China a depus o plângere către SUA în urma acuzaţiilor Pentagonului conform cărora ar pregăti atacuri împotriva Washingtonului

China a depus o plângere către SUA în urma acuzaţiilor Pentagonului conform cărora ar pregăti atacuri împotriva Washingtonului

Foto: EPA/EFE/Arhivă

Ministerul Apărării din China a depus o plângere către SUA după ce un raport al Pentagonului arată că armata chineză se pregăteşte, probabil, pentru un atac împotriva Statelor Unite. Chinezii au numit criticile din raport ca fiind doar „bănuieli”, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul a afirmat într-un comunicat publicat vineri că Pentagonul a interpretat greşit intenţiile strategice ale Chinei şi a exagerat „aşa zisa ameninţare militară a Chinei”.
 
„Armata Chinei se opune acestor afirmaţii şi a depus o plângere către SUA”, se arată în raport.
 
Ministerul a comunicat că statul chinez se află pe calea către pace şi urmăreşte o strategie naţională defensivă, contribuind la pacea globală.
 
„Modernizarea armatei chineze are ca scop protejarea suveranităţii ţării, a securităţii şi a intereselor de dezvoltare, precum şi a păcii globale şi a prosperităţii”, este precizat în raport.
 
„Reforma armatei chineze, dezvoltarea armelor şi a capacităţilor defensive sunt rezonabile. Criticile din raportul american sunt doar bănuieli”, este adăugat.
 
Raportul Pentagonului subliniază eforturile Chinei de a-şi mări influenţa globală iar cheltuielile pentru apărare ale statului chinez estimate de Pentagon depăşesc 190 de miliarde de dolari în 2017.
 
„În ultimii trei ani, armata chineză şi-a extins zonele pentru operaţiuni cu bombardiere deasupra apei, câştigând experienţă în zone maritime esenţiale şi se antrenează, probabil, pentru atacuri asupra SUA şi aliaţilor săi”, se arată în raport.
 
În raport este precizat că, deşi armata chineză a continuat să îşi extindă operaţiunile, nu este clar ce mesaj doreşte Beijingul să transmită în afara „unei demonstraţii a faptului că şi-au îmbunătăţit capacităţile”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările