Gabriel Dumitraşcu: Apa la Hidroelectrica a ajuns mai scumpă decât uraniul la Nuclearelectrica. Cum îşi fură statul singur căciula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din ţară  FOTO Marian Iliescu
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din ţară  FOTO Marian Iliescu

În România încă mai există o serie de reglementări care afectează puternic sectorul energetic, cum ar fi costul mare al apei, prevederile care impun majorarea capitalului la companii cu valoarea terenurilor sau faptul că Executivul trebuie aprobe prin hotărâre de Guvern bugetele companiilor la care este acţionar majoritar, a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie.

"În anul 2000, când s-a impus ca apa să fie plătită, ideea era să nu fie mai mult de 1% în costul pe MWh. Uraniul este puţin peste 6% în costuri la Nuclearelectrica. Apa la Hidroelectrica a ajuns acum 16%. A ajuns apă mai scumpă decât uraniul... Se ajunge să fie neatractiv sectorul. Apoi se întreabă lumea de ce nu se mai vând microhidrocentrale sau de ce nu se mai fac hidrocentrale. La fel şi la cărbunari: la Complexul Energetic Oltenia apă e plătită de 3-4 ori, când e trecută prin fiecare grup, deşi apoi e redată în mediu la standarde de puritate aproape ca apă potabilă. Şi la CE Oltenia apă a ajuns 2-2,4% în costuri, deja e prea mult", a spus Dumitraşcu la un forum energetic.

Preţul apei uzinate a crescut de patru ori în anul 2011, fiind unul dintre motivele pentru care Hidroelectrica a intrat în insolvenţă.

El a mai spus că "statul îşi fură singur căciula" prin legislaţia privatizării, care impune majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor. Dumitraşcu a spus că este foarte greu să obţii certificatele de proprietate, iar această operaţiune a durat în anumite cazuri 10-14 ani. Or, atunci când se face majorarea de capital, astfel încât statul să deţină mai multe acţiuni, statul este obligat să indexeze valoarea cu inflaţia. "Se ajunge că un metru pătrat de teren pentru o societate industrială să multiplice valoarea terenului de 8-10 ori. Apoi societatea în exerciţiul imediat următor trebuie să reevalueze în scădere terenurile şi o ducem artificial pe pierdere. Pierd actionarii şi apoi pierde bugetul, pentru că nu se mai ia impozit pe profit. Ne furăm singuri căciula", a spus Dumitraşcu.

Oficialul a mai spus că trebuie schimbată legislaţia privatizării, iar valoarea terenului să fie cea din momentul majorării de capital.

În fine, Dumitraşcu a mai spus că nu înţelege de ce statul trebuie să aprobe prin Hotărâre de Guvern bugetele societăţilor unde este acţionar majoritar, din moment ce la unele se ajunge să fie votat bugetul abia prin octombrie sau decembrie.

Pe de altă parte, aprobarea bugetului de către Executiv creşte transparenţa asupra activităţii acesta, relevând inclusiv cheltuielile cu personalul sau bonusurile directorilor. De asemenea, orice cetăţean poate accesa Monitorul Oficial pentru a vedea ce venituri şi ce profituri îşi propun companiile de stat şi cât de eficiente sunt. Dumitraşcu spune că, eventual, Ministerul de Finantee poate da un aviz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite