ADMITERE FACULTATE 2013 Ecaterina Andronescu explică de ce susţine introducerea examenului de admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu susţine reintroducerea examenului de admitere obligatoriu la facultate, dar şi eliminarea sau diminuarea ponderii mediilor din anii de gimnaziu la admiterea la liceu. Propunerea vine la mai puţin de trei luni de când ministerul a decis reintroducerea în acest an a mediilor de liceu în rândul criteriilor de admitere în universităţi.

UPDATE: Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a criticat pe blogul său propunerea lansată public joi de Ecaterina Andronescu, susţinând că aceasta este de fapt o iniţiativă a sa din Legea Educaţiei Naţionale, transpusă prin ordin de ministru în 2012 de colegul său Cătălin Baba.

„Ecaterina Andronescu se agită pe toate televiziunile cu ultima „ei” idee, pe care noi o puseserăm deja în practică: să se dea admitere la facultate! Subliniez că noi (OM semnat de dl Baba) am introdus, prin Legea educaţiei şi legislaţia subsecventă, examenul de admitere la facultate şi la liceu. Tot aşa cum am introdus şi învăţământul profesional. Această ieşire arată disperarea doamnei Andronescu de a dovedi că ea face agenda educaţiei din România, când, de fapt, toată lumea încercă să găsească o cale elegantă să o scoată din scenă“, scrie Funeriu în comentariul postat joi seară.

„Legea educaţiei exact asta prevede: ministrul poate decide, prin simplu Ordin al ministrului, să se dea examen la facultate. Noi am introdus în 2012 examenul la facultate (OM semnat de dl. Baba). Iar Guvernul Ponta a schimbat asta“, a mai explicat Funeriu, susţinând că nu este necesară schimbarea legii, invocată de Andronescu.

UPDATE: Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru adevarul.ro de ce a susţinut public modificarea modului de admitere în universităţi şi de ce susţine reintroducerea mediilor de liceu pe lista criterii de admitere anul acesta.

„Am propus reintroducerea examenului de admitere la facultate fiindcă în ultimii trei ani am asistat la o presiune foarte mare asupra examenului de Bacalaureat din cauza ponderii pe care o are la admiterea la facultate, când acesta este de fapt un examen de încheiere de ciclu liceal. Bacalaureatul a ajuns să se transforme într-un concurs tocmai din cauza mizei pe care o poartă la admiterea de la facultate“, a declarat Andronescu.

Relevanţa mediilor din liceu

„Motivul pentru care anul acesta am reintrodus posibilitatea folosirii mediilor din liceu la admitere este fiindcă acestea sunt relevante. Spre exemplu, la admiterea de la Politehnică, mai degrabă ne-am uita la mediile din liceu de la mai multe materii precum chimia, biologia, matematica, materii care au relevanţă pentru ceea ce se predă la Politehnică, decât să ne uităm la media de la Bac de la o singură materie, cum ar fi Biologia“, a mai spus aceasta.

Andronescu a mai declarat că „repartizarea computerizată ne-a ferit până acum de orice fel de derapaje, însă putem reduce până la zero ponderea mediilor de gimnaziu, astfel încât repartizarea să se facă numai cu media de la Evaluarea Naţională”.

„Modificarea admiterii la facultate se poate face numai prin modificarea Legii Educaţiei, dar schimbarea admiterii la liceu se poate face şi prin guvern, modificând metodologia”, a explicat fostul ministru de la PSD. 

Modificarea, din 2014

Modificarea ar putea fi pusă în aplicare începând cu admiterea de anul viitor, a explicat joi Ecaterina Andronescu, potrivit  Mediafax.

"Cred că admiterea obligatorie în universităţi scade presiunea de pe examentul de Bacalaureat şi examenul redevine ceea ce în mod normal trebuie să fie, respectiv o evaluare de sfârşit de ciclu şi mi se pare că lucrul acesta este corect şi putem rezolva modificând legea. (...) Trebuie schimbată legea şi acest lucru cred că pentru anul următor am putea să-l facem", a declarat Ecaterina Andronescu.

Andronescu a precizat că a discutat deja despre reintroducerea admiterii obligatorii la universităţi cu membrii sindicatelor din învăţământ, care sprijină demersul.

„Să vorbim întâi pentru admiterea la facultate, că suntem în preajma acestui examen (...) Vin de la o întâlnire cu sindicatele din învăţământ, cu FSLI, cel mai mare sindicat din învăţământ. Am discutat acest subiect şi ideea este îmbrăţişată şi de sindicate, ceea ce este un plus de susţinere“, a mai spus fostul ministru.

Admitere computerizată, dar fără mediile din liceu

În ceea ce priveşte înscrierea în liceu, Andronescu susţine ideea repartizării computerizate, însă propune eliminarea sau reducerea ponderii mediilor celor patru ani de gimnaziu ca şi criteriu în calcularea mediei de admitere la liceu.

"Experienţa celor 12 ani de când aplicăm această repartizare computerizată ne arată că ea este potrivită. Dar ceea ce cred că trebuie să facem şi putem face - pentru clasa a opta, pentru intrarea de la clasa a opta spre a noua sau şcoala profesională - cred că am putea să eliminăm sau să reducem şi mai mult ponderea mediilor din cei patru ani de gimnaziu", a spus Andronescu.

Variantă vehiculată întâi de Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi, la Sibiu, că oficialii Ministerului Educaţiei ar trebui să ia în calcul revenirea la examenul de admitere în licee şi facultăţi. Acesta a povestit că a intrat la facultate cu media 9.23 pentru că a dat „un bacalaureat care nu era pătat de obiceiurile din zilele noastre“. 

 „Trebuie să se gândească serios cei care conduc Ministerul Educaţiei şi ceilalţi lideri politici din această ţară, indiferent de funcţie, dacă nu cumva, măcar ce era înainte, care a fost un sistem educaţional care a livrat României oameni de înaltă expertiză şi care au construit România de astăzi sau ce a mai rămas din ea, şi anume examen de admitere în liceu, examen de treaptă, examen de admitere la facultate şi fiecare în funcţie de capacităţi se specializează şi ajungem să conducă toţi din această ţară, care să genereze progres'“, a spus Dragnea la Sibiu.

Media anilor de liceu, criteriu de admitere reintrodus în 2013

Ministerul Educaţiei a decis, în aprilie 2013, să schimbe din nou metoda de admitere la facultate pentru anul acesta, revenind la posibilitatea universităţilor de a-şi alege viitorii studenţi şi pe baza mediilor obţinute în liceu, considerate irelevante de conducerea ministerului din 2012, deci nu doar a notelor de la Bac. Decizia finală rămâne însă la nivelul universităţilor.

Se revine astfel la sistemul de admitere dinainte de 2012, când ministrul Educaţiei de atunci, Cătălin Baba, a decis eliminarea posibilităţii utilizării mediilor din liceu la dosarul de admitere la facultate. Motivul: oficialii au vrut în acest fel să elimine diferenţele dintre notele din catalog şi ceea ce ştiu cu adevărat elevii.

Măsura a fost aspru criticată de bloggerii adevarul.ro, însă cele mai multe universităţi cu tradiţie din ţară au anunţat încă de atunci că vor merge anul acesta în principal pe varianta examenului de admitere şi mai puţin pe admiterea pe bază de dosar, care valorizează doar media de la Bac 2013 şi media anilor de liceu.

Profesorii vor examen de admitere şi la liceu

Un studiu publicat în luna februarie de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti, în ianuarie 2013, arată că dascălii consideră că 82% dintre liceeni ajung nepregătiţi la facultate şi susţin introducerea examenelor de admitere atât în liceu, cât şi în sistemul universitar. 

De altfel, cei mai mulţi profesori consultaţi de Adevărul susţin introducerea examenelor de admitere la liceu. Specialiştii însă arată că repartizarea computerizată ar trebui menţinută, dar să se ia în calcul doar nota de la Evaluarea Naţională.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite