Vânzări succesive de energie electrică „în scopul de a crește prețul“. ANRE desfășoară 171 de controale la operatori economici din sectorul energiei

0
Publicat:

În prezent, ANRE desfășoară 171 de acțiuni de control, cuprinzând diverse tipuri precum verificări, inspecții și supravegheri.

Premierul spune că furnizorii au crescut nefundamentat preţurile
Premierul spune că furnizorii au crescut nefundamentat preţurile FOTO arhiva Adevărul

Din totalul acestora, 77 sunt acțiuni de tip verificare, 45 sunt acțiuni de tip inspecție, derulate în baza Programului anual de control, și 49 sunt acțiuni de tip supraveghere, inițiate în urma sesizărilor primite de la diverse structuri din ANRE.

Autoritatea arată că există semne care indică vânzări succesive de energie electrică "în scopul vădit de a crește prețul".

Printre acțiunile de verificare deosebite, în sectorul energiei electrice, se remarcă cele 18 acțiuni direcționate către operatorii economici. Acestea vizează verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de Urgență nr. 27/2022. Subiecte importante ale acestor acțiuni includ modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici, respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale și modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar”, arată ANRE.

Cele 18 acțiuni de control au fost inițiate la furnizori pentru a verifica modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici. Alte acțiuni au ca tematică respectarea prețului plafonat în ofertele-tip și modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar.

În sectorul gazelor naturale, 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale vizează verificarea respectării prețului final facturat conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 27/2022.

Un exemplu concret este reprezentat de verificarea facturilor emise de trei furnizori de gaze naturale pentru luna aprilie 2023. ANRE a solicitat și primit aproximativ 3.100.000 de facturi emise pentru clienții casnici și 166.000 de facturi emise pentru clienții non-casnici, pe care le va verifica prin metoda eșantionării.

Rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să analizeze cu atenție evoluția prețului la gaze, exprimând îngrijorare în legătură cu apariția unor situații în care furnizorii au majorat prețurile fără justificare.

Ciolacu a subliniat discrepanța dintre aceste creșteri nejustificate în România și scăderea prețurilor la gaze în întreaga Europă. În plus, el a exprimat speranța că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va interveni în această problemă.

În replică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că instituția pe care o conduce nu are competența de control asupra furnizorilor din sectorul energetic.

Burduja spune că încă din vară a solicitat ANRE să monitorizeze și să reglementeze comportamentul furnizorilor în acest sens.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite