Guvernul a aprobat uciderea mistreţilor la frontiera cu Ucraina şi cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porci mistreţi breaza

Fâşia de 20 de kilometri este catalogată drept zonă de mare risc pentru pesta porcină africană. Se urmăreşte reducerea densităţii până la maximum 0,5 mistreţi pe kilometru pătrat, pentru a împiedica răspândirea bolii. Mistreţii ucişi vor fi incineraţi de ANSVSA.

Prevederea este cuprinsă într-o hotărâre de guvern adoptată în şedinţa de miercuri, care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, precum şi pentru completarea unor acte normative.

„În contextul epidemiologic actual, al apariţiei primului focar de pestă porcină africană pe teritoriul ţării noastre şi al evoluţiei acestei boli pe teritoriul Ucrainei şi al Republicii Moldova, a fost necesară modificarea corespunzătoare a strategiei actuale şi implementarea în cel mai scurt timp a măsurilor pentru controlul şi eradicarea acestei boli”, a informat Executivul.

Astfel, fâşia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina şi cu Republica Moldova, pe o distanţă de 20 km de la frontieră spre interiorul ţării, este considerată drept zonă de mare risc şi va fi supusă unei supravegheri intensive, a porcilor domestici şi a porcilor mistreţi.

Printre modificările legislative se numără luarea măsurilor pentru „atingerea unei densităţi mai reduse a porcilor mistreţi, până la un nivel acceptabil, sub 0,5 mistreţi pe kmp, pentru a se împiedica răspândirea bolii” şi achiziţionarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, a unui număr de opt incineratoare mobile, pentru incinerarea cadavrelor rezultate în urma aplicării măsurilor de ucidere, pentru controlul şi eradicarea bolii.

Pe de altă parte, Ministetrului Mediului i se cere să găsească soluţii alternative de ecarisare.

Fondurile necesare pentru realizarea Programului se asigură prin bugetele instituţiilor implicate în punerea în aplicare a acestuia, în limita bugetelor aprobate, conform legilor bugetare anuale, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie prin deciziile anuale ale Comisiei Europene privind aprobarea programelor naţionale de eradicare şi control al bolilor animalelor şi a finanţării acestora.

Recomandări ANSVSA pentru crescătorii de porci

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, ANSVSA recomandă:

a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

b. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

d.  nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

• moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;

• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) şi stare febrilă;

• roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;

• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;

• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dumneavoastră. 

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificaţi în Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite