FOTO VIDEO Richard al III-lea poate deveni subiect de film

După 500 de ani, osemintele lui Richard al III-lea, descoperite sub o parcare din Anglia 

Richard al III-lea, unul dintre cei mai renumiţi regi ai Angliei, este cunoscut de elevi drept un personaj negativ, cocoşat şi plin de ură, acuzat că şi-ar fi ucis propriii nepoţi pentru a ajunge la tron şi ale cărui rămăşiţe au fost, până de curând, un mister.

Istoria ne spune că în august 1485 Richard, ultimul rege al Angliei care a murit în luptă, a luptat în Bătălia de la Bosworth, acolo unde şi-a găsit sfârşitul. În timp ce alţi monarhi ar fi avut parte de ceremonii de înmormântare fastuoase, rămăşiţele lui Richard au fost lăsate în văzul lumii pentru a demonstra moartea sa şi abia apoi trupul său a fost îngropat în grabă, fără sicriu, lângă o biserică din apropiere.

De aceea, nu mică le-a fost surprinderea arheologilor care au descoperit, la aproape 530 de ani, că osemintele de lângă un centru comercial aflat pe locul unei foste mănăstiri din oraşul Leicester îi aparţin lui Richard al III-lea.

Este timpul şi pentru Richard al III-lea

Scenarista Philippa Langley a devenit intrigată de Richard al III-lea, după ce a citit o carte despre el şi a decis că viaţa lui ar fi subiectul perfect pentru un film. „Povestea lui m-a uimit. M-am întrebat de ce nu a scris nimeni despre asta, de ce nimeni nu i-a spus povestea. Robin Hood şi-a avut marele moment în cinema, acum este timpul şi pentru Richard al III-lea“, a spus ea pentru CNN.

Foto
Osemintele regelui Richard al III-lea

Astfel, Philippa a pornit pe urmele lui Richard, în Leicester şi în Bosworth, pentru a desface iţele unei poveşti la care nu a găsit o concluzie. Aşa că s-a decis să ajute la crearea uneia, cerându-le ajutorul istoricilor pentru a găsi „omul real, şi nu mitul“. „Odată găsit adevărul, el va putea să se odihnească în pace“, crede ea.

Langley speră ca dovezile fizice găsite până acum să fie suficiente pentru a-i face pe oameni să-şi schimbe imaginea negativă despre Richard al III-lea. „Dovezile contrazic scriitorii care pretindeau lucruri teribile despre el: că ar fi avut cocoaşă sau că s-ar fi născut cu păr şi cu dinţi“, a mai spus Langley.

Scenarista nu se aşteaptă să descopere un sfânt, ci adevărata personalitate a regelui pentru că, aşa cum chiar ea susţine, „dacă ar fi fost mereu un om minunat şi bun ne-ar fi plictisit de moarte“.

Un astfel de film nu ar fi prima încercare de reabilitare a imaginii lui Richard al III-lea. În anii 1950, scriitoarea Josephine Tey a încercat acelaşi lucru cu ajutorul personajului-detectiv din romanul său „The Daughter of Time“, care încearcă să descopere adevărul despre monarh.

Urmaşul regelui

Michael Ibsen, alaturi de chipul reconstruit al regelui Richard FOTO Reuters

Acum, un rol hotărâtor îl are Michael Ibsen, un tâmplar din Canada, a cărui mamă ar putea fi descendenta directă a Anei de York, sora mai mare a regelui. Astfel, ea şi copiii ei, printre care şi Michael, ar avea acelaşi ADN cu cel al lui Richard. ADN-ul acesta are „potenţialul de a schimba istoria“, după spusele profesoarei de arheologie Lin Foxhall, de la Universitatea din Leicester.

Experţii cred că astfel ar putea fi evidenţiate şi alte caracteristici fizice ale lui Richard. „Dacă o să extragem destul de mult ADN, am putea spune ce culoare au avut ochii sau părul“, mai spune Foxhall.

„Bineînţeles că aş prefera să fiu asociat cu imaginea unui rege blând decât cu un criminal brutal. Este greu să nu fiu părtinitor, dar uneori istoria este atât de necruţătoare, că sunt suspicios: chiar a fost atât de rău?“, se întreabă Ibsen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Craniul regelui Richard al III-lea, descoperit sub o parcare din orașul britanic Leicester, după aproximativ 500 de ani de la moartea lui FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Craniul regelui Richard al III-lea, descoperit sub o parcare din orașul britanic Leicester, după aproximativ 500 de ani de la moartea lui FOTO Reuters
 • Rezultatele unor teste ADN au confirmat luni, la peste trei ani de la începerea anchetei, că scheletul descoperit sub o parcare din oraşul Leicester din Anglia aparţine într-adevăr regelui Richard al III-lea, ultimul monarh din dinastia Plantageneţilor şi al casei de York, decedat în 1485 FOTO Reuters
 • Osemintele lui Richard al III-lea, sub parcarea din Leicester FOTO Reuters
 • Craniul lui Richard al III-lea, descoperit sub parcarea din Leicester FOTO Reuters
 • Osemintele lui Richard al III-lea, sub parcarea din Leicester FOTO Reuters
 • Coloana vertebrală a lui Richard al III-lea, sub parcarea din Leicester FOTO Reuters
 • Numeroase elemente i-au determinat pe cercetători să afirme că osemintele, în special un craniu ce prezenta urme de violenţă, sunt cu adevărat cele ale ultimului rege din dinastia Plantageneţilor, decedat în 1485, la vârsta de 32 de ani FOTO Reuters
 • Oase ale regelui Richard al III-lea FOTO Reuters
 • Oase ale regelui Richard al III-lea FOTO Reuters
 • Craniul regelui Richard al-III-lea FOTO Reuters
 • Oase ale regelui Richard al III-lea FOTO Reuters
Distribuie imaginea
citeste totul despre: