România vrea să devină membră a Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, supranumită Banca Mondială a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat miercuri îun memorandum prin care împuterniceşte ministerul Finanţelor publice să transmită către conducerea Băncii  Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) o scrisoare prin care România îşi arată intenţia de a deveni membră a băncii.

Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură, considerată rivala Băncii Mondiale condusă de Statele Unite ale Americii, este o iniţiativă a Chinei, care a fost lansată anul trecut şi a devenit funcţională la începutul acestui an. „Banca Mondială a Chinei“ a atras deja, ca membri, 57 de ţări, clasificate în regionale şi nonregionale. Potrivit datelor de pe site-ul băncii, 44 dintre ţările care au aderat la AIIB au venit cu un aport de capital cumulat de 85,9 miliarde de dolari. 

Washingtonul s-a opus vehement acestui proiect, însă aliaţi-cheie ai Statelor Unite, precum Australia, Marea Britanie, Germania, Italia sau Coreea de Sud s-au alăturat AIIB, recunoscând astfel importanţa economică a Chinei la nivel mondial. 

Cel mai mare aport la capitalul AIIB îl are China (34,7% - 29,7 miliarde de dolari). India a adus o contribuţie de 8,36 miliarde de dolari, Rusia – 6,5 miliarde de dolari, Germania – 4,5 miliarde de dolari, Coreea de Sud – 3,7 miliarde de dolai, iar Franţa – 3,37 miliarde de dolari. Contribuţii la capitalul AIIB au adus şi Indonezia, Marea Britanie, Turcia, Arabia Saudită, Austria, Danemarca, Elveţia, Polonia, Olanda. 

Statele Unite ale Americii şi Japonia sunt cele două mari puteri economice care nu participă la AIIB, care ar pitea deveni rivala Băncii Mondiale şi a Băncii Asiatice de Dezvoltare dominată de Japonia. 

Potrivit oficialilor chinezi, promotorii proiectului, rolul băncii ar fi să investească în proiecte de înaltă calitate, dar cu costuri reduse, întrucât este mare nevoie de investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite