Barem Română Bacalaureat 2015. Cum trebuiau rezolvate subiectele la Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baremul de la Română a fost pulicat de Ministerul Educaţiei    FOTO: Arhiva Adevărul
Baremul de la Română a fost pulicat de Ministerul Educaţiei    FOTO: Arhiva Adevărul

Barem Română Bacalaureat 2015. Ministerul Educaţiei a publicat pe portalul subiecte2015.edu.ro baremele de corectare pentru subiectele primite de elevi la proba de Limba Română de la Bacalaureat 2015.

Barem Română Bacalaureat 2015

Subiecte uşoare la proba de Limba Română de la Bacalaureat 2015. Pentru prima dată în doi ani, elevii nu au mai primit un eseu despre poezie la ultimul subiect, considerat a fi cel mai dificil de rezolvat. Astfel, elevii de la profilul Real au avut de redactat un eseu despre particularităţile de construcţie ale unui personaj într-un text narativ de Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda, în timp ce elevii de la Uman au avut de prezentat relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat. 

La al doilea subiect, unde elevii trebuie să scrie un text argumentativ pe o temă dată, candidaţii de la Real au avut de scris despre "importanţa practicării unui sport la orice vârstă", în timp ce candidaţii de la Uman au avut un subiect mai dificil, care ar fi putut să le pună probleme, sunt de părere profesorii. Este vorba de tema "rolul scriitorului în societate". La primul subiect, ambele variante au avut o serie de cerinţe pe baza unui fragment dintr-un text dramatic.

Profesoara de Română Ecaterina Stanca de la Colegiul naţional "Tudor Vianu" din Capitală, care a rezolvat ieri subiectele în direct la Adevărul Live, spune că acestea au fost uşoare. Ea a explicat mai detaliat cum trebuiau rezolvate cerinţele. "La subiectul al III-lea de la Real, elevii puteau alege un personaj din basmul „Povestea lui Harap Alb”, din „Enigma Otiliei” sau un personaj din „Moromeţii”. Ei trebuiau să precizeze curentul şi epoca în care se încadrează autorul repectiv, să vorbească apoi puţin despre arta construirii personajului, pentru că fiecare autor îşi contruieşte altfel personajele. După introducere, trebuie avut în vedere şi statul personal, psihologic, moral al  personajului ales. Prin statutul civil sunt vizate trei lucruri: din punct de vedere social, din punct de vedere familial şi din punct de vedere profesional, cum este spre exemplu Felix din "Enigma Otiliei", student la Facultatea de Medicină. După aceea urmează latura psihologică, care nu înseamnă că eşti bun sau rău, ci dacă eşti, spre exemplu, introvertit. Dacă ar fi ales Călinescu, Felix este tânărul hotătât, ambiţios, care doreşte să se afirme în viaţă. Ulterior, ei treceau la evidenţierea unor trăsăsturi ale personajului ales, prin evidenţierea a două episoade ilustrate", a explicat Stanca.

În ceea ce priveşte subiectul al III-lea de la Uman, profesoara spune că dacă alegeau „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, aveau de descris relaţia foarte frumoasă dintre Ela şi Ştefan Gheorghidiu, un îndrăgostit de valori absolute. "Tema este mai dificilă ca la Real, pentru că trebuie să contruiască statulul ambelor personaje. Social, cei doi au în comun faptul că sunt orfani, el de tată, ea fusese crescută de o mătuşă. Din punct de vedere psihologic, diferenţa dintre cei doi este evidenţiată de personajul care este şi narator. El este un introvertit, iar ea este extrovertită. Şi apare această diferenţă chiar din afirmaţia lui, care spune că «în  timp ce ea căuta să afirme cu mândrie relaţia dintre noi doi, eu căutam să o ţin ascunsă». De aici se deduce clar că el este tipul intelectualului superior", a explicat Ecaterina Stanca.

Barem Română Bacalaureat 2015 - uman

E a Romana Uman Ped 2015 Bar 05

E a Romana Uman Ped 2015 Var 05

Barem Română Bacalaureat 2015 - real

E a Romana Real Tehn 2015 Bar 05

E a Romana Real Tehn 2015 Var 05

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite