A murit Terry Jones: starul din „Monty Python“ avea 77 de ani

A murit Terry Jones: starul din „Monty Python“ avea 77 de ani

Terry Jones a murit la 77 de ani FOTO Guliver/Getty Images

Actorul şi scenaristul galez Terry Jones, cunoscut din seria filmelor „Monty Python“, a murit la vârsta de 77 de ani, a anunţat agentul lui, citat de BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Terry Jones, care din 2016 suferea de o formă rară de demenţă, a murit în seara zilei de 21 ianuarie. Potrivit unui comunicat citat de BBC, soţia lui, Anna Soderstrom, şi cei trei copii i-au fost alături în ultimele clipe. 
   
„A fost o luptă lungă şi grea, dar extrem de curajoasă şi mereu tratată cu umor. Sperăm ca această boală să fie, la un moment dat, eradicată complet“, a transmis familia. 

Sir Michael Palin, colegul său din Monty Python, l-a descirs pe Jones drept unul dintre cei mai amuzanţi actori şi scenarişti din generaţia sa. „Terry a fost unul dintre cei mai apropiaţi şi preţioşi prieten pe care l-am avut. A fost un om blând, generos şi pasional, mereu dornic să-şi trăiască viaţa din plin. A fost mai mult decât unul dintre cei mai amuzanţi artişti ai generaţiei sale, a fost un comediant complet, cea mai caldă şi minunată companie pe care ţi-ai dori să o poţi avea“, a declarat Palin. 
 
Născut pe 1 februarie 1942, în Ţara Galilor, Terry Jones a studiat la Oxford, unde l-a şi cunoscut pe Michael Palin, care i-a devenit ulterior prieten şi coleg. 

Jones a debutat în televiziune în 1965, alături de Palin, cu programul „The Late Show“, care s-a dovedit un succes. Cea mai mare reuşită a lui a fost însă „Monty Python's Flying Circus“ (1969 - 1974), alături de Palin, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam şi Eric Idle.

Terry Jones iubea umor absurd, iar acest lucru a contribuit din plin la succesul „Monty Python's Flying Circus“ şi i-a inspirat pe mulţi comedianţi din noua generaţie. Istoric pasionat, Jones a scris o serie de cărţi şi a realizat mai multe documentare despre istoria antică şi medievală. 
 
Nominalizat la premiile Primetime Emmy pentru scenariul episodului „The Peasant“ din serialul documentar „Medieval Lives“ (2004), în care a şi jucat, Jones a mai fost nominalizat la BAFTA pentru Cel mai bun cântec original - „Every Sperm is Sacred“ (din „The Meaning of Life“), notează News.ro.
 
„The Meaning of Life“, musical pe care l-a regizat alături de Terry Gilliam, a primit marele premiu al juriului la ediţia din 1983 a Festivalului de la Cannes.
 
Nominalizat la Grammy şi la Hugo Awards, Terry Jones a regizat 18 producţii, primele două fiind lungmetraje „Monty Python“ din 1975 şi 1979. Ca scenarist, este creditat la peste 50 de filme, seriale, documentare şi scurtmetraje.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: