Hollywoodul este al bărbaţilor: studiul care arată că personajele feminine principale sunt aproape absente în filme

Hollywoodul este al bărbaţilor: studiul care arată că personajele feminine principale sunt aproape absente în filme

Actriţa Sandra Bullock, în thrillerul SF „Gravity: misiune în spaţiu“ Warner Bros.

Un studiu recent, realizat de publicaţia „Variety“, arată că personajele feminine sunt încă sub-reprezentate pe marile ecrane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sandra Bullock şi Jennifer Lawrence sunt doar două dintre actriţele care au demonstrat că şi personajele feminine pot face faţă provocărilor unor filme cu buget mare, cu toate acestea Hollywood-ul încă marginalizează femeile, doar 15% fiind distribuite în roluri principale, după cum arată cel mai recent studiu realizat de „Variety“.

Personajele feminine au rămas, în mod dramatic, sub-reprezentate în producţiile hollywoodiene în ciuda unor pelicule de succes precum „Jocurile foamei 2/ Hunger Games 2“ sau „Gravity: Misiune în spaţiu“.

Numerele arată că filmele precum „Gravity “, care o are ca protagonistă pe actriţa Sandra Bullock, rămân o raritate în industria cinematografică, notează „Variety“.

Având la bază 100 dintre filmele cu cele mai mari încasări din 2013, studiul, intitulat „Este o lume (celuloid) a bărbaţilor“, arată că femeile sunt distribuite în proporţie de 15% în roluri principale, 29% în roluri importante şi 30% pentru a asigura vocea unor personaje –un grad de marginalizare aproape neschimbat din 1940.

„Pur şi simplu este o inerţie. Vedem foarte puţine schimbări în numărul personajelor de sex feminin care apar pe marele ecran“, a declarat autoarea studiului, Martha Lauzen, citată de „The Guardian“.

Succese de box-office precum thrillerul SF „Gravity“, cu Sandra Bulloc, franciza „Jocurile foamei“, cu Jennifer Lawrence, şi filmul de animaţie „Regatul de gheaţă/ Frozen“, în care Kristen Bell asigură vocea protagonistei, maschează „remarcabilul echilibru“ dintre femeile şi bărbaţii de pe marile ecrane, a mai precizat Lauzen.

„Mulţi oameni au impresia că numărul protagonistelor de sex feminin este în creştere, de aceea este important să ne uităm la cifre. Este foarte uşor să fii indus în eroare de câteva cazuri“, a mai spus autoarea studiului, citată de „The Guardian“.

Cu toate acestea, feţele Hollywood-ului sunt de regulă femei: Ellen DeGeneres a fost gazda celei de-a 86-a ediţii a premiilor Oscar, Tina Fey şi Amy Poehler au găzduit gala premiilor Globul de Aur, iar Cheryl Boone Isaacs este preşedintele Academiei Americane de Film.

Actriţa Cate Blanchett a făcut aluzie la această problemă în timpul discursului de acceptare al statuetei Oscar la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, pentru interpretarea din drama „Blue Jasmine“.

„Aceia dintre noi care fac parte din această industrie şi încă se mai agaţă de ideea prostească că filmele care au în prim plan femei sunt experienţe de nişă – nu sunt. Spectatorii vor să le vadă, de fapt, ele aduc bani. Pământul este rotund, oameni buni“, a declarat Blanchett.

În studiu se mai arată că aproape trei sferturi din personajele feminine sunt albe, urmate de cele de culoare (14%), latine (5%), asiatice (3%). De asemenea, femeile sunt puternic sub-reprezentate şi în spatele camerei, cu toate că Kathryn Bigelow a câştigat Oscarul pentru regia dramei „The Hurt Locker“, în 2009, şi a deschis uşile şi pentru femeile din spatele camerei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările