Puternicii lumii au pus la cale destinele Europei, la Bucureşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Grupului Bilderberg şi cel al Consiliului pentru Relaţii Externe (Council of Foreign Relations - CFR), două dintre cele mai influente instituţii internaţionale, şi-au exprima încrederea în viitorul proiectului european, au vorbit despre pericolul ascensiunii mişcărilor politice populiste în Uniune şi au invitat la grăbirea aderării Turciei la UE. Conferinţa de aproape două ore a avut loc vineri seara, la sediul Bă

Invitaţi de seamă: Vicontele Etienne Davignon (şeful Bilderberg) şi Richard Haas (şeful CFR), care au intrat în sediul Băncii Naţionale feriţi de ochii presei. Cei doi, veniţi în (şi ulterior şi plecaţi din) România cu un avion privat, au intrat în sediul BNR cu maşina, prin garajul aflat în subsolul clădirii. Nu i-a ştiut “nici vântu’, nici pământu’”! Şi asta fără nici o aluzie la celebrul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, al cărui (fost!) post de televiziune, a transmis live o parte din discuţii. Nici unul dintre jurnaliştii care mişunau pe holurile BNR nu au prins momentul intrării în clădire. Toţi erau preocupaţi să-şi găsească un loc mai bun în sală (separată de ce cea în care s-a desfăşurat conferinţa, pe care au urmărit-o prin intermediului unui clasic televizor), acces la o priză în care să-şi conecteze laptop-ul, să-şi verifice conexiunea la internet, sau să-şi instaleze camerele şi aparatele foto, în spatele cordonului roşu care-i despărţea pe jurnalişti de invitaţi.

“Naşul” proiectului European susţine în continuare cu tărie UE şi EUR. O conferinţă incitantă în primul rând prin titlu! Şi asta pentru că, “Uniunea Europeană după criza datoriilor” (aşa cum scria pe mapa de prezentare) nu putea să nu trezească în mintea oricăruia dintre invitaţi ideea că, în structurile bănuite a controla lumea, decizia de a se pune capăt crizei a fost deja luată, şi mai rămâne doar punerea ei în practică. O perspectivă optimistă cu privire la destinele Uniunii, ce a putut fi desprinsă ulterior chiar şi din discuţiile purtate în cadrul conferinţei, în care viitorul UE şi al monedei unice au fost aprig dezbătute.

"Moneda unică a eliminat dezechilibrele induse de pieţele valutare, a permis menţinerea stabilităţii preţurilor şi a adus multe alte lucruri bune" a spus preşedintele Grupului Bilderberg, susţinându-şi cauza. "Proiectul Uniunii Europene este un proiect unic, si daca nu merge, va da un semnal foarte prost restului lumii" a argumentat el în favoarea luării tuturor măsurilor necesare pentru salvarea acestuia, susţinând că eşecul EUR trebuie evitat măcar şi pentru că nu există o alternativă încă. Iar un astfel de eveniment ar crea lumii probleme cu mult mai mari decât are acum, după cum a reieşit din discursul celor doi invitaţi. "Cred că euro este un experiment reusit!" a declarat cu fermitate la începutul conferinţei, Etienne Davignon, presedintele Grupului Bilderberg.

O perspectivă susţinută cu tărie de Vicontele Davignon, care dincolo de calitatea de membru (din 1974) şi preşedinte (din 1999), al Grupului Bilderberg, este şi unul dintre arhitecţii Uniunii şi unul dintre “naşii” monedei unice. În luna octombrie 1970 spre exemplu, sub conducerea lui Etienne Davignon o comisie interstatală scotea “Raportul Davignon” care cuprindea o serie de studii şi propuneri cu privire la dezvoltarea unei politici externe comune la nivel de Comunitate Europeană. Structura care a stat la baza Uniunii Europene de astăzi, din care făceau parte Germania, Franţa, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg.

Uniunea nu are nevoie de un Minister de Finanţe. Ideea unui Minister al Finanţelor nu este chiar cea mai bună cale pentru salvarea Uniunii în opinia lui Richard Haas, preşedintele Council of Foreign Relation, potrivit căruia, Uniunea nu trebuie să fie o copie a Statelor Unite. “Nu cred în ideea unui Minister unic la nivel European. Nu cred că UE trebuie să fie un fel de Statele Unite” a spus acesta, chiar dacă, o astfel de formulă de organizare nu a fost exclusă de nici unul dintre cei doi invitaţi. În acelaşi timp însă, acesta a atras atenţia Europei că nu mai trebuie să se uite după instituţii externe care să vină să o salveze, considerând că Fondul Monetar Internaţional nu poate fi privit ca un salvator de permanent. În acelaşi timp însă, ambii vorbitori şi-au exprimat părerea că Grecia ar trebui salvată de la faliment pentru a păstra Uniunea şi moneda euro. “Atunci când ai o monedă unică, trebuie să ne-o asumăm. Povestea Greciei trebuie să ia sfârşit, dar cu Grecia înăuntrul zonei euro, pentru a elimina posibilitatea apariţiei unor astfel de evenimente pe viitor şi în alte state” a afirmat Davignon. “BCE şi-a asumat însă rolul de pompier al Uniunii, şi slavă domnului că a făcut-o bine” a mai spus preşedintele Grupului Bilderberg lăudând politica dusă de Banca Centrală Europeană (BCE).
Amândoi invitaţii au atras însă atenţia politicienilor că sunt tentaţi să ia măsuri protecţioniste. “Lumea se află acum în pericol de a supra-reglementa pieţele financiare, ceea ce ar însemna o supra-reacţie la ceea ce s-a întâmplat” a spus Haas. Iar spusele acestuia au fost întărite de preşedintele Bilderberg, care a încheiat scurt: "…protecţionismul nu a funcţionat niciodată ca măsură de ieşire din criză".

O Uniune Europeană “sabotată” de proprii politicieni. Reacţie politicienilor, sau mai precis lipsa unor reacţii adecvate este dealtfel motivul pentru care perspectiva optimistă afişată la începutul discuţiei despre moneda şi zona unică, este temperată serios când vine vorba de parcursul politic al Uniunii, şi mai ales în situaţia politică actuală din unele dintre statele membre. Şi asta pentru că actuala criză economică a scos la iveală o serie de defecte structurale ale Uniunii. “Agendele unei societăţi complexe ca a noastră nu se prea potrivesc. Şi cred că ar trebui să ne fie teamă de faptul că un răspuns adecvat la criza economico-financiară, trebuie să fie unul de natură politică. Şi asta pentru că aici intervin diferenţele de agendă, deoarece ciclul alegerilor electorale naţionale nu oferă timpul necesar (nr: pentru luarea unor măsuri care să remedieze situaţia rapid şi pe termen lung)” a spus Etienne, mărturisindu-şi astfel nemulţumirile personale cu privire la modul în care criza este gestionată politic. “Şi din această cauză, nu poţi fi chiar optimist. Şi o să vă dau două exemple din Uniune ! Ascensiunea la putere a două partide cu orientare populistă în Olanda şi Finlanda, care a condus la adoptarea unor practici deosebite de relaţionare cu Uniunea, care contravin angajamentelor luate la aderare. Şi aici ar trebui să intervină UE. Dacă Guvernele sunt tentate la nişte compromisuri, care sunt în contradicţie cu angajamentele luate în interiorul Uniunii, Comisia Europeană trebuie să le cheme în faţa Curţii (nr: a Curţii Europene de Justiţie – instanţă supremă judecătorească la nivel european)”.

Accelerarea aderării Turciei la Uniunea Europeană. Tot jocurile făcute de politicienii europeni sunt şi la baza întârzierii alăturării Turciei celorlalte 27 de state membre. Cel puţin asta se poate înţelege din declaraţiile făcute de Richard Haas, Preşedintele CFR – Council of Foreign Relations (Consiliul pentru Relaţii Externe) – un think-thank (un fel de ONG în care “se gândesc” soluţii la diferite probleme) considerată a fi una dintre cele mai prestigioase şi mai influente organizaţii neguvernamentale din lume. Richard Haas este diplomat american şi a fost şeful Direcţiei de Strategie din cadrul Departamentului de Stat al SUA, consilier al Secretarului de Stat Colin Powell, şi coordonator al politicilor pentru viitorul Afganistanului şi anterior însărcinat special în procesul de pace din Irlanda de Nord.

Potrivit acestuia, modul în care Uniunea tratează problema aderării Turciei este cel puţin nepotrivit, iar "... respingerea accesului Turciei în Uniune este un lucru rau pentru Europa si în acelasi timp rau pentru Turcia” a spus Haas, concluzionând: “Pe termen lung, ambele parti au de pierdut". Abandonarea ideii multiculturalismului fiind în opinia lui Haas una dintre problemele fundamentale ale Europei, pentru că, după cum susţine Haas, tocmai multiculturalismul este unul dintre motoarele care au susţinut dezvoltarea şi afirmarea Statelor Unite.

România un nod pe harta globalizării? „Trebuie să ne îndreptăm spre o Europă federalizată … lumea se îndreaptă spre globalizare, cu toţii ştim că lumea se îndreaptă cu paşi repezi spre asta” a spus Vicontele Etienne Davignon în cadrul discuţiilor purtate Vineri seara la sediul BNR.

Vicontele Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg
Richard Haas, preşedinte al CFR - Council of Foreign Relations

Interesantă este însă atenţia de care România se bucură din partea unor astfel de “structuri de influenţă” extrem de puternice la nivel global. Şi asta pentru că România nu este la prima vizită de acest nivel. Personaje de calibrul şi cu notorietatea lui Davignon şi Haas au mai fost în România în urmă cu exact un an – mai precis între 15 şi 17 octombrie – anul trecut, când Bucureştiul a fost gazda întrunirii aripii europene a Comisiei Trilaterale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite