Naomi Campbell a primit „câteva pietre mici şi murdare“

Top-modelul a depus ieri mărturie în faţa Tribunalului de la Haga în procesul „diamante însângerate“. Campbell a fost citată ca martor în procesul împotriva lui Charles Taylor, acuzat că a vândut arme contra diamante în Sierra Leone.

Ştiri pe aceeaşi temă

Naomi Campbell a declarat, joi, în faţa Tribunalului de la Haga, că a primit „câteva pietre mici, cu un aspect murdar", care i-au fost oferite, probabil, de fostul preşedinte liberian Charles Taylor, după un dineu organizat de Nelson Mandela în anul 1997. „Eram aproape adormită, cineva a bătut la uşă şi am deschis.

Doi bărbaţi erau în faţa camerei mele şi mi-au dat o geantă mică, spunându-mi: «Un cadou pentru dumneavoastră»", a declarat celebrul top‑model britanic, în timpul depoziţiei sale în faţa Tribunalului special pentru Sierra Leone (TSSL).

 „Am deschis acea geantă a doua zi dimineaţă. Am văzut câteva pietre mici, foarte mici şi cu un aspect murdar", a adăugat modelul, precizând, totodată, că nu‑şi aminteşte prea bine câte pietre preţioase se aflau în acea geantă. „Poate erau trei, în orice caz, două sau trei", a declarat ea.

„Eram obişnuită să văd diamantele strălucind şi fiind aşezate într-o cutie. Nu aş fi putut să ghicesc imediat că acele pietre erau diamante", a adăugat Naomi Campbell.

Mia Farrow ştia despre „pietrele" oferite cadou

Campbell a precizat că a discutat despre acest cadou cu agentul ei, Carole White, şi cu actriţa Mia Farrow, în acea dimineaţă, în timpul micului dejun.

„Una dintre ele mi-a spus că era un cadou oferit în mod evident de preşedintele liberian Charles Taylor, iar eu i-am răspuns: «presupun că da»", a relatat modelul britanic în faţa Tribunalului de la Haga.

„Nu am vrut să le păstrez", a continuat Campbell, declarând că a dăruit acele pietre uneia dintre prietenele sale care lucra pentru Fondul de ajutorare a copiilor, o asociaţie umanitară înfiinţată de Nelson Mandela, pentru ca acea prietenă „să facă ceva cu ele".

Avocaţii acuzării contau pe mărturia top‑modelului Naomi Campbell pentru a demonstra faptul că Charles Taylor a minţit atunci când a afirmat că nu s-a aflat niciodată în posesia unor diamante brute. „Mărturia domnişoarei Campbell constituie «o chestiune centrală» în acest proces: acuzatul se afla în posesia unor diamante brute", afirma acuzarea înainte de proces.

Război cu 120.000 de morţi

Charles Taylor, în vârstă de 62 de ani, este acuzat că i-a coordonat din umbră pe rebelii Frontului Revoluţionar Unit (RUF) din Sierra Leone, ţară vecină cu Liberia, furnizându-le arme şi muniţie în schimbul diamantelor.

Taylor a negat categoric, la 14 ianuarie, în timpul procesului său, intentat în 2008, că i-ar fi oferit un diamant celebrului manechin britanic afirmând că nu s-a aflat niciodată în posesia unor diamante brute.

Acuzatul a pledat nevinovat la toate cele 11 capete de acuzare, printre care se numără crime, violuri şi înrolarea copiilor soldaţi în timpul războiului civil din Sierra Leone, care a avut ca rezultat 120.000 de morţi şi mii de mutilaţi, în perioada 1991 - 2001.

Procesul său a fost mutat de la Freetown la Haga pentru a evita orice risc de destabilizare a echilibrului fragil din regiune.

"Eram obişnuită să văd diamantele strălucind (...). Nu aş fi putut să ghicesc imediat că acele pietre erau diamante."

Naomi Campbell

Carieră internaţională

Naomi Campbell (40 de ani) este primul manechin de culoare care a apărut pe coperta „Time Magazine" şi în ediţiile franceze şi britanice ale revistei „Vogue". Considerată unul dintre cel mai bine plătite top‑modele din lume, Campbell a lucrat pentru cei mai mari creatori de modă, precum Dior, Ralph Lauren, Versace şi Dolce & Gabbana.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările