fost arestate până acum în legătură cu evenimentele sângeroase de duminică.

Atelier de prelucrare a cuprului folosit la fabricarea bombelor detonate duminică FOTO Daily Mail

Poliţia a găsit şi locul producerii bombelor. Este vorba de un atelier de prelucrare a cuprului din Wellampitiya, o suburbie din nord-estul Colombo, capitala Sri Lankăi. Atacatorii au fabricat acolo bombe numite „Mama lui Satan“, care au fost folosite şi în atentate din Europa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: