VIDEO Vlădescu: "Şedinţa board-ului FMI este pe 2 iulie. În mod cert contracţia economică va fi mai mare decât cea estimată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Executivul nu şi-a dorit majorarea TVA de la 19% la 24% şi a adăugat că aplicarea acestei măsuri va duce la modificarea ţintei de curs şi acelei de creştere economică.

Boardul FMI va discuta vineri raportul despre România

"Nu ne-am dorit majorarea TVA-ului. Am venit cu această măsură pentru că măsura pe care noi am crezut-o corectă nu s-a putut aplica. În mod cert contracţia economică va fi mai mare decât cea estimată. În mod sigur ţinta de curs şi de creştere economică va fi modificată", a declarat Vlădescu. 

Şedinţa board-ului FMI va fi pe 2 iulie, nu pe 30 iunie, potrivit şefului de la Finanţe. Potrivit şefului de la Finanţe, începând cu 20 iulie o nouă misiune a FMI va veni la Bucureşti. "Vom face rectificare în funcţie de cifrele pe care le vom stabili atunci", a adăugat acesta.

Oficialul de la Ministerul Finanţelor recunoaşte că majorarea taxelor ar putea duce la creşterea evaziunii fiscale. "Faptul că majorarea taxelor îi poate face pe mulţi să se ducă şi mai mult spre economia subterană este un lucru public. (...) În domneiul TVA avem o solidă evaziune fiscală. Acum va trebui să ne luptăm şi mai mult cu ea", a spus ministrul Finanţelor.

"La parghia TVA nu mai putem să umblam, vor trebui ajustari pe cheltuielile materiale şi de capital. Avem un nivel de cheltuieli de personal prestabilit la 39 de miliarde", a adăugat ministrul Finanţelor. Vlădescu a precizat că ţinta de deficit rămâne 6.8% din PIB.

Sebastian Vlădescu a evitat să dea un răspuns clar privind păstrarea cotei unice anul viitor. Potrivit acestuia, "subiectul este deschis".

Guvernul a renunţat la TVA la achiziţiile intracomunitare deoarece risca să nu mai primească următoarea tranşă de împrumut de la UE

Executivul dorea introducerea TVA pentru achiziţiile intracomunitare, însă această prevedere a fosc scoasă din OUG de modificare a Codului Fiscal după ce Comisia Europeană a avertizat că o astfel de măsură ar putea crea probleme în acordarea următoarei tranşe, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu.

"UE ne-a comunicat că,  dacă introducem TVA pe intracomunitare şi taxare inversă, vom avea probleme cu primirea tranşei . Taxarea inversă a rămas ca potenţială taxare pe baza aprobării Consiliului Europei", a spus Vlădescu.

Ordonanţa de combatere a evaziunii fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial, din actul normativ fiind eliminate prevederile iniţiale referitoare la aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare şi accizele la produse de lux.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite