VIDEO Neven Mimica, Comisarul european pentru Protecţia Consumatorilor: Vom avea la dispoziţie 14 zile pentru a returna un produs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Protecţia Consumatorilor, Neven Mimica, insistă asupra faptului că drepturile nu trebuie doar adoptate, ci şi respectate, iar ANPC să fie mai puternică                 FOTO Marian Iliescu
Comisarul european pentru Protecţia Consumatorilor, Neven Mimica, insistă asupra faptului că drepturile nu trebuie doar adoptate, ci şi respectate, iar ANPC să fie mai puternică                 FOTO Marian Iliescu

Contractele de credit ar trebui să aibă din start termeni clari, astfel încât să nu apară pe parcurs costuri neaşteptate pentru consumatori, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul“, Comisarul european pentru Protecţia Consumatorilor, Neven Mimica. Săptămâna viitoare va intra în vigoare în întreaga Europă o directivă care dă puteri sporite consumatorilor, cum ar fi un termen de 14 pentru a returna bunurile cumpărate.

Oficialul european insistă asupra faptului că drepturile consumatorilor nu trebuie să rămână doar pe hârtie, ci trebuie implementate şi respectate. Comisarul cere ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să fie mai puternică.

Adevărul: Care sunt cele mai importante probleme legate de drepturile consumatorilor în UE şi România în privinţa noii directive pentru protecţia consumatorului, care va intra în vigoare săptămâna viitoare?

Neven Mimica: Directiva privind drepturile consumatorilor introduce nişte elemente noi şi unele drepturi mai bine formulate pentru consumatorii din Europa. Este important şi aici în România pentru a avea această directivă transpusă în legislaţie pe de-a-ntregul astfel încât să fie o bază pentru drepturile consumatorilor. Dar nu este îndeajuns să avem drepturile înscrise pe hârtie, este important fie aplicate aceste drepturi. Iar aceasta este acum sarcina serviciilor Comisiei Europene să armonizeze, să egalizeze capacitatea de aplicare a agenţiilor naţionale care vor aplica directiva, astfel încât drepturile consumatorilor să fie aplicate în mod egal de-a lungul Europei, indiferent unde locuiesc consumatorii sau de unde cumpără sau dacă aceştia achiziţionează produse online.

Deci pentru noi implementarea drepturilor consumatorilor este prioritatea de bază. Dar noi vrem să şi vedem că această sarcină este atinsă nu doar prin eforturile serviciilor Comisiei, deoarece acest lucru nu este posibil doar prin lucrul de la Bruxelles.

Autorităţile naţionale sunt pe deplin responsabile de aplicarea drepturilor consumatorilor. Suntem aici în aşa numitele „Misiuni pentru Consumatori“ încercând să încurajăm şi să construim capacitatea autorităţilor naţionale şi organizaţiilor care apără drepturile consumatorilor astfel încât acestea să fie actori importanţi în aplicarea legislaţiei drepturilor consumatorilor.

ANPC trebuie să fie mai puternică

Vreţi să spuneţi că ANPC va avea puteri mai mari?

Este bine să avem, să spunem, un „one stop shop“ (o singură autoritate la care să apeleze consumatorii, indiferent de problemă – n.r.) atunci când vine vorba de drepturile consumatorilor. Aceştia trebuie să aibă încredere în autorităţile care sunt responsabile cu aplicarea drepturilor lor. 

Problema în România este că nivelul încrederii consumatorilor este încă foarte jos atunci când vine vorba de activităţile şi acţiunile autorităţilor, dar încrederea este foarte mică şi în organizaţiile care apără drepturile consumatorilor. De asemenea, cunoaşterea drepturilor este foarte slabă, mai joasă decât media europeană. Aşa că acum consumatorii români nu sunt aşa de pregătiţi să ia atitudine atunci când văd că drepturile lor sunt încălcate. Aceste elemente trebuie îmbunătăţite şi de un rol mai puternic al ANPC dar şi de alţi actori importanţi pentru  creşte încrederea şi condiţiile.

Spuneţi că, de fapt, consumatorii români nu-şi cunosc foarte bine drepturile şi atunci când le ştiu preferă să nu facă nimic deoarece nu au încredere în autorităţi. 

Din păcate, mai mult sau mai puţin, aceasta este situaţia astăzi. Dar în aceste zile, după ce am discutat cu autorităţile şi multe dintre organizaţii, jurnalişti cred că există potenţial pentru a îmbunătăţi (situaţia-n.r.). Dar toată lumea trebuie să-şi coordoneze acţiunile şi să nu lase să facă alţii… Trebuie coordonare între serviciile Comisiei, autorităţile naţionale, organizaţiile care apără drepturile consumatorilor, companiile şi consumatorii înşişi.

Contractele de credit nu trebuie să conţină costuri ascunse

În privinţa drepturilor consumatorilor, avem aici în România ceva probleme cu băncile, mii de oameni s-au plâns de clauzele abuzive din contractele lor de credit privind creşterea dobânzilor sau comisioane ascunse. Abia recent a fost introdusă posibilitatea eliminării acestor clauze în octombrie şi este ceva ce nu se mişcă în această zonă. Ce se poate face?

Scopul general al serviciilor Comisiei din această zonă a consumatorilor este să ne concentrăm pe câteva dintre sectoarele care chiar pot face o diferenţă, de a aduce beneficii tangibile. Iar serviciile financiare sunt în mod clar unele dintre primele. Apoi vin, de exemplu, transporturile, drepturile pasagerilor aerieni, sectorul energetic, internetul şi telecomunicaţiile. Acestea sunt sectoarele unde vedem beneficii tangibile, iar măsuri concrete trebuie luate prin coordonare între Comisie şi autorităţile naţionale.

Am făcut deja multe: de exemplu când vine vorba de serviciile financiare suntem conştienţi că sunt chiar vulnerabili consumatorii în faţa băncilor. Am adoptat un număr de reglementări la nivel european şi trebuie transpuse la nivel naţional: de exemplu aţi menţionat directiva drepturilor consumatorilor, directiva creditelor de consum, directiva creditelor ipotecare, apoi avem directiva conturilor bancare.

Acestea atacă cea mai importantă problemă: transparenţa termenilor contractuali la nivel pre-contractual, pe care băncile trebuie să o ofere. Vrem să evităm sau să prevenim situaţiile în care costuri neaşteptate sau neanunţate apar oamenilor care iau credite după ce semnează pentru un credit sau după ce încep să plătească ratele.

La noi oamenii se plâng că Banca Naţională a sprijinit băncile şi s-au trezit cu dobânzi mari sau comisioane ascunse. Nu avem o lege a insolvenţei personale…

Dacă aceste reglementări sunt implementate cum trebuie şi aplicate corect, atunci în cele mai multe cazuri vom evita situaţiile în care consumatorii pot avea costuri neaşteptate. Ce am vrea noi este să avem o situaţie foarte clară, termeni clari de la început (la credite- n.r.). Consultanţa financiară dată de bănci clienţilor trebuie să fie foarte clară, să explice care sunt riscurile tipului de credit pe care îl semnează, iar în contract toate costurile trebuie să fie prezentate într-o manieră agregată, fără să fie lăsate costuri pe mai târziu sau ceva care să facă apoi consumatorul să nu mai poată plăti.

Desigur, există această problemă a creditului în monedă străină, când cursul de schimb apare şi el în schemele de plată. Dar acest lucru poate fi viabil doar dacă consumatorii au fost de acord şi au semnat, dar şi dacă au fost suficient de sfătuiţi de către bănci despre toate riscurile ce pot apărea.

Liberalizarea preţurilor în energie nu este o soluţie în sine, trebuie şi alte măsuri pentru a scădea preţurile

Alte sectoare cu probleme sunt sectorul energetic şi cel telecom. Oamenii se plâng că sunt taxaţi în plus sau au parte de servicii proaste. Ce pot face?

Sunt două niveluri ale problemei: unul este cum să liberalizezi piaţa în energie, dar şi pentru telecom. Cealaltă problemă este să evităm situaţia în care liberalizarea înseamnă creşterea preţurilor la energie sau accesul la internet. Noi facilităm trecerea de la un furnizor la altul, promovăm realizarea unor unelte de comparaţie, care să dea consumatorilor o perspectivă de ansamblu asupra preţurilor la toţi furnizorii de energie, gaze sau în telecom. Astfel, consumatorii pot alege cea mai bună soluţie şi pot schimba furnizorul actual cu altul care poate da o ofertă mai bună. 

Aceste schimbări nu trebuie să rămână la nivel individual. În statele unde procedura de schimbare e mai uşoară şi mai bine organizată, de regulă, organizaţiile consumatorilor au grijă de toţi cei care vor să schimbe, fac licitaţii publice pentru preţuri mai bune.

Spuneaţi de liberalizare. România se află în mijlocul acestui proces de dereglementare, iar recent Marea Britanie a anunţat că analizează spargerea companiilor de utilităţi deoarece au crescut preţurilor de 3-5 oriî n ultimii ani. Este o problemă, ce dereglementăm şi ce să facem?

Liberalizarea pieţei de energie este o parte importantă a pachetului de politici europene. Dar liberalizarea în sine nu poate aduce preţuri mai mici, ba chiar invers, dacă doar liberalizezi fără sa iei alte măsuri liberalizarea ajunge, de regulă, la final, la preţuri mai mari. Şi acesta a fost cazul în multe state. Noi, în „departamentul pentru consumatori“ al Comisiei Europene suntem activi în această zonă a oferirii consumatorilor a unor unelte adiţionale care le vor da putere şi vor face decizia lor importantă. Aceste proceduri de schimbare, dacă ar fi implementate corect, ar putea da oferte mai bune pentru consumatori. 

Comisia Europeană aşteaptă o lege plină privind noile drepturi ale consumatorilor, nu doar o ordonanţă

Aţi discutat cu oficialii guvernamentali despre această directivă care va intra în vigoare săptămâna viitoare. Executivul a aprobat abia acum două zile directiva. Va opri CE procedura de infringement?

Am discutat procedura de transpunere. Din păcate nu este singurul caz în care este sau a fost o anumită întârziere în adoptarea directivei drepturilor consumatorilor. Au fost şi alte state în aceeaşi poziţie, dacă nu şi mai rau. Dar când vine vorba de acţiunile serviciilor Comisiei suntem chiar vigilenţi în procedurile de infringement. Data adoptării directivei expiră săptămâna viitoare şi vom analiza măsurile legislative luate, inclusiv această ordonanţă, dacă acestea acoperă complet necesităţile legislative care provin din directivă. Iar acest lucru îl vom face şi cu celelalte state. Numai când vom găsi situaţii în care directiva nu este transpusă sau este insuficient transpusă ne vom gândi la procedura de infringement. Avem încă o serie de unelte bune pentru a accelera procesul.

Care sunt paşii următori? Veţi analiza ordonanţa Guvernului sau aşteptaţi o lege plină?

Desigur, ţelul nostru este să avem toate directivele transpuse prin legi pline. Aceasta este subtanţa legislaţiei europene. Dar câteodată, în viaţa reală, ne confruntăm cu diverse situaţii legale, unde unele măsuri temporare sau de urgenţă sunt luate în privinţa directivelor. Suntem destul de flexibili. Vom analiza şi această situaţie în care există doar o ordonanţă de urgenţă şi dacă acoperă în total substanţa şi cerinţele directivei. Dacă nu, atunci vor exista măsuri comune.

Consumatorii au 14 zile pentru a se răzgândi

De ce ar trebui să le pese românilor de această directivă? Care sunt principalele prevederi?

Directiva ia în considerare domeniile şi situaţiile noi, în special în domeniul online, cum ar fi cumpărăturile pe internet. De exemplu, am introdus un termen de 14 zile pentru returnarea bunurilor achiziţionate prin internet şi le poţi returna fără vreun motiv, poţi să te răzgândeşti  în privinţa acestor cumpărături şi să le trimiţi producătorului sau comerciantului fără vreun cost altul decât cel de transport, dacă a fost preanuţat. Altfel, aceste retrimiteri ar fi complet gratuite. 

De asemenea, am întărit condiţiile precontractuale şi transparenţa pentru acestea , ca şi alte prevederi care facilitează rambursarea sau cumpărarea altor produse dacă cel cumpărat nu funcţionează bine.

Neven Mimica, Comisar european: Vom avea la dispoziţie 14 zile pentru a returna un produs

Spuneţi, deci, că o transparenţă mai mare ar trebui să ducă la costuri mai mici.

Acesta este scopul, da. 

Drepturile nu trebuie să rămână pe hârtie

Care este cel mai important lucru legat de această directivă şi nu v-am întrebat?

Din nou, drepturile pe care le încorporăm în noua directivă sunt favorabile consumatorilor. Dar ele vor rămâne doar pe hârtie dacă nu sunt aplicate bine, aşa că revin la aplicarea acestor drepturi. Am lansat deja o campanie în opt state unde credem că nivelul de informare nu este suficient. Aşa că vrem să avem o cunoaştere mai bună a noilor drepturi şi a directivei, dar şi a restului de legislaţie de protecţie a consumatorilor. Am vrea să construim capacitatea autorităţilor naţionale respnsabile de aplicarea legii şi a organizaţiilor consumatorilor.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/clauze-abuzive-2" target="_blank">View the story "clauze abuzive" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite