Guvernul dezbate mâine bugetul pe 2015 cu patronatele şi sindicatele, dar proiectul nu este gata încă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vrea să adopte vineri bugetul pe 2015, într-o şedinţă specială  FOTO Rfi.ro
Guvernul vrea să adopte vineri bugetul pe 2015, într-o şedinţă specială  FOTO Rfi.ro

Situaţie paradoxală în privinţa bugetului pe 2015: în timp ce patronatele şi sindicatele au fost chemate mâine să discute proiectul în cadrul comisiilor de dialog social, ministerul de Finanţe nu publicase până la ora 17.30 niciun astfel de document pe site-ul său.

De asemenea, Consiliul Economic şi Social (CES) are, la rândul său, un astfel de punct pe ordinea de zi de mâine.

Întrebat marţi seara, la Realitatea TV, când vor începe efectiv dezbaterile cu mediul de afaceri, cu mediul asociativ pe marginea proiectului de buget pentru 2015, Darius Vâlcov a răspuns: „Noi sperăm ca mâine (miercuri – n.r.) să trimitem acest buget, să-l punem pe site-ul Ministerului Finanţelor, astfel încât să poată intra în dezbatere şi cred că vom avea aproximativ două săptămâni până la votul final în Parlament, undeva 21-22 decembrie. Şi tot în această perioadă cred că vom putea avea toate aceste întâlniri şi toate aceste discuţii. Cu siguranţă ne dorim acest lucru şi cu siguranţă că toate modificările vor putea fi introduse în timpul dezbaterii parlamentare“.   

În şedinţa de Guvern de ieri, premierul Victor Ponta a a cerut miniştrilor ca, în următoarele ore, să lucreze „non-stop“ la proiectul de buget pentru anul viitor. „Trebuie să finalizaţi până vineri, la ora 10.00, la şedinţă, bugetele. Asta înseamnă că de aici plecaţi înapoi, luaţi toţi funcţionarii din ministere şi până vineri, la ora 10.00, cu cei de la Buget, terminaţi bugetul, ca să putem să îl trimitem Parlamentului. Vineri, la ora 12.00, cred că au birouri permanente“, a spus Ponta. Proiectul de buget este programat să fie aprobat de Guvern vineri dimineaţa, în şedinţă specială.

Se taie din buffere

Bugetul pe 2015 este construit pe un deficit de 1,83% din Produsul Intern Brut (PIB), adică 13 miliarde de lei, cu venituri de 225 de miliarde de lei şi cheltuieli de 238 de miliarde, potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE). Ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, a explicat la TVR şi cum va fi construit bugetul, tăindu-se masiv din bufferele din buget. „S-a renunţat mult la buffere, a existat aşa o idee că trebuie să ţinem buffere pentru aproape fiecare titlu din bugetul general consolidat, s-au făcut reduceri la cheltuielile de bunuri şi servicii, s-au făcut reduceri chiar şi la cheltuielile de personal pentru că s-a facut această reducere a CAS-ului. Deficitul ca şi valoare nominală nu scade decât cu 1,7 miliarde de lei, deşi diferenţa este de la 2,2% la 1,83%“, a spus el.

Este vorba de bufferele de la nivelul bugetului, constituite în general pentru a compensa variaţiile dobânzilor la titlurile de stat, nu de rezerva de la Ministerul Finanţelor, care conţine inclusiv banii din privatizări. Oficialul a spus că, per total, bugetul conţine investiţii de 40 de miliarde de lei, atât din fonduri europene, cât şi de la stat.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite