Cîmpeanu anunţă majorarea premiilor pentru elevii care merg la olimpiade. Copiii din şcolile private vor beneficia de burse de performanţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern a fost adoptată o Ordonanţă privind majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar menţiunea va fi de 300 de lei. În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaţionale.

Ministrul a anunţat că prin Ordonanţa adoptată astăzi, s-au aprobat mai multe măsuri atât pentru învăţământul preuniversitar cât şi universitări, un pachet care pregăteşte legislaţia care va face proiectul România Educată operaţional. 

„Este vorba în primul rând de recunoaşterea şi susţinerea performanţei elevilor români. În acest sens, au fost adoptate următoarele patru măsuri, pentru recunoaştyerea performanţei: în primul rând, în contextul în care valoarea premiilor pentru participarea la olimpiadele naţionale, cu etapă internaţională, ajunge până la 12.550 de lei premiul I, fiind peste 4.000 de lei, menţiunea, pentru etapa regională, premierul întâi este 4.440 de lei şi 2.500 de lei menţiunea”, a spus el. 

Ministrul a mai spus că aveam un sistem ridicol de recunoaştere a performanţei la nivel naţional, iar la nivel internaţional şi regional, lucrurile sunt în regulă. 

Premii naţionale care să pornească de la 65 de lei şi să se oprească la 150 de lei, pentru un elev care a fost primul în ţară la o olimpiadă au fost considerate ridicole de către Guvern, pe bună dreptate. Pe cale de consecinţă, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2, 700 de lei, premiul 3, 500 de lei, iar menţiunea 300 de lei. 

„A doua măsură anunţată de ministru este pentru participarea la olimpiadele naţionale, Guvernul a doblat astăzi alocaţia zilnică pentru cazare şi masă, pentru fiecare participant, în medie fiind în jur de 20.000 de participanţi, elevi şi profesori. 

„Dublarea de la 100 la 200 de lei, pe zi, alocaţie, înseamnă că, luând în calcul numărul de participanţi, alocaţia zilnică pentru participarea la olimpiade este 4 milioane de lei zilnic, susţinuţi de Guvernul României”, a mai spus Cîmpeanu. 

Elevii care învaţă în şcolile particulare vor putea beneficia de burse de performanţă

El a precizat că o altă măsură luată de Guvern a fost ca performanţa elevilor la olimpiadele internaţionale să fie recunoscută indiferent de şcoala de unde provin, prin alocarea unor burse de performanţă, pentru prima oară în şcolile private. 

„Este pentru prima oară când Guvernul a adoptat o măsură prin care performanţa elevilor la olimpiadele internaţionale este recunoscută, indiferent de şcoala de unde provin. Este recunoscută prin alocarea unor burse de performanţă pentru prima oară în şcolile private.

Sunt elevi care reprezintă România, sunt elevi care merită recunoaşterea statului pentru nivelul înalt la care reprezintă România, indiferent că provin din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat sau din sistemul particular”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Amintim că bursa de performanţă este de 500 de lei.

La articolul 82, după alineatul (1^2 ) se introduce un nou alineat şi va avea următorul cuprins: „(1³) Prin excepţie de la alin (1), de bursa de performanţă beneficiază şi elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar particular”, prevede proiectul adoptat în şedinţa de azi.

Ministrul Educaţiei a mai spus că o altă măsură este crearea cadrului legal astfel încât autorităţile locale, dincolo de resursele de la buget, să aibă posibilitatea legală să contribuie pentru creşterea valorii acestor premii. 

„În învăţământul universitar sunt două lucruri extrem de importante. Prima decizie constă în susţinerea digitalizării învăţământului universitar. Astfel, majoritatea universităţilor vor avea posibilitatea ca în anul următor să susţină mare parte din cursuri în format online”, a mai precizat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii din Ucraina se vor putea înscrie la liceu, fără susţinerea examenului de Evaluare Naţională

Ministrul Educaţiei a anunţat că se să posibilitatea înscrierii elevilor care provin din Ucraina, fără susţinerea examenului de Evaluare naţională, prin excepţie, pe locuri care să fie în plus faţă de locurile destinate elevilor români. 

„Este o modalitate de sprijin pentru elevii ucraineni care îşi doresc să continue studiile liceale, în învăţământul românesc”, a spus ministrul. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite