Licenţă furată sau examen pe bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care nu se pregătesc din timp sunt gata să dea pe diplomă mai mulţi bani decât pe toată facultatea. Unii profesori sunt gata să-i „ajute“. Candidaţii la licenţă nu plătesc o taxă oficială pentru a susţine examenul, dar unii sunt gata să achite sume “informale”.

Pe holurile Facultăţii de Contabilitate din cadrul ASE nu se aude nici musca. Aproape 20 de studenţi se pregătesc să intre în examenul de licenţă. Fiecare încearcă să recapituleze ce se mai poate. Studenţii îşi recitesc tezele, se mai uită prin manuale, rareori vorbesc între ei.

"Prefer examenul oral. E mai uşor, chiar dacă nu poţi să copiezi" spune Teodora Duţă, potrivit căreia, "dacă eşti serios, lucrarea de licenţă nu e mare bătaie de cap". Teodora şi-a făcut singură lucrarea de licenţă în ultimul semestru al anului III.

Colega ei, Alexandra Macovei, ar fi preferat examen scris pentru licenţă. "Poate am emoţii în acel moment, sau profesorii îmi pot pune întrebări din afara lucrării. Mi-e teamă că m-aş putea bloca. La examenul scris ai timp să te gândeşti şi poţi răspunde liniştit la toate cerinţele", spune Alexandra.

Toţi candidaţii la titlul de Contabil Licenţiat sunt prezentabili. Băieţii au cămăşi albe cu mâneca lungă în ciuda căldurii de mijloc de iulie, pantaloni negri şi cravată. Fetele poartă costume de birou şi n-au exagerat cu machiajul.

Pentru Andreea Dima licenţa a fost la fel de uşoară ca examenele din cursul facultăţii. "Prefer examenul oral pentru că mă descurc mai bine. Stabilesc o relaţie cu profesorul atunci cînd îi vorbesc, mă pot uita la el, pot veni cu detalii care nu şi-au găsit locul în lucrarea de licenţă. Eu am avut şi un studiu de caz, real, ceea ce e întotdeauna mai bine decât să toceşti", spune Andreea, care a luat un 10 fără emoţii.

Candidaţii de la Academia de Studii Economice spun că profesorii lor nu au vrut să primească nici un fel de cadouri înainte de examen. Ceea ce nu se întâmplă peste tot. Scandalurile privind "atenţiile" de mii de euro pe care le cer unii profesori înainte de licenţă nu au lipsit nici în această vară, procurorii având în vizor chiar în această perioadă modul în care au susţinut licenţa studenţii Universităţii Hyperion din Caransebeş.

Licenţa copy-paste

Până şi ministrul Educaţiei e la curent cu lucrările de licenţă care se vând pe internet "cu 2 lei pagina", după cum se exprimă ministrul Daniel Funeriu.„Fiecare student din România căruia i se permite să se uite pe pagina vecinului, fiecare examen care nu este riguros, toate acestea nu fac decât să perpetueze această obişnuinţă a noastră că "merge şi aşa". Vrem să schimbăm lucrurile astea prin noua lege a Educaţiei", a declarat recent Daniel Funeriu, la un videochat "Adevărul".

Universitatea Bucureşti se numără printre cele care au avut probleme cu fraudarea examenului de licenţă. Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă din cadrul instituţiei, mai mulţi studenţi au fost eliminaţi din examen pentru plagiat chiar în această sesiune. "Verificând lucrările de licenţă, au fost constatate câteva cazuri de plagiat. Autorii acestui tip de fraudă nu şi-au mai putut lua diploma", arată reprezentanţii Universităţii Bucureşti.

Această practică este foarte cunoscută printre studenţi. "Am auzit de colegi care şi-au cumpărat lucrarea de licenţă de pe internet. După părerea mea este cam scump şi nu merită. Cea mai slabă lucrare e trei milioane", arată Andreea Dima.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Ionuţ Poenaru arată că o lucrare de licenţă poate costa, în general, până la 1.500 de lei. "Dacă iei lucrarea prin cunoştinţe sau de la prieteni poţi să dai şi doar 200-300 de lei", arată preşedintele UNSR. El susţine însă că la facultăţile particulare situaţia privind examenul de licenţă ar fi mult mai gravă.

"Lucrăm la un sondaj pentru a realiza un top al şpăgilor la licenţă. Până acum, am aflat de la colegi de ai noştri că la unele universităţi particulare promovarea examenului de licenţă ar "costa" între 1.000 şi 3.500 de euro", arată Ionuţ Poenaru.

Whisky, flori şi parfumuri

Pentru o "privire" indulgentă la examenul de licenţă, studenţii sunt obişnuiţi ca înaintea susţinerii lucrării să facă diverse cadouri profesorului coordonator, arată Ionuţ Poenaru. E vorba, în general, de sticle de whisky, parfumuri, ceasuri şi un buchet de flori "mai mare".

"Întotdeauna studenţii s‑au dus la profesorii cu "ceva" înainte de licenţă. Unii poate cer bani, alţii acceptă cadouri", arată preşedinţele
UNSR. "Profesorul meu mi-a zis din start că nu acceptă nimic, dar am prieteni care s-au dus cu cadouri înainte de licenţă", arată Raluca Diniţă, proaspăt absolventă. Studenţii arată că darurile pentru profesorii coordonatori costă între 100 şi 200 de lei.

"Există site-uri întregi de unde se pot cumpăra lucrări de licenţă cu doi lei pagina."
Daniel Funeriu
ministru

"Profesorul meu nu a acceptat nimic, dar am prieteni care s-au dus cu cadouri la licenţă."
Raluca Diniţă
studentă

Universităţile se apără contra plagiatului

Studenţii de la Politehnică nu-și pot copia lucrările de licenţă de pe internet



Unele facultăţi au început să ia măsuri pentru ca studenţii să nu mai copieze de pe internet lucările de diplomă. Universitatea „Al.I. Cuza" din Iaşi foloseşte programe de calculator speciale pentru detectarea lucrărilor plagiate. Acest sistem semnalează dacă anumite pasaje sunt copiate după alte lucrări.

Un astfel de soft vrea să achiziţioneze şi Academia de Studii Economice din Bucureşti anul viitor. Florina Mohanu, director al Departamenului de Comunicare şi Relaţii Publice arată că un asemenea program poate costa între 500 şi 700 de euro.

"Avem o politică să nu încurajăm plagiatul, dar este foarte greu. Începând cu anul următor vom achiziţiona un soft care să depisteze lucrările plagiate. Momentan, această sarcină îi revine fiecărui profesor coordonator", spune Florina Mohanu. Florina Costina, conferenţiar la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice din Bucureşti arată că studenţii de la această facultate nu au nicio şansă să copieze lucrarea de diplomă de pe internet.

"Fiecare lucrare are o parte nouă, inovatoare, o secţiune care nu a mai fost dezvoltată în altă lucrare. Există şi un studiu de caz şi nu îi ajută cu nimic să îşi cumpere o lucrare gata făcută", susţine Florina Costina.

"Începând cu anul următor vom achiziţiona un soft care să depisteze lucrările plagiate."
Florina Mohanu
conferenţiar ASE

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite