„Zonele agricole din sudul Ucrainei se pot transforma în deșert încă de anul viitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform agenției ucrainiene de știri Unian, distrugerea barajului CHE Kakhovskaya va avea cu siguranță un impact semnificativ asupra piețelor interne și mondiale ale produselor agricole.

Foto: Maxar
Foto: Maxar

Estimările Ministerului Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina arată că suprafețe cultivate uriașe vor fi inundate în regiunea Herson. Vorbim de aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol în zona controlată de Ucraina a regiunii și de suprafețe de câteva ori mai mari pe malul stâng, aflat în prezent sub ocupație rusă.

Ministerul prevede, de asemenea, că peste 30 de sisteme de irigare a zonelor agricole din regiunile Dnipropetrovsk, Herson și Zaporijia se vor opri din cauza acestui dezastru provocat de om.

În 2021, cu ajutorul acestor sisteme, au fost irigate 584.000 de hectare de teren, de pe care fermierii autohtoni au recoltat aproximativ 4 milioane de tone de cereale și culturi de ulei de floarea soarelui și rapiță în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Atacul terorist asupra CHE Kakhovskaya a făcut nefuncționale efectiv 94% din sistemele de irigare din regiunea Herson, 74% în regiunea Zaporojie și 30% în regiunea Dnipropetrovsk.

„Distrugerea CHE Kakhovskaya va avea ca efect faptul că zonele agricole din sudul Ucrainei se pot transforma în deșert încă de anul viitor. Fără lacul de acumulare Kakhovskaya, nu numai fermierii și utilizatorii de apă vor avea de suferit, ci și sursele de băut și alimentarea cu apă a zonelor populate”, a subliniat ministerul.

Șeful Consiliului Agrar din întreaga Ucraina, Denys Marchuk, prezice că, dacă irigarea în aceste zone nu poate fi restabilită rapid, Ucraina va pierde 14% din producția agricolă și își va reduce semnificativ potențialul de export.

"Până când vom reconstrui CHE Kakhovskaya, nu vom putea furniza în niciun fel apă sectorului agricol al regiunii. Regiunea Herson, Zaporijia și parțial regiunea Dnipropetrovsk vor suferi pierderi colosale", a adăugat Marchuk.

Potrivit acestuia, atacul terorist va fi o lovitură puternică pentru producția de legume din țară, deoarece înainte de război, aproximativ o treime din componentele așa-numitului „borș” erau obținute din regiunea Herson.

"Cultivarea legumelor depinde sută la sută de irigare. Distrugerea CHE Kakhovskaya are o consecință catastrofală pentru producătorii de legume", a menționat el, adăugând că acum cultivarea legumelor autohtone va avea și mai multă nevoie de diversificare, iar fermierii din alte regiuni trebuie să-și schimbe specializarea pentru a satisface cererea de legume și a preveni creșterile de preț.

În ceea ce privește pepenii verzi, favoriți ai tuturor, potrivit lui Serhiy Ivashchenko, directorul executiv al Asociației Ucrainene pentru Cereale, aceștia sunt de obicei cultivați pe malul stâng al Niprului ocupat în prezent, așa că problema cu aprovizionarea lor se va intensifica și mai mult.

Piețele mondiale au reacționat imediat la distrugerea barajului Kakhovka: prețul grâului a crescut imediat cu 3%. Cu toate acestea, experții subliniază că regiunile afectate au produs până la o cincime din cereale și leguminoase din recolta totală ucraineană, așa că situația se poate stabiliza oarecum în viitor.

Este încă dificil de prezis cum se vor schimba prețurile legumelor și fructelor pe piața internă în viitorul apropiat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite