Viorel Ştefan: ANAF şi-a făcut treaba. Veniturile în primele patru luni sunt de 89,6 miliarde de lei, deficitul a ajuns la 6 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Viorel Ştefan a susţinut marţi seara o conferinţă în care a prezentat rezultatele execuţiei bugetare pe primele patru luni ale anului, precizând, ca răspuns la acuzaţiile preşedintelui Klaus Iohannis că execuţia bugetară este „total nesatisfăcătoare” în primul trimestru, că „ANAF şi-a făcut treaba”.

„În calitate de vicepremier al Guvernului României, coordonator al activităţilor economico-financiare, vă prezint informaţiile privind execuţia bugetară pe care Guvernul le are disponibile la această oră şi ele vizează rezultatele la patru luni, deci trimestrul I plus luna aprilie. Fac precizarea că aceste cifre sunt asumate de Guvern, asupra lor nu există nicio îndoială asupra exactităţii acestor cifre. Atunci Ministerul de Finanţe va obţine informaţiile complete pentru a raporta execuţia pe luna aprilie, respectiv pe 25 mai, vom veni în completarea cifrelor pe care vi le prezint în această seară”, a declarat Viorel Ştefan.

Potrivit lui, la patru luni, ianuarie – aprilie 2018, veniturile bugetului consolidat de stat se situează la nivelul de 89,6 miliarde de lei, creştere de 11,8% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

„Include atât sumele încasate din activitatea ANAF, cât şi din alte operaţiuni care nu sunt gestionate de ANAF, cum ar fi fonduri europene, operaţiuni financiare, de capital etc, a menţionat acesta”, a spus Ştefan.

El a prezentat şi o situaţie a veniturilor încasate de către ANAF, în primele patru luni.

Ştefan susţine că în ianuarie 2018, creşterea veniturilor colectate de ANAF a fost de +8,8% faţă de 2017, în februarie 17,4%, în martie o creştere mai mică, de doar 5,4%, iar în aprilie 17,2%.

„Putem trage concluzia că în interiorul ANAF-ului lucrurile merg spre bine”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte programul de încasări, Ştefan a precizat că a făcut şi o analiză a modului în care au fost atinse ţintele programate.

Faţă de program, în ianuarie, ANAF a realizat venituri cu 8,2% mai mari decât cele programate. În februarie cu 1,9% mai mult, în martie este o cădere de venituri de 6,3% faţă de cele programate, iar în aprilie 2,9% plus faţă de veniturile programate.

Vicepremierul a recunoscut că a existat o scădere de 6,3% a veniturilor faţă de nivelul programat în martie 208, dar a argumentat că în acea lună „în economia românească s-a întors circa un miliard de euro” în contul rambursărilor de TVA.

Viorel Ştefan a precizat că sumele încasate de ANAF în primele 4 luni faţă de sumele programate sunt cu un milliard de lei mai mari, respectiv 1,4%.

„Putem trage concluzia că ANAF-ul şi-a făcut treaba în primele patru luni ale anului 2018”, a spus vicepremierul.

În ceea ce priveşte impozitul pe venit, faţă de primele patru luni din 2017 când s-au încasat 10 miliarde de lei, în acest an ANAF a încasat doar 8,2 miliarde de lei, mai puţin cu 18,2%. Ştefan a precizat că acest lucru a fost afectat de scăderea cotei de impozitare a veniturilor de la 16% la 10%. 

În acelaşi timp, însă, contribuţiile de asigurări sociale încasările au crescut de la 22,5 miliarde de lei în perioada ianuarie - aprilie 2017 la 30 miliarde de lei în primele patru luni ale acestui an. Avansul de 33,6% se explică, potrivit lui Viorel Ştefan, prin două elemente, respectiv transferul contribuţiilor de la angajat la angajator (creştere de 20% a încasărilor) şi creşterea nivelului de salarizare şi a numărului de locuri de muncă (creştere de 13,6% a încasărilor).

În ceea ce priveşte cifrele pentru anul 2018 la capitolul accize, Ştefan susţine că creşterea este consistentă şi este mult peste ceea ce ar trebui să genereze creşterea economică şi creşterea consumului. El a precizat că la accize au fost încasări de 8,8 miliarde de lei în primele patru luni din 2018, o creştere de 14,7%. 

Deficitul bugetar a ajuns la 6 miliarde lei în ianuarie-aprilie, faţă de un excedent bugetar de 1,4 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor prezentate de vicepremier.

„În primele patru luni s-au realizat investiţii de 5,9 miliarde lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. (...) Regula de aur, când sunt gestionate bugete, este ca deficitul să finanţeze investiţiile. (...) Pe primele patru luni, aceste cifre sunt sensibil egale. Deficitul realizat, în proporţie de 98%, a fost utilizat pentru finanţarea investiţiilor”, a spus Ştefan.

Execuţia bugetară ianuarie - aprilie 2018

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite