Examene adevărate, nu simulacre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu m-am numărat printre cei ce au admirat necondiţionat felul în care a condus Ministerul Educaţiei dl. Petru Daniel Funeriu. Omul avea, indubitabil, cele mai bune intenţii, voia să elimine corupţia, minciuna, furţişagurile, falsele valori ce parazitau sistemul, dar se iluziona că o poate face pe cont propriu.

Refuza constant oice urmă de dialog, era convins că le ştie pe toate, că deţine la orişice problemă soluţii. Se autosuspecta de infailibilitate.

Temându-se, probabil, de năravul românesc în conformitate cu care orice derogare sau cedare de la un anume principiu duce, în etapa imediat următoarea la eliminarea oricărei reguli, dl. Daniel Funeriu nici nu voia să audă că unele măsuri propuse de el trebuie adaptate la realitatea românească. În învăţământul superior, de pildă, dl. Funeriu a dorit să elimine impostura, promovările în ierarhie fără ca aspirantul la o poziţie superioară să îndeplinească un set de criterii adevărate, însă nici nu a vrut să audă că aceste criterii nu pot fi aidoma la domeniul umanist şi  la cel ştiinţific. Adică nu pot să îi ceri cuiva care de pildă, o viaţă s-a ocupat de Literatura medievală românească să aibă publicaţii în Occident pentru simplul motiv că Occidentul nu arde de nerăbdare să afle cum a evoluat limba română de la Grigore Ureche la Miron Costin, de pildă. Nu poţi să introduci obligativitatea prezenţei fizice în comisia de concurs, concurs organizat în vederea ocupării unui post de profesor universitar, a unei somităţi internaţionale, de la nu ştiu ce mare Universitate europeană, fie şi numai în virtutea faptului că respectiva prezenţă costă. Şi, din nefericire, nici o Universitate românească, nici măcar dintre cele mai bogate, mai cu resurse,  nu e dispusă şi nici nu prea are de unde să acopere costurile aferente. Or, a le pune în sarcina candidaţilor deschide portiţa prezumţiei de corupţie. Nu pot să înăspreşti aproape până la irealizabil condiţiile minimale în vederea dobândirii tot a unui post de profesor, dar să îi permiţi oricărui lector care de abia şi-a încheiat şi susţinut propria teză să obţină abilitarea de natură să-i permită conducerea de doctorate. Nu ţine ca orice lector să devină în urma votului popular director de Departament, decan, rector.

Cu toate acestea, cred că dl. Daniel Funeriu a obţinut un lucru la care, până la domnia-sa, nu a aspirat nici un ministru. Atenţie! Nici măcar nu a aspirat. Cred că nici nu au prea vrut respectivii. Dl. Funeriu a redus drastic copiatul la examenele naţionale ce marchează finalizarea unei anume etape de studii. Adică, la Capacitate şi la Bacalaureat.

Au trecut deja ani buni de când dl. Petru Daniel Funeriu nu mai e ministru. A avut succesori cu nemiluita. Dintre care unii chiar de râsul lumii. Gen Pop- Genunche sau Popa- Pamblică. Aceştia fiind de dată mai recentă. Au intervenit, între timp,  nenumărate zise “relaxări” sau “umanizări” ale condiţiilor de examinare, asta fiindcă nu dădea bine, mă înţelegi, să avem atâţia căzuţi la examene. Că doar, ce Dumnezeu!, românii sunt o naţiune deşteaptă, romano-geto-dacă, ce a parcurs de-a lungul istoriei sale milenare un „drum de glorii şi de mari victorii”. Ce nu putea fi întrerupt de banalitatea unor cifre slabe la examenele de Capacitate sau de Bacalaureat.

Toate aceste “relaxări”  s-au produs îndeosebi în timpul guvernărilor PSD. În care mulţi miniştri, dintre care şi cei ai Culturii ori ai Educaţiei, erau vizibil candidaţi la corigenţă la Limba română. Cu toate acestea,  o anume acurateţe s-a păstrat, iar copiatul ca regulă de bază pentru promovare nu a mai atins nivelul de dinaintea ministeriatului d-lui Funeriu.

Tot ceea ce s-a realizat şi, de bine, de rău, s-a păstrat, riscă să se spulbere într-o clipită dacă vor avea câştig de cauză cei ce susţin ca anul acesta, în numele riscului de infectare cu COVID 19, să se renunţe la cele două examene naţionale. Adică diplomele aferente să se acorde pe baza mediilor obţinute pe parcursul anilor de studii.

Argumentele împotriva acestei soluţii pretins “umaniste” sunt cum nu se poate mai la îndemână. Elevii performanţi de la şcolile de top, acolo unde notarea curentă se  face în baza unor criterii mult mai ferme, ar fi defavorizaţi, nedreptăţiţi pe faţă. Unde mai pui şi posibilitatea ca fostele centre de examen să fie asaltate de cei care au căzut în anii anteriori care vor spune că nu li se poate fura încă un an din viaţă. Aşa că vor şi ei diplomă. Şi loc nemeritat la liceu sau chiar la facultate.

Prin Parlament sunt tot felul de semi-analfabeţi miloşi gata să le dea acestor cerşetori de diplome satisfacţie. E de sperat că aberaţiile lor legislative vor fi respinse în mod categoric la vot. Şi că guvernul nu va ceda presiunilor populiste din interese pur electorale

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor şi irespirabililor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, zâna-măseluţă. 

 Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite