RAPORT Cele mai bune şcoli de business din lume pentru cei care vor un MBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii de MBA de la Harvard, printre cei mai bine văzuţi de marii angajatori ai lumii        FOTO: AFP
Absolvenţii de MBA de la Harvard, printre cei mai bine văzuţi de marii angajatori ai lumii        FOTO: AFP

Harvard, Stanford, INSEAD (Franţa şi Singapore) şi London Business School au fost cotate de angajatorii din lume drept cele mai bune şcoli care oferă MBA-uri, arată raportul QS Global 200 Business Schools, lansat marţi.

Compania de consultanţă internaţională QS, care ierarhizează anual universităţile lumii, a publicat marţi şi topul celor mai bune şcoli de business, analizând cele 200 de programe de tip MBA ai căror absolvenţi sunt căutaţi de marile companii mondiale.

Raportul arată că cinci şcoli de business au obţinut scorul maxim la capitolul recunoaştere din partea angajatorilor din întreaga lume, care le-au identificat ca fiind cele mai bune din regiunea lor.

Harvard şi Stanford ocupă primele locuri în America de Nord, INSEAD Franţa şi London Business School în Europa şi INSEAD Singapore în regiunea Asia-Pacific. 33 de şcoli de business au fost introduse în categoria Elite Global.

12 dintre aceste programe de elită se găsesc în SUA, urmate de Canada, Marea Britanie, Spania, Elveţia, Franţa, Danemarca, India, Irlanda, Italia şi Singapore.

qs_global_200_2013

Autorii raportului remarcă însă faptul că Australia nu are nicio şcoală MBA în categoria elitelor globale, deşi de laudă cu locul trei la cel mai mare număr de universităţi în Top 100 Mondial. Iar Regatul Unit are doar trei, în ciuda faptului că ocupă patru locuri în Top 10 cele mai bune universităţi din lume.

Absolvenţii MBA cu cele mai mari salarii

La capitolul studii profitabile, absolvenţii de MBA din şcolile de elită din America de Nord se bucură, în medie, de cele mai mari salarii ulterior: pachetul salarial depăşeşte 123.000 de dolari, în timp ce valoarea maximă din Europa este de aproximativ 122.000 de dolari.

Însă, cele mai mari salarii ale absolvenţilor sunt apanajul şcolii de business elveţiene IMD (aproape 160.000 de dolari), faţă de absolvenţii de MBA de la reputat universitate Stanford - în jur de 156.000 de dolari.

Raportul QS a realizat şi un top 10 în funcţie de specializările studiate. Harvard ocupă primul loc în cinci specializări, iar alte cinci universităţi ţin fiecare topul în alte cinci specializări: INSEAD, Kellogg, MIT Sloan, Stanford şi Wharton.

La nivel regional, doar două şcoli din Asia au ajuns în categoria şcolilor de elită la nivel global (INSEAD Singapore şi Indian Institute of Management, Ahmedabad). În Africa şi Orientul Mijlociu, cel mai bine cotate şcoli de business sunt South Africa’s University of Cape Town Graduate School of Business şi University of Witwatersrand, respectiv American University of Sharjah. Iar în America Latină, în top sunt EGADE-Tecnologico de Monterrey, Campus Monterrey, Pontificia Universidad Católica de Chile şi Business School Sao Paulo.


România coboară iar 100 de locuri în Topul Mondial QS al Universităţilor. Patru instituţii apar în clasament

Cele patru mari universităţi din ţară („Al. I. Cuza“ din Iaşi, UBB Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara) au căzut, din nou, cu 100 de locuri, coborând sub poziţia 700, în Topul Mondial QS al Universităţilor, ediţia 2013-2014, publicat marţi.

TOP Cele mai bune 10 oraşe universitare din lume. Paris ocupă primul loc

Compania QS, care a publicat marţi topul mondial al universităţilor, a realizat şi un top 10, respectiv 50 al celor mai bine cotate oraşe la nivel internaţional. Bucureştiul nu apare în clasament, iar Parisul este pe primul loc.

România lipseşte şi din topul celor mai bune universităţi din lume realizat de Times Higher Education

California Institute of Technology rămâne pe prima poziţie în topul mondial World University Rankings realizat de Times Higher Education, care ierarhizează cele mai bune universităţi din lume în funcţie de patru indicatori: calitatea predării, cercetarea, transferul de cunoştinţe şi imaginea pe care o au în lume. Pe locul al doilea, se află, la egalitate,  Harvard şi Oxford. Nicio universitate din România nu figurează în acest top.

Harvard, pe primul loc în clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie. România nu figurează deloc în top

Statele Unite ale Americii domină clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie din lume realizat anual de de Times Higher Education. Nicio universitate din România nu figurează în topul celor 100 de instituţii de învăţământ superior cel mai bine văzute în lume.

Nicio universitate românească în clasamentul Shanghai 2013. Harvard şi Stanford, clasate pe primele locuri

Nicio universitate românească nu a reuşit să pătrundă în clasamentul Shanghai al universităţilor mondiale, un top aşteptat, dar contestat deopotrivă, dat fiind faptul că pune mai mult accent pe partea de cercetare decât pe predare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite