Tendinţa de încetinire a economiei mondiale s-ar putea inversa în 2023, spune șeful FMI

0
Publicat:

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat marţi că se aşteaptă ca tendinţa de încetinire a economiei mondiale să se inverseze în 2023, transmite Reuters.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, Foto: Arhivă Adevărul
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit oficialului, acest lucru se va întâmpla în pofida continuării războiului din Ucraina şi a majorării nivelului dobânzilor.

Luând cuvântul la un panel organizat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Georgieva a reconfirmat previziunile anterioare ale FMI, conform cărora ritmul de creştere a economiei mondiale va încetini până la 2,7% în acest an, de la unul de aproximativ 3,2% anul trecut, informează Agerpres.

De la începutul anului vedem unele veşti bune. Ne aşteptăm de asemenea ca în 2023 creşterea să îşi inverseze direcţia, să înceapă procesul în care merge în sus, în loc să meargă în jos", a spus Georgieva.

Directorul FMI a subliniat că cele mai importante trei provocări sunt: războiul dintre Rusia şi Ucraina, criza costului vieţii şi faptul că dobânzile au atins un nivel fără precedent în ultimele decenii. Lumea trebuie să pună la punct o ajustare inteligentă la o mai mare securitate a aprovizionării, a adăugat directorul FMI.

Contextul actual nu este unul grozav", a subliniat Georgieva.

În urmă cu câteva săptămâni, reprezentantul FMI declara că 2023 va fi un an dificil pentru o mare parte din economia globală, avertizând că jumătate din Europa va intra în recesiune.

Jumătate din Uniunea Europeană va intra în recesiune. China va încetini și mai mult anul acesta”, a spus Georgieva pe 2 ianuarie la programul de știri al CBS „Face the Nation”.

În perioada 16-20 ianuarie 2023 la Davos are loc Forumul Economic Mondial (WEF), o reuniune la care anul acesta este aşteptată o participare record a liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri, care vor aborda teme precum încetinirea economică globală sau provocările de mediu, dar şi războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite