Cum să-ţi valorifici vacanţa de iarnă pentru o aplicaţie de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa imagine: Mappingwords.com
Sursa imagine: Mappingwords.com

Pentru cei care consideră că examenul de Bacalaureat şi admiterea la facultatea dorită sunt priorităţi pe lista dorinţelor din anul 2013, vacanţa de iarnă este considerată prilejul ideal pentru a lucra suplimentar si pentru a căuta noi oportunităţi de studiu în străinătate.

An de an, vacanţa de iarnă reprezintă pentru elevii de liceu, cât şi pentru studenţi oportunitatea de a-şi petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut, fie că merg la munte cu prietenii, familia ori petrec sărbătorile tradiţional, în familie. 

Deşi deadline-urile pentru admiterea la master sunt, în general, stabilite mai târziu, vacanţa de iarnă reprezintă un prilej pentru a-ţi pregăti aplicaţia, mai ales pentru a evita suprapuneri cu sesiunile din an.

În această perioadă, majoritatea celor care s-au hotărât să urmeze studii în afara graniţelor se pregătesc intens pentru deadline-urile universităţilor la care vor să aplice şi încearcă să valorifice vacanţa de iarnă pentru a pune la punct şi cele mai mici detalii. Însă cum te asiguri că faci tot ce trebuie şi că faci bine ceea ce faci?

Informare din surse sigure

Pentru fiecare destinaţie de studii există site-uri utile pe care le poţi accesa pentru a afla informaţiile generale despre sistemul de învăţământ, despre condiţiile de acordare a finanţării pentru studii şi despre admitere. De exemplu, un astfel de punct de plecare util pentru cei care vizează Marea Britanie este UCAS.com.  

Acesta conţine toate datele necesare pentru aplicare şi, în acelaşi timp, este o platformă integrată prin intermediul căreia se pot trimite aplicaţiile către universităţi. Şi site-urile oficiale ale universităţilor reprezintă surse sigure actualizate, iar de acolo poţi afla cele mai multe informaţii legate de programele de studiu şi de condiţiile de eligibilitate. Dacă nu eşti sigur pe informaţiile peste care ai trecut deja sau pur şi simplu nu ştii cum să le corelezi, de unde să începi, cere sfatul unui consilier educaţional.  

Planificare strategică

După ce te-ai informat corect, din mai multe surse, încearcă să îţi faci un plan e bătaie răspunzând la câteva întrebări simple: Unde vreau să aplic? Care sunt condiţiile de eligibilitate – am calificările necesare pentru a mă putea înscrie la acest program de studii? Care este termenul limită şi de ce documente am nevoie? 

Odată întocmit acest mini check list, îţi va fi mult mai uşor să te organizezi şi să incepi să lucrezi eficient la aplicaţie, fără a pierde din vedere vreun termen sau vreun document.

Este important de ştiut că, pentru majoritatea destinaţiilor de studii din afara graniţelor, este necesar să îţi faci un eseu personal şi să obţii una sau mai multe scrisori de recomandare academice pentru a putea să-ţi finalizezi aplicatia. Acestea sunt, fără îndoială, elementele de bază ale aplicaţiei şi totodată distinctive, menite să te individualizeze între ceilalţi aplicanţi.

Elementul esenţial

Pentru eseul personal ai nevoie de mai mult timp si de verificări multiple, de revizuiri, astfel încât să poţi atinge punctele esenţiale de care sunt interesate universităţile.

O strategie eficientă ar fi să schiţezi câteva idei principale, să îţi faci o listă de puncte forte ale tale,  apoi să începi să dezvolţi, urmând structura clasică de eseu motivaţional. Odată adus la o formă pe care o consideri optimă este bine să îl reciteşti după câteva zile, ca să poţi fi cât mai obiectiv şi să poţi să observi neconcordanţe sau eventuale greşeli. De asemenea, sfaturile unor prieteni care se pregătesc să aplice la fel ca şi tine sau ale unor profesori în care ai încredere pot fi utile şi te pot ajuta să punctezi detalii esenţiale.

Care este avantajul principal dacă lucrezi în timpul vacanţei de iarnă pentru aplicaţie? Poţi să te concentrezi numai pe asta şi să foloseşti toate resursele astfel încât să ai o aplicaţie de succes. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite