Niţă: Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%

Niţă: Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%

Combinatul Alro este cel mai mare consumator de electricitate din ţară şi va beneficia cel mai mult de pe urma scutirii de la obligaţia de cumpărare a certificatelor, alături de ArcelorMittal

Numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie poate fi redus cu 85%, conform ultimelor aprobări ale Comisiei Europene de la sfârşitul anului, a declarat, în Guvern, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

El a făcut această afirmaţie după ce premierul Victor Ponta a arătat că Parlamentul a readoptat Legea privind subvenţiile pentru energia verde, retrimisă anterior de către preşedintele Traian Băsescu în Parlament.
 
„Parlamentul a readoptat Legea privind subvenţiile pentru energia verde, o lege care ne permite să păstrăm preţurile în limite normale. Domnul, nu mai dau nume, ştiţi cine, cel cu piatra (după ce premierul s-a referit la preşedintele Băsescu în acest mod anterior - nr), ne-a retrimis legea înapoi la Parlament, ca să crească preţurile la oameni şi, eventual, nu ştiu, să îi scoată în stradă. Parlamentul a revotat o lege europeană, o lege bună, o lege în folosul consumatorilor din România şi, în maxim 10 zile, deci, aveţi legea şi putem să păstrăm preţurile la energie competitive“, i-a spus Ponta ministrului Niţă.
 
Ministrul i-a răspuns că, în baza acestei legi, poate fi redus cu 85% numărul de certificate verzi pentru marii consumatori din energie, conform ultimelor aprobări ale Comisiei Europene de la sfârşitul anului.
 
Certificatele verzi sunt acordate de stat producătorilor de energie regenerabilă pentru fiecare MWh produs şi livrat consumatorilor. Acestea sunt apoi cumpărate de către furnizori, care îşi recuperează costurile de la consumatorii finali, atât casnici, cât şi industriali.
 
Proiectul de ordonanţă conceput în vara anului trecut menţiona reducerea cu 50% a obligaţiei de achiziţionare a acestor certificate verzi de către consumatorii industriali. Prevederea nu a fost aplicată, însă, din cauza necesităţii ca această măsură să fie raportată la Bruxelles.

Combinatele Alro şi ArcelorMittal sunt cei mai mari beneficiari ai acestei măsuri de scutire de la achiziţionarea certificatelor.


Mai puteţi citi:
 
Proiectele noi de energie fotovoltaică primesc acum un singur certificat verde, după ce preşedintele Traian Băsescu a retrimis marţi spre reexaminare în Parlament Legea privind aprobarea OUG 57/2013, a declarat Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Fotovoltaică (RPIA), citat de Agerpres.ro.
 
Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.
 
Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările