Raport: Distribuitorii de energie şi gaze naturale au investit cu două miliarde de lei mai mult decât erau obligaţi la privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul se judecă la Paris cu principalele grupuri din energie, cea mai mare sumă cerând-o de la Enel
Statul se judecă la Paris cu principalele grupuri din energie, cea mai mare sumă cerând-o de la Enel

Federaţia Patronală a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susţine că distribuitorii de electricitate şi gaze au investit cu două miliarde de lei mai mult decât erau obligaţi prin contractele de privatizare şi cere „să se pună punct“ acuzaţiilor privind nerespectarea obligaţiilor.

Potrivit ACUE, companiile din sectorul distribuţiei de gaze naturale şi electricitate nu doar că şi-au îndeplinit în totalitate obligaţiile de investiţii asumate prin contractele de privatizare semnate în anul 2005 cu statul român, ci chiar „le-au depăşit semnificativ“.

Astfel, în domeniul electricităţii, investiţiile cumulate realizate în primii cinci ani de la privatizare au fost de peste 4,11 miliarde de lei, faţă de 2,61 miliarde de lei cât ar fi trebuit să fie investite conform obligaţiilor contractuale.

În domeniul gazelor, au fost realizate investiţii de 1,87 miliarde de lei, faţă de cele 1,29 miliarde de lei care au fost obţinute din majorarea capitalului social pentru finanţarea investiţiilor cerute prin contractele de privatizare.

„Aceasta este concluzia Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, prezentată într-un raport transmis Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul“, arată ACUE într-un comunicat.

Comunicatul ACUE precizează că investiţiile companiilor ENEL Distribuţie Muntenia Sud, ENEL Distribuţie Banat, ENEL Distribuţie Dobrogea, E.ON Distribuţie Moldova, CEZ Distribuţie, GDF Suez Energy Romania şi E.ON Gaz Distribuţie pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor au totalizat peste 1,877 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 575 de milioane de lei a obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare.

„Această recunoaştere oficială a eforturilor investiţionale susţinute realizate de către companiile din sectorul distribuţiei de energie şi gaze ar trebui să pună punct acuzaţiilor vehiculate în ultimii ani potrivit cărora operatorii din domeniu nu şi-ar fi respectat obligaţiile asumate pentru perioada post-privatizare“, potrivit ACUE.

Anul trecut, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) era „extrem de preocupată“ de modul în care distribuitorii de energie respectă reglementările întrucât a primit din ce în ce mai multe sesizări de „comportamente abuzive“. ANRE vrea ca preţul energiei distribuite să fie unul „corect“, stabilit pe baze corecte şi justificate.

Investiţiile în reţele derulate de distribuitorii şi furnizorii de electricitate şi gaze naturale sunt recunoscute în facturile plătite de consumatori de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Distribuţia si furnizarea constituie jumătate din factura la electricitate, în vreme ce energia în sine este doar o treime, potrivit unui studiu al Băncii Comerciale Române (BCR). La gaze, tarifele de distribuţie şi furnizare acontează 44% din factură, iar preţul gazului în sine este doar 49% din cât plătim. 

ANRE a redus rentabilitatea distribuitorilor la electricitate 

Federaţia ACUE a fost nemulţumită, la începutul acestui an, de un ordin al ANRE prin care rata reglementată a rentabilităţii aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari a fosr redusă la 7,7%, de la nivelul anterior de 8,5%. Din acest motiv, o serie de companii din ACUE au decis să se adreseze instanţelor de judecată pentru anularea ordinului ANRE.

Procese între stat şi distribuitori la Paris

De asemenea, Societatea pentru Administrarea Participaţiilor din Energie (SAPE) – o entitate desprinsă din Electrica şi care deţine pachete minoritare la fostele societăţi de distribuţie privatizate – a dat în judecată la Tribunalul de Arbitraj de la Paris grupurile energetice Enel, CEZ şi E.ON pentru neîndeplinirea obligaţiilor din contractele de privatizare. SAPE a câştigat daune de 5,7 milioane de euro de la CEZ săptămâna trecută. Cele mai mari sume, de peste 830 de milioane de euro, sunt cerute de la Enel. 

Anul trecut, statul a dat în judecată Enel şi într-o altă cauză, solicitând grupului italian suma de 521,5 milioane euro în cazul privatizării Electrica Muntenia Sud. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud. 

În prezent, statul mai deţine în fosta filială de distribuţie Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului catre salariaţi, conform prevederilor contractului de privatizare. Întrucât opţiunea “Put” face referire la pachetul de acţiuni disponibile, acest lucru înseamnă că, de fapt, Enel are obligaţia să cumpere un pachet de 13,57% din acţiunile Enel Muntenia Sud.

Nerespectarea obligaţiilor asumate la privatizare a fost prima oară semnalată de către Curtea de Conturi.

Cine face parte din ACUE

„Sistemul energetic românesc are o nevoie stringentă de investiţii, iar companiile din domeniu îşi reafirmă angajamentul de a continua să depună eforturi susţinute pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de distribuţie şi creşterea siguranţei, dar şi a calităţii serviciilor. Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite este nevoie de asigurarea unui climat economic şi fiscal stabil, predictibil şi prietenos, care să ofere încredere pentru ca investiţiile să fie puse în aplicare“, precizează ACUE. 

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri. Companiile din asociaţie au un număr total de peste 20.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 miliarde de euro.

Din ACUE fac parte companii precum E.ON România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, ENEL România, CEZ România, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST. Multe dintre aceste companii au intrat pe piaţa românească de electricitate sau gaze naturale în urma unor privatizări ale unor societăţi deţinute de statul român.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite