China se confruntă cu cel mai puternic reviriment al cazurilor de COVID din ultimii doi ani, după ce numărul cazurilor s-a dublat în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock (arhivă)
Foto Shutterstock (arhivă)

Aproape 3.400 de cazuri au fost raportate duminică, forţând carantinarea a milioane de oameni şi închiderea şcolilor din Shanghai.

China a raportat duminică aproape 3.400 de cazuri zilnice de Covid-19, dublu faţă de ziua precedentă, forţând instituirea carantinei totale pentru populaţia din punctele fierbinţi ale epidemiei, ţara confruntându-se astfel cu cel mai grav focar din ultimii doi ani, scrie AFP preluată de The Guardian.

Un raport prezentat duminică de Reuters indică 1.807 de noi cazuri simptomatice de COVID-19 în China, de trei ori mai multe decât numărul de cazuri raportate sâmbătă şi un număr zilnic record de la începutul pandemiei.

O creştere a cazurilor la nivel naţional a făcut ca autorităţile să închidă şcoli din Shanghai şi să închidă mai multe oraşe din nord-est, în timp ce aproape 19 provincii se luptă cu focare de variante Omicron şi Delta.

Oraşul Jilin a fost parţial închis, cu sute de cartiere închise, a anunţat duminică un oficial, în timp ce Yanji, o zonă urbană de aproape 700.000 de locuitori, la graniţa cu Coreea de Nord, a fost complet izolată.

China, unde virusul a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, a menţinut o politică strictă zero-Covid impusă prin lockdown-uri rapide, restricţii de călătorie şi teste în masă atunci când au apărut focare.

Dar cea mai recentă erupţie, cauzată de varianta foarte transmisibilă Omicron şi de o creştere a cazurilor asimptomatice, întinde limitele eficienţei acestei abordări.

Zhang Yan, un oficial al comisiei provinciale de sănătate din Jilin, a recunoscut duminică că răspunsul autorităţilor locale la virus a lipsit până acum.

„Mecanismul de răspuns în situaţii de urgenţă în unele zone nu este suficient de robust,  avem o înţelegere insuficientă a caracteristicilor variantei Omicron… iar raţionamentele aplicate au fost inexacte”, a spus el la o conferinţă de presă guvernamentală.

Locuitorii din Jilin au finalizat şase runde de teste în masă, au spus oficialii locali. Duminică, oraşul a raportat peste 500 de cazuri de variantă Omicron.

Oraşul vecin Changchun – o bază industrială de nouă milioane de oameni – a fost închis vineri.

Oraşele mai mici Siping şi Dunhua, ambele din provincia Jilin, au fost închise joi şi vineri, potrivit anunţurilor oficiale.

Primarul din Jilin şi şeful comisiei de sănătate din Changchun au fost demişi sâmbătă din funcţii, a informat presa de stat, un semn al imperativului politic impus autorităţilor locale de a distruge focarele de covid.

Dar oboseala faţă de abordarea strictă s-a manifestat în China, oficialii cerând din ce în ce mai mult măsuri mai blânde şi mai direcţionate pentru a limita virusul, în timp ce economiştii avertizează că restricţiile dure afectează economia.

Pe măsură ce cazurile au crescut de la sfârşitul lunii februarie, răspunsul în diferite părţi ale ţării a fost în general mai blând şi mai direcţionat comparativ cu decembrie, când oraşul Xi’an şi cele 13 milioane de locuitori ai săi au fost închise timp de două săptămâni.

În cel mai mare oraş al Chinei, Shanghai, autorităţile au luat măsuri din ce în ce mai mult pentru a închide temporar şcolile, întreprinderile, restaurantele şi mall-urile individuale din cauza temerilor de contact apropiat, măsuri preferabile  carantinării în masă.

Au fost văzute cozi lungi în afara spitalelor din oraş, în timp ce oamenii se grăbesc să obţină un test Covid negativ.

Pe măsură ce cazurile se indesesc, comisia naţională de sănătate a ţării a anunţat vineri că va introduce utilizarea testelor rapide antigen.

Trusele vor fi acum disponibile online sau la farmacii pentru clinici şi cetăţenii obişnuiţi să le cumpere pentru „autotestare”, a spus comisia de sănătate.

Deşi testele de acid nucleic vor continua să fie principala metodă de testare, mişcarea sugerează că China ar putea anticipa că eforturile oficiale nu vor putea ţine virusul sub control.

Săptămâna trecută, un om de ştiinţă chinez de top a spus că ţara ar trebui să urmărească să coexiste cu virusul, ca şi alte naţiuni, unde Omicron s-a răspândit ca un incendiu.

Dar guvernul a precizat, de asemenea, că lockdown-ul în masă rămâne o opţiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite