Ioan Niculae schimba funcţionarii „necooperanţi” din Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decidenţii din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) dispuneau, la cererea lui Ioan Niculae, înlocuirea funcţionarilor din conducerea Romgaz sau a reprezentanţilorAGA care se abăteau de la realizarea scopului său- acela de a obţine gaz la preţ subevaluat.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ACEST CAZ:

Patru foşti secretari de stat din Ministerul Economiei, puşi sub acuzare în dosarul gazelor ieftine. Vezi aici toată lista

126 de milioane de dolari, prejudiciul în dosarul în care este vizat miliardarul Ioan Niculae

Ioan Niculae despre subminarea naţională: "Dar nu noi am făcut-o, ei o fac cu noi"

Ioan Niculae: „Am cumpărat gaze interne în baza unei legi. Să bage tot Parlamentul în puşcărie!"

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Ministerul Economiei a fost informat în detaliu despre activităţile funcţionarilor, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, implicit să submineze economia naţională.

Concret, la solicitarea acţionarului majoritar al InterAgro, Ioan Niculae, imediat ce li se aducea la cunoştinţă sau aflau direct că persoane din conducerea executivă a SNGN Romgaz sau reprezentanţi MECMA în AGA Romgaz se abăteau "de la realizarea scopului infracţional asumat", factorii ministeriali de decizie dispuneau sau dădeau dispoziţie de înlocuire a acestora.

"Aceasta în ciuda faptului că MECMA a fost informat în mod repetat şi detaliat de instituţiile abilitate ale statului cu privire la activităţile desfăşurate de gruparea infracţională, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi, pe cale de consecinţă, să submineze economia naţională", au arătat sursele citate.

Ioan Nicolae se erija în şef al celor şase combinate

Ioan Niculae s-a autointitulat preşedintele grupului de firme InterAgro alcătuit din şase combinate chimice - deşi fiecare este personalitate juridică distinctă - iar factorii decizionali din Ministerul Economiei, ANRE şi Romgaz l-au tratat ca pe şef al grupului, preluând argumentele acestuia, potrivit aceloraşi surse citate de Mediafax.

Deşi ştia ce datorii avea către Romgaz, prin interpuşi, Niculae, a obţinut decizii ale ministrului Economiei, "prin care interesul său financiar era apărat în dauna bugetului public", au precizat sursele citate.

Ion Niculae a obţinut reducerile comerciale prin justificarea formală că este un mare consumator industrial, care produce îngrăşăminte chimice şi are peste 6.000 de angajaţi pe care va trebui să-i disponibilizeze dacă statul nu îi acordă sprijin.

Din producţia de îngrăşăminte chimice obţinută, cea mai mare parte însă a exportat-o.

Ioan Niculae susţinea că grupul este format din şase combinate chimice, respectiv Amurco Bacău, Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Ga Pro Chemicals Săvineşti, Donau Chem Turnu Măgurele, Amonil Slobozia.

În dosarul de subminare a economiei naţionale, cele 40 de persoane împotriva cărora s-a început urmărirea penală sunt acuzate că "au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA şi bugetului consolidat al statului şi care au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemului energetic naţional".

Activitatea infracţională ar consta, susţin anchetatorii, în vânzarea ieftină a gazelor naturale din producţia internă către o firmă favorizată: "Contractarea de către societatea comercială a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate", explică DIICOT.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite