„Legea contorului“, spaima furnizorului. Un proiect depus în Parlament elimină plata pierderilor din reţelele de energie electrică sau termică

„Legea contorului“, spaima furnizorului. Un proiect depus în Parlament elimină plata pierderilor din reţelele de energie electrică sau termică

Estimările de consum vor fi ilegale, iar furnizorii de energie vor fi obligaţi să citească lunar contorul      FOTO Adevărul

Facturarea pierderilor din reţele va fi interzisă, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Un număr de 32 de parlamentari au elaborat un proiect de lege prin care furnizorilor de energie electrică şi termică li se interzice facturarea către consumatori a pierderilor din reţele, încasările în avans, recalculările şi taxele de rezervare, consumatorii urmând să plătească numai cantitatea consumată, pe baza citirilor efectuate de contoare atestate de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML).
 
„Utilizatorul casnic de energie electrică sau termică nu va plăti pierderile de energie electrică sau termică din reţeaua de furnizare sau orice alte pierderi care există până la intrarea reţelei în contor“, se arată în articolul 5 al proiectului. Mai mult, facturarea unor sume care reprezintă pierderi sau costuri necontractate de către utilizatori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 150.000 de lei la 250.000 de lei, potrivit documentului.
 
De asemenea, „este interzisă recalcularea contravalorii serviciilor furnizate către populaţie de furnizorul de energie, în contextul în care utilizatorul casnic deţine un contor funcţional autorizat metrologic, ce are drept scop contorizarea cantităţii de energie pe care acesta o consumă“, se mai arată în proiect. 
Potrivit notei de fundamentare, „încasarea în avans a unor sume, pe baza unor calcule unilaterale efectuate de către furnizorii de energie, reprezintă un credit-client pe care aceştia îl fac şi pe care populaţia, în mod arbitrar, trebuie să îl suporte“. 
 
Ce reclamaţii au trimis utilizatorii
 
Iniţiativa este una foarte bună din punctul de vedere al utilizatorului, a declarat, pentru „Adevărul“, Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC). „Am primit astfel de reclamaţii bazate pe consum estimat care nu se regăsea pe teren sau sesizări privind schimbarea contoarelor şi preluarea de indecşi artificiali ce au dus la facturi umflate“, a mai spus Stanciu. El acuză distribuitorii privaţi care au preluat filialele privatizate ale Electrica – respectiv Enel, E.ON şi CEZ – despre care spune că au concediat operatorii de teren care citeau contoarele şi acum recurg la facturarea unui „consum mediu“ care nu există.
 
Furnizorii cred că legea e inaplicabilă
 
Pe de altă parte, furnizorii spun că, în forma actuală, legea este inaplicabilă. „Este o idee mai veche pornită de la o practică mai veche. Nu există nicăieri în factură trecut că se facturează pierderi. Acesta este consumul propriu tehnologic, e adevărat că este de câteva ori mai mare în România decât în Europa. Nu se poate trece un curent printr-un conductor fără să se încingă şi să se piardă energie. Cu cât distanţa este mai mare, cu atât pierderea este mai mare“, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
 
În acest moment, consumul propriu tehnologic în reţelele de distribuţie este la o medie 13,7%, iar la energia termică pierderile sunt în jur de 30-40%.
 
Lungu mai spune că este foarte greu să faci o citire la sfârşitul lunii pentru toţi consumatorii într-o singură zi şi că acest lucru va fi posibil doar după implementarea „smart metering“, adică a reţelelor şi contoarelor inteligente. 
De asemenea, el consideră că este „nedrept“ să nu se plătească o taxă de rezervare. El a dat ca exemplu o casă dintr-un sat izolat sau locuinţele de vacanţă, unde se consumă electricitate doar câteva luni pe an, dar care sunt menţinute sub tensiune pe tot parcursul anului, ceea ce creează costuri de operare cu transformatoarele.
 
În fine, o mare problemă este în situaţia în care furnizorul este diferit de distribuitor. Furnizorul poate fi schimbat conform legislaţiei, dar distribuitorul are un monopol natural concesionat.
 
Oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) au refuzat să comenteze, afirmând că instituţia aşteaptă sosirea proiectului final pentru a putea formula un punct de vedere oficial. 
 
Probleme cu energia termică
 
Implementarea proiectului va genera scandaluri şi mai mari în privinţa energiei termice. Documentul menţionează că nu vor fi incluse în facturi pierderile, însă, de regulă, clientul regiilor de distribuţie a agentului termic este asociaţia de proprietari, nu utilizatorul final.
 
Aici vor interveni în continuare eternele discuţii despre faptul că repartitoarele de costuri nu sunt omologate metrologic, ba chiar se adaugă tot felul de corecţii la citirile acestora. De asemenea, în ultimii ani au existat mari dezbateri cu privire la cota comună pe care trebuie să o plătească cei debranşaţi de la reţea sau cei cu centrale termice de apartament.
 
Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat“, spune că nu există perpetuum mobile şi nici randament 100%. „În două luni de la intrarea în vigoare vor da faliment companiile. Şi aşa s-a făcut protecţie socială pe seama lor prin preţul la gigacalorie, în loc ca statul să facă prin instituţii“, spune Mereuţă. El cere să se facă diferenţa între pierderile tehnologice care există în orice sistem de acest fel din lume şi managementul defectuos, care îşi ascunde ineficienţa sub aceste pierderi.
 
Proiectul de lege a fost prezentat iniţial de către EnergyReport.ro.
 
Mai puteţi citi:
 
Noua strategie de guvernanţă corporativă unitară aprobată recent de Electrica SA încalcă drepturile acţionarilor minoritari şi va pune în pericol oferta publică iniţială programată pentru luna iunie.
 
Băncile făceau anul trecut presiuni pentru ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă, având în vedere că nu aveau, practic, nicio garanţie pentru creditele acordate, administratorul judiciar Euro Insol pregătind iniţial un plan de redresare în care recomanda o reorganizare judiciară de 24 de luni, a declarat Remus Borza la ZF Live.
 
Guvernul va adopta astăzi ordonanţa care menţine preţul de referinţă la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie şi hotărârea care stabileşte volumul de energie regenerabilă subvenţionată, a anunţat premierul Victor Ponta.
 
Guvernul de la Bejing a cerut firmelor chineze care doresc să deruleze investiţii cu statul român să nu mai solicite garanţii suverane sau guvernamentale şi să aibă o atitudine „comună şi coerentă“ cu România, a declarat azi vicepremierul Liviu Dragnea, aflat în vizită oficială în China.
 
Guvernul a decis înfiinţarea Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie, prin divizare parţială a Electrica Bucureşti, urmând ca, după finalizarea divizării, compania să vândă, prin ofertă publică de majorare a capitalului, prin aport de capital privat, un pachet de acţiuni nou-emise.
 
Departamentul pentru Energie va lansa în dezbatere publică o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pe exportul de energie electrică, a anunţat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Realitatea TV.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările