Eurobarometru: o treime dintre români cred că băncile îi păcălesc, două treimi spun că sistemul judiciar nu le protejează drepturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei din zece români români consideră că băncile nu le respectă drepturile, 28% din conaţionalii noştri nu au increderee în furnizorii de internet şi companiile de tleshoping, în timp ce două treimi nu au încredere că sistemul judiciar le protejează drepturile, a declarat, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă, Neven Mimica, Comisarul European pentru Protecţia Consumatorilor.

Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de credit a intrat în vigoare abia recent, la 1 octombrie 2013, iar o lege a insolvenţei personale nu există, din cauza opoziţiei pe care au făcut-o Banca Naţională a României şi Fondul Monetar Internaţional.

Întrebaţi despre drepturile lor în calitate de consumatori, românii răspund corect în 51% din cazuri, mult sub media europeană de 60%, spune, într-un comunicat separat, comisarul Mimica.

Oficialul a mai afirmat în conferinţă că din 13 iunie intră în vigoare Directiva privind drepturile consumatorilor, iar printre cele mai importante prevederi se numără faptul că acum au a dispoziţie 14 zile pentru a returna un bun achiziţionat sau pentru a se răzgândi cu privire la un contract. Termenul anterior era de 7 zile.

O altă modificare importantă o constituie faptul că societăţile care activează pe internet nu mai au voie să bifeze automat opţiunile de cumpărare în locul consumatorilor care achiziţionează produse şi servicii. Mimica spune că astfel preţurile vor fi mai transparente.

De asemenea, Mimica a spus că România este printre cele 17 state europene care încă nu au transpus directiva europeană în legislaţie. Guvernul a adoptat prevederile acesteia acum câteva zile printr-o ordonanţă de urgenţă. Comisarul a spus că autorităţile de la Bruxelles vor analiză dacă transpunerea directivei este completă sau este nevoie de un "proces legislativ complet". "Sper că nu vom fi forţaţi să trecem la următorul pas, de judecată la Curtea Europeană de Justiţie", a conchis el.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite