Cum se fac schimbările în Ministerul Educaţiei. 19 inspectori şcolari generali au fost înlocuiţi pentru că nu făceau parte din partidul potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei ar fi numit inspectori şcolari pe criteriul politic FOTO: Inquam Photos/ George Călin
Ministerul Educaţiei ar fi numit inspectori şcolari pe criteriul politic FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Cât de reală este depolitizarea în Educaţiei, aşa cum a fost promisă de către noua conducere este subiectul unei investigaţii publicate de Dela0.ro. Aceasta arată cum schimbările de inspectori şcolari generali făcute de ministrul liberal al Educaţiei Monica Anisie reactivează mecanismul politizării brutale a învăţământului.

Investigaţia arată că noii inspectori numiţi sunt de la PNL şi nu au punctaje mai mari decât predecesorii lor, aşadar nu ar fi fost numiţi pe criteriul competenţei, ci pe al culorii politice, deşi guvernul Orban a promis depolitizarea Educaţiei. 

Schimbarea promisă de guvernarea liberală ar opera în Educaţie cu aceleaşi metode de epurare şi reocupare politică a instituţiilor, folosite de toate administraţiile post-decembriste, chiar dacă hulite din opoziţie de către PNL atunci când PSD s-a aflat la putere, se arată în investigaţia Dela0.ro

Jurnaliştii dela0.ro au decis să verifice cazurile celor 19 noi inspectori generali instalaţi de ministrul Monica Anisie. „Ce criteriu obiectiv poate fi luat în calcul pentru a trage o linie clară între competenţă şi incompetenţă în managementul educaţional, una care să nu fie trasată strict ideologic, deci subiectiv, precum în discursul premierului Orban? Am apelat la punctajele obţinute de inspectorii şcolari generali (numiţi de guvernarea liberală) în cadrul selecţiilor organizate pentru constituirea Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional. Le-am comparat cu punctajele obţinute de cei înlocuiţi”, arată publicaţia.  Aceasta susţine că în jumătate din cazurile verificate oamenii numiţi de ministrul Monica Anisie au obţinut punctaje egale sau mai mici decât predecesorii lor. 

Inspectorii şcolari au fost schimbaţi pe bandă rulantă

„În cele două luni şi jumătate de mandat (n.r. – Guvernul Orban a fost instalat la început de noiembrie 2019) ministrul Monica Anisie a schimbat 19 inspectori generali, adică aproape jumătate din garnitura administrativă naţională. În 17 dintre cazuri, cei instalaţi la conducerea inspectoratelor şcolare au avut în comun un criteriu – calitatea de membru sau simpatizant PNL. Cel puţin în instituţiile care asigură managementul în Educaţie, galbenul liberal s-a instalat în locul roşului social-democrat. Ministrul Monica Anisie a refuzat să explice situaţia pentru Dela0.ro, evitând zile la rând un dialog cu reporterul publicaţiei”, arată sursa citată. 

  • Inspectorii şcolari generali numiţi de ministrul liberal al Educaţiei Monica Anisie continuă la nivel local seria numirilor politice din învăţământ.
  •  O documentare Dela0.ro arată că şase inspectorate judeţene au schimbat în ultima lună 41 de inspectori şcolari de specialitate şi directori şcolari.
  • Schimbările sunt făcute pe criterii de competenţă, a susţinut recent într-un interviu premierul liberal Ludovic Orban. Însă în peste 60% din cazurile investigate de Dela0.ro calitatea de membru sau simpatizant PNL a fost motorul fundamental al înlocuirilor operate. 

„Pe 19 ianuarie, la un interviu, premierul Ludovic Orban nu a mai avut posibilitatea ocolirii subiectului. I s-a adus la cunoştinţă de către un cititor că a promis depolitizarea instituţiilor „Nu! Am garantat readucerea competenţei!”, s-a apărat premierul în cadrul discuţiei online. Apoi i s-a dat exemplul inspectoratelor şcolare, pe fondul informaţiilor publicate cu doar câteva zile înainte de Dela0.ro. “Dacă avem oameni care sunt buni? Dacă e membru nu-l pun în funcţie?”, a parat Orban. Şi dacă cel competent e de la PSD?, a fost întrebat premierul. Mă îndoiesc, a conchis categoric liderul liberal. Ce încearcă să transmită prim-ministrul Ludovic Orban este că schimbările făcute de partidul aflat la guvernare sunt strict pe criterii de competenţă. Iar faptul că cei mai competenţi sunt membri liberali ar fi o simplă coincidenţă, un aspect neglijabil”, se mai specifică în articol. 

Continuarea informaţiilor privind investigarea cazurilor de inspectori şcolari generali numiţi în funcţie pe criteriul apartanenţei politice

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite