Cum se va desfăşura vaccinarea în şcoli şi în universităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minorii se pot imuniza doar în prezenţa părinţilor şi doar dacă aceştia si-au dat acordul.
Minorii se pot imuniza doar în prezenţa părinţilor şi doar dacă aceştia si-au dat acordul.

Valeriu Gheorghiţă a transmis astăzi, 7 septembrie, că pentru a limita riscul infectării cu SARS CoV-2 în unităţile de învăţământ, în perioada următoare se vor desfăşura acţiuni dedicate imunizării elevilor, studenţilor, a familiilor acestora şi a personalului care lucrează în aceste instituţii.

Activităţile aferente acestui proiect vor avea loc în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie 2021 pentru învăţământul preuniversitar şi în perioada 1 octombrie 2021 – 1 decembrie 2021 pentru învăţământul universitar.

Pentru învăţământul preuniversitar, procesul de vaccinare se va desfăşura:

  •  prin intermediul echipelor mobile de vaccinare;
  •  în cabinetele de vaccinare organizate în unităţile de învăţământ;
  •  în centrele de vaccinare aflate în proximitatea unităţilor de învăţământ.

Pentru învăţământul universitar: 

  • în cabinetele de vaccinare organizate în campusurile universitare; 
  • în alte spaţii corespunzătoare.

Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, fie prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, alocate prin grija direcţiilor de sănătate publică judeţene/ a municipiului Bucureşti.

Până la data de 10 septembrie, pentru învăţământul preuniversitar, şi până la finalul lunii septembrie pentru sistemul universitar, specialişti direcţiilor de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti, în colaborare cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ vor identifica spaţiile pentru asigurarea procesului de vaccinare. Criteriile vor viza respectarea normelor igienico-sanitare, funcţionalitatea şi facilitarea accesului beneficiarilor la vaccinare, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Care va fi programul de vaccinare

  • vor fi stabilite o zi sau mai multe zile pe săptămână, în funcţie de solicitări. Beneficiarii vor avea posibilitatea să se vaccine atât dimineaţă, cât şi după-amiază
  • va exista o echipă mobilă pentru fiecare unitate de învăţământ
  • în unităţile de învăţământ cu centre de vaccinare proprii, programul de lucru stabilit va  fi afişat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se poate realiza fără programare;
  • în unităţile de învăţământ arondate centrelor de vaccinare aflate în proximitate,  prezentarea se poate realiza direct sau prin programare în platformă. Locaţia şi  programul de lucru al centrelor de vaccinare vor fi afişate la loc vizibil, în unităţile de  învăţământ arondate.

Cum vor fi programate persoanele

Potrivit guvernului, pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unităţii de învăţământ, se va face catagrafierea persoanelor eligibile care îşi exprimă intenţia de vaccinare şi se va întocmi o situaţie numerică a acestora.

Listele provenite de la unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar se transmit săptămânal direcţiilor de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, cu minimum două zile lucrătoare înainte de data la care se intenţionează desfăşurarea activităţii de vaccinare.

Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreună cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, stabilesc calendarul activităţilor de vaccinare şi înştiinţează persoanele aflate pe liste despre data şi intervalul orar în care acestea se pot prezenta la vaccinare.

Vaccinarea minorilor

Pentru minorii cu vârsta mai mare de 12 ani se va alege unul din serurile Pfizer sau Moderna. Ei vor fi însoţiţi de tutore, iar imunizarea se va realiza doar în baza consimţământului dat de adult.

Formularul de exprimare a consimţământului pentru minori şi chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare, accesând https://vaccinare-covid.gov.ro/formular-de-exprimare-a-acordului-informat-pentru-minori/ sau CHESTIONAR-TRIAJ-MINORI-avizat-INSP.pdf (gov.ro)

Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor pune la dispoziţie echipe mobile, în funcţie de numărul persoanelor înscrise la vaccinare. GUVERNUL ROMÂNIEI COMITETUL NAŢIONAL DE

Echipele de vaccinare vor avea în dotare echipamente medicale corespunzătoare bunei desfăşurări a procesului de vaccinare într-un mediu favorabil şi sigur şi vor respecta procedurile şi instrucţiunile în vigoare privind vaccinarea (triaj, consimţământ, supraveghere postvaccinală, raportarea reacţiilor adverse postvaccinale indezirabile, managementul deşeurilor medicale etc.)

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite